Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasco5 Zobacz posta
    no myślałem, żeby stosować się do firmowych zaleceń: 1:25, lub 1:50...

a jak z filmami Fomapan 200 i 400?? też FOMADON R09 się nadaje?
    bo jeszcze zastanawiam się nad FP4+ ??
    Foma i Rodinal (R09 ten sam skład) to moje ulubione połączenie - ze względu na rewelacyjny stosunek jakość/cena. Przepis to stary patent jednego z kultowych panów na pl.rec.foto, Diesla albo Vacka.

Do rzeczy: Rodinal 1+100 (min. 7ml wywoływacza, ja daję dokładnie 7+700 wody, tyle akurat wchodzi do koreksu Krokus) i 2h proces wywołania. Po wlaniu wywoływacza 10 przewrotów koreksu, na 1h koreks w kąt, potem znowu 10 przewrotów i znowu 1h w kąt. Dalej standardowo przerywanie i reszta procesu. Warto pamiętać o przepłukaniu koreksu przed wlaniem wywoływacza (wodą z kranu normalnie) i postukanie w dno po wylaniu każdej chemii celem likwidacji pęcherzyków powietrza.

Efekt: wysoce akutacyjne wywołanie, szczegóły w światłach i w cieniach, super przejścia tonalne i ostrość brzegowa.
    Koszty: Foma 100 albo 200 to ok 10-12zł, Rodinal 50zł 0,5l więc starcza na hoho (tylko trzymać w lodówce i wyciskać powietrze z pojemnika).

A co do kilku postów wcześniej i pytania, jaki wpływa ma większe rozcieńczenie wywoływacza na akutacyjność procesu, to własnie takie jak w tej recepturze: im większe rozcieńczenie, tym dłuższe i bardziej akutacyjne wywoływanie, bo wywoływacz ma dużo czasu na pracę wyrównawczą w cieniach i światłach. Tutaj np. jest to szczegółowo opisane http://www.korex.net.pl/forum/viewtopic.php?t=39

PS. Do FP4+ zdecydowanie bardziej polecam ID11 w 1+0, 1+1, 1+3 - zależnie od efektu jaki chcesz uzyskać, ja lubię przejścia i szarości, więc preferuje duże rozcieńczenia.
    Ostatnio edytowane przez drifter ; 24-04-2009 o 21:52

Domyślnie

na początek złota łopata dla archeologa roku:
    a teraz pytanie. czy zna ktoś masy torebki A i torebki B, z których miesza się Microphen? potrzebuję wysłać tu i ówdzie samorodny ID-68 i nie wiem jak je rozdzielić.
    dziękuję z góry. właściwie spod góry.

Domyślnie

Pogrzeb w archiwum pl.rec.foto albo tam zapytaj. Choc z tego co pamietam nie zaleca sie dzielenie proszkow, poniewaz one mieszane sa z roznych skladnikow i moze sie okazac ze sa niejednorodne.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów