Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Kalibracja

Domyślnie Kalibracja

Mój D80 ustawiam na Adobe RGB, monitor CRT Philips Brilliance 109P4 19 cali obsługuje sRGB, Profil kolorów w PS - Adobe RGB. Czyli otwieram plik Adobe RGB w PS skalibrowanym na Adobe RGB. Ustawiam w PS Viev -> proof setup -> Philips Brilliance - czyli profil kolorów mojego monitora sRGB dostarczony wraz z monitorem w postaci pliku vivid19.icm. Rozumiem, że aby prawidłowo zobrazować przestrzeń Adobe RGB na monitorze sRGB muszę włączyć w PS Viev -> proof colors, bo jeżeli nie włącze tej opcji zdjęcia są za jasne z pomarańczowym zafarbem. Czyli od apararu aż po wydruk pracuję z plikiem w przestrzeni Adobe RGB a jedynie oglądam go na monitorze sRGB, który w tym przypadku ma mi pokazać w dużymprzybliżeniu, jak zdjęcie będzie wyglądało w druku. Czy ja gdzieś popełniam błąd? Proszę o odpowiedzi.

Domyślnie

sRGB - piewszy błąd - sRGB to profil o zawężonej palecie barw - wygodny dla producentów monitorów - fotografowie używają tylko AdobeRGB - to podstawa. Fotograficznie użyteczne są tylko monitory w technologii PVA, S-PVA, IPS lub S-IPS. Tylko takie monitory sa w stanie oddac poprawnie przestrzen barw. Kurde siadla mi kalwiatura. Zero polskich znakow.
    Och te kompy
    Piter

Domyślnie

Ale ja mam monitor CRT, który w/g producenta ma przzestrzeń sRGB i nie stać mnie w tej chwili na EIZO. Pytam czy właściwie to wszystko skonfigurowałem mając taki sprzęt?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr.S Zobacz posta
    sRGB - piewszy błąd - sRGB to profil o zawężonej palecie barw - wygodny dla producentów monitorów - fotografowie używają tylko AdobeRGB - to podstawa. <...>
    Nie przesadzaj ;]

Cytat Zamieszczone przez Piotr.S Zobacz posta
    Och te kompy
    True.

Natomiast ja polecam opcje "szukaj" na forum. Dużo się tu pisało i jeszcze pisać będzie na ten temat.

Domyślnie

Bez spektrofotometru (chyba tak to się nazywa :P ) nieda się mieć dobrej kalibracji monitora. Sam ostatnio przez to przechodziłem. Jeżeli chcesz mieć dobre odwzorowanie barw to musisz uzyć kalibratora, ja polecam i1.

Załóżmy, że masz już wszystko skalibrowane

1)profil monitora z kalibratora
    2) zdjecia adobergb
    3) przestrzen ps/lightroom - profoto albo adobe
    4) do wydruku to zalezy jak masz skalibrowaną drukarke (z tym ci niestety nie pomogę bo nie mam dobrej drukarki i poki co nie drukuję zdjęć więc się nie znam)
    5) jeżeli chcesz wysylać fotki do intenetu to konwertujesz zdjęcia do sRGB
    Ostatnio edytowane przez DDominik ; 21-01-2009 o 22:56

Domyślnie

No czyli jest ok. Aparat Adobe, PS Adobe i monitor z dostarczonego przez producenta pliku .icm, dobrze pokumałem - nie mam kalibratora.

Domyślnie

Zaciekawił mnie ten wątek i pozwolę sobie zadać pytanie. W PS w zakładce custom jest taki profil jak Nikon Adobe RGB 4.0.0.3000 używa to ktoś? czy wszyscy pracują na zwykłym Adobe RGB.

Domyślnie

Jest coś takiego, ale nie wiem co to więc nie dotykam, żeby nie zepsuć.

Domyślnie

na chłopski rozum to ten nikon Adobe RGB powinien być najbliższy temu który wychodzi z puszki . Ale niech wypowiedzą się eksperci A... pojawiło się u mnie jeszcze jedno pytanie: troszkę odbiegające od wątku ale dalej w temacie koloru. A więc: Jak to jest zdjątko z puszki ładne nasycenie kolorów, w przegladarce windows ładne nasycenie kolorów, w PS ładne nasycenie kolorów.Obrabiamy wydaje się że wszystko okey, a tu wrzuta na serwer czy to hostujący fotki czy własny i kolory idą się ry... , robią się takie wyblakłe, nasycenie spada... jak tego uniknąć? jest na to jakiś sposób? Z góry dziękuje za odpowiedz jakiegoś fachowca w branży

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariobor Zobacz posta
    Zaciekawił mnie ten wątek i pozwolę sobie zadać pytanie. W PS w zakładce custom jest taki profil jak Nikon Adobe RGB 4.0.0.3000 używa to ktoś? czy wszyscy pracują na zwykłym Adobe RGB.
    To nie jest żaden dodatkowy profil. Jest to profil kolorów włączony do nefa z aparatu. Czyli jak miałeś w aparacie ustawione Adobe RGB i PSa na Adobe RGB (+ odpowiedni i skalibrowany monitor) to wszystko gra.

Uprawnienia umieszczania postów