Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Microphen VS id11

Witam, jak w temacie. Chciał bym wiedzieć jakie będą podstawowe różnice przy wywoływaniu tymi specyfikami, dokładniej chodzi o pan400 ilforda, ew hp5.

Domyślnie

Mam doświadczenie z HP5+ i tymi dwoma zupkami. Wołałem w różnych kombinacjach i moje spostrzeżenia są następujące:

• wołam w ID-11 filmy naświetlone na 200 - 800 ISO,
    • wołam w Microphenie filmy naświetlone na 800 - 3200 ISO (800 jest więc dowolne, choć skłaniam się lekko ku Micro; powyżej 3200 HP5+ nie miałem potrzeby naświetlać),
    • jeśli chcesz mieć piękne półtony i niski kontrast - naświetlaj HP5+ na 200 ISO i wołaj w ID-11 1+3 przez 15 minut,
    • jeśli chcesz osiągnąć wysoki kontrast nie tracąc przy tym szczegółów - polecam naświetlić na 1600 ISO i wołać w Microphenie 1+0 przez 8 minut w temperaturze 24 stopni C.

Przykład HP5+@1600 w Microphenie 1+0, 24 st. C, 8 minut, mieszanie w miarę intensywne:

Domyślnie

dzięki wielkie własnie o to mi chodziło. robie zazwiczaj na 400 więc zostane przy id-11. nie chce tez zeby zdjecia były bardzo płaskie, myslisz ze jak pomieszam intensywniej unikne tego problemu?

Domyślnie

Próbuj i eksperymentuj, mieszanie jest sprawą na tyle indywidualną, że każdy musi wypracować swój sposób.

Domyślnie

gorzej z tym ze łatwo zepsuć filmy. wiem że to normalne, ale jednak ciezko bedzie mi się rozstać z tymi klatkami dam znać jak będą efekty. dzieki!

Domyślnie

Żeby "łatwo zepsuć filmy" trzeba się mocno postarać. Najtrudniejszy moment to załadowanie kliszy do koreksu. Potem jest ciężko się pomylić, a taka rzecz jak mieszanie nie jest kluczowa dla procesu, a różnice wynikające z mieszania są bardzo subtelne. Mieszaj więc tak jak digitaltruth nakazuje, wprowadzając swoje korekty gdy nabierzesz wprawy.

Domyślnie

Trochę OT ale Microphen zajebi.....te rezultaty daje z Tri-x, trzeba tylko kontrolowac kontrast, wtedy na iso 200 naswietlasz a wolasz normalnie. Ja preferuje 1+3.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

Fajny wątek. Szkoda, że taki krótki. Widzę axer że nie jeden film żes na koreks nakręcał.
    Jeśli masz jeszcze jakieś ciekawe patenty - podziel się, proszę. Bardzo chętnie popróbuję sprawdzonych receptur.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

no cześć, a mam kilka pytań

również zabieram sie za wołanie filmów i nurtuje mnie kilka pytań, a tyle już naczytałem o tym, że mam mały mętlik w głowie.

Szukam jakiegoś optymalnego filmu @400 do codziennego użytku (street) i do ewentualnego forsowania (lubię nocne zdjęcia z ręki). (Optymalny znaczy nie najdroższy, jak już któryś wybiorę, to chyba będę metraż kupował) I teraz moje pytanie. Czy podobne efekty uzyskam wołając powiedzmy tego ilforda hp5+ w rodinalu jak te które pokazał axer wyżej? I czy rodinalem też mogę wołać trix`a?
    Aha, i czym praktycznie różni się hp5+ od zwykłego PANa 400? Pany są sporo tańsze, a niby też można forsować.

Aaa, i jak ma się do tego wszystkiego fomapan 400? Tyleż różnych opinii o nim

Domyślnie

nikt ;/ ?

chyba stanę przy ID11 albo D76 na początek.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów