Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

Ja używam najczęściej HP5+ i wołam w Microphenie (stocku). Próbowałem w Rodinalu, ale nie podszedł mi efekt. (za to Acros 100 wyszedł całkiem fajnie). Teraz mam w planach spróbować Tri-x 320 w Xtolu, bo dużo się o tej parze film - wywojka dobrego naczytałem.

Pozdrawiam
    Ulv
    www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45

Domyślnie

messer - muszę przegrzebać swoje notatki, może jeszcze coś ciekawego znajdę.

baquers - tak jak pisałem wcześniej - HP5+ i w zależności od czułości i "chcianego" efektu - ID-11 lub Microphen. Nie mam wielkiego doświadczenia z innymi wywoływaczami - na początek staram się poznać dokładnie te dwa z jednym - dwoma filmami. HP5+ wołałem już na wiele sposobów, teraz zacznę męczyć APX100. Nie jest sztuką umieć wołać przeciętnie, ale wszystko we wszystkim, tylko poznać dokładnie parę film - wywoływacz.

Domyślnie

Dlatego chyba od dobrego tygodnia śleczę, czytam oglądam i szukam mojej pary na początek. Wiem , że to nie sztuka robić wszystko w czymkolwiek. I ograniczę sie chyba do hp5 lub trixa i microphena lub ID76. Ale racej będzie to microphen, bo jak napisałeś, daje fajne efekty przy forsowaniu

Domyślnie

kup sobie d76 i HP5+ nie pozalujesz

Domyślnie

prawie kupiłem ale nie mieli w sklepie, i stanęło na microphenie na razie

ale chyba też nie będzie tragedii, nie?

Domyślnie

Nie wiedziałem gdzie zadać to pytanie ale zdecydowałem, że tu będzie najlepiej.

W tym artykule jest takie zdanie: "akutacyjność wiąże się ze stopniem rozcieńczenia (jeśli nie wierzycie, wywołajcie rolkę Tri-X lub HP-5 Plus w D-76 lub ID-11 rozcieńczonym w stosunku 1+3 i szykujcie się na niespodziankę)". Jaką niespodziankę miał autor na myśli odnośnie wywołania HP-5+ w takim rozcieńczeniu?
    Ostatnio edytowane przez eRJot ; 15-04-2009 o 16:31
    Mam Full Frame. A co 36 zdjęć nową matrycę i kartę pamięci w jednym.

Domyślnie

Biorac pod uwage kontekst, chodzi o wzrost ostrosci brzegowej.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

ja preferuje duet Trix-a 400 z Hydrofenem Fomy w 1+3 rozcieńczeniu jest to duet dla mnie nie do pobicia przez id-11 czy d-76
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

Ja wołam HP5+ w XTolu, trzymam się jednej mieszanki, jestem bardzo zadowolony. Bezproblemowo, z forsowaniem czy bez, efekty też ładne.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eRJot Zobacz posta
    Nie wiedziałem gdzie zadać to pytanie ale zdecydowałem, że tu będzie najlepiej.

W tym artykule jest takie zdanie: "akutacyjność wiąże się ze stopniem rozcieńczenia (jeśli nie wierzycie, wywołajcie rolkę Tri-X lub HP-5 Plus w D-76 lub ID-11 rozcieńczonym w stosunku 1+3 i szykujcie się na niespodziankę)". Jaką niespodziankę miał autor na myśli odnośnie wywołania HP-5+ w takim rozcieńczeniu?
    ja tak hp5 ostatnio wołałam w 1:3 i wyszło jak miało wyjść .też nie wiem o co mu chodziło .nich ktoś nas oświeci.
    D80, S10-20, S30/1.4,N50/1.4G, N80-200, sb-800,bronica ec-tl, nova 5,mini trekker aw
    http://szuwar.deviantart.com/

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów