Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Domyślnie

Panowie pozwolicie, że lekko zboczę z tematu... mam parę rolek Ilorda PanF+, chciałbym się zabrać za samodzielne wołanie, lecz nie mam doświadczenia w tej materii. Wiem, że ten film z natury jest dość kontrastowy, a mi zależy na zachowaniu dużej ilości informacji w cieniach i światłach, więc pytam bardziej doświadczonych jaki wywoływacz najbardziej by się nadał do tego filmu, by spełnić powyższe kryteria. Znalazłem taką tabelkę, ale nie wiem który wybrać i jakich efektów moge się spodziwać.
    Z góry dziekuję za odpowiedź.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

Jeśli nie będziesz forsować, czyli robiłeś na ISO 50, to spróbuj ID-11 w rozcieńczeniu 1+3. Im mniej stężony wywoływacz tym mniejszy kontrast.
    Jarek

Domyślnie

Mniejsze stezenie, to i mniejsze kontrasty ale i tez wzrost zadymienia.

Domyślnie

dziękuję za wskazówki.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

no to i ja się podłączę pod temat...
    a co sądzicie o wywoływaczu FOMA FOMADON R09 + Fomapan 100 lub 400 (tak na początek)??

bo sporo pozytywnych opinii czytałem o R09... ale sam już nie wiem... jakie macie doświadczenia??
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko

Domyślnie

R09 to klon Agfoskiego Rodinala.
    Polaczenie z 100 jak najbardziej OK z tym, ze w jakim rozcienczeniu chcesz to moczyc?

Domyślnie

no myślałem, żeby stosować się do firmowych zaleceń: 1:25, lub 1:50...

a jak z filmami Fomapan 200 i 400?? też FOMADON R09 się nadaje?
    bo jeszcze zastanawiam się nad FP4+ ??
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko

Domyślnie

FP4 to jeden z najlepszych negatywów. Doskonale toleruje prześwietlenia. Obok Trix-a i HP5 to moje podstawowe negatywy
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

Z tym, ze do FP4+ (swietne szarosci) to wez ID-11 albo D76 (lub klon MD76 z Czarno-Biale) i pchnij to w 1+1 w 20st. Rodinal tak sobie radzi z tym filmem (1+50 lub 1+100), lepsze efekty osiagniesz w tych wywolywaczach co Ci podalem.

Domyślnie

gaaLL FP4 i Trix najlepiej wychodzą z Hydrofenem w 1+3 w 20st. Wywojka tania i świetna do nich, d76 też jest dobry z nimi.
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów