Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Lightroom czy PS Elements?

Witam, chcę zakupić oprogramowanie na poczet nowej firmy foto, do tej pory działałam na photoshopie, ale na wydatek tego rzędu mnie nie stać. Mam pytanie, co lepiej kupić, lightrooma czy ps elements? W PS-sie głównie interesowało mnie wyostrzanie, selektywne kolory, nie ukrywam, że akcje też, ale tego chyba nie ma w w/w.

Domyślnie

Jeżeli zdjęcia mają być jedynie wywoływane z formatu RAW (wyostrzanie, tony, saturacja kolorów itp.) to Lightroom wystarczy. Jeśli mają być obrabiane graficznie (praca na warstwach) to PS Elements. Z Twojego krótkiego opisu wnioskuję, że PS Elements może być lepszym wyborem.

Domyślnie

wyostrzanie i selektywne kolory w LR sa ok
    akcji nie ma, ale sa presety imozliwosc edyzji wielu zdjec na raz (wiem ze to nie to samo, ale zawsze cos)
    jednak do bardziej skomplikowanych prac (warstwy i mocniejsza edycja graficzna) to raczej elements

Domyślnie

Za kolegami polecam PS Elements ... większe możliwości graficzne w porównaniu z LR
    D700 + D90 + SB-900 + N24-70/2.8 + N18–105 + N35/1.8G

Domyślnie

W LR nigdy nie pracowałem, ale z czystym sumieniem mogę polecić PSE 7.0 PL. Mam i chwalę sobie. Do tego znając kilka sztuczek można w nim pracować na maskach i warstwach więc w zasadzie poza grafiką oczywiście spokojnie zrobisz to samo co w "dorosłym" PS-ie, a 500 zł zostaje w kieszeni w stosunku do LR. Poza tym wersja 7 czyta rawy z mojego D300 co mnie mile zaskoczyło.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Trochę niepolitycznie może, ale ja używam LR+PSE6 i to jest bardzo udana kombinacja - choć koszt rośnie względem samego LR.

Za to bardzo się ładnie LR i PSE dogadują miedzy sobą i uzupełniają.
    Edycja z NEFa w LR prawie do finałowej wersji, potem klik na "edit in PSE" tam zmiany na warstwach, lokalnie, jakieś brush itp... save... i fotka wraca już zmodyfikowana do bazy LR jako PSD.

Dzięki temu mam zawsze wszystkie zdjęcia w bazie LR i mogę sobie je wołać do jpg hurtowo włączając w to te które były modyfikowane w PSE.

Mnie takie combo bardzo pasuje.

Pozdrawiam,
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

PSE 6.0 PL też czyta rawy z D300.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

celine LR i PSE mają kompletnie inną filozofię obsługi więc najlepiej ściągnąć sobie triale z sieci i popróbować, w którym ci się lepiej będzie pracowało.

Jeżeli do tej pory pracowałaś na pełnym PSie to niewątpliwie na początku bliższy ci będzie PSE.
    Wkurzać cię będzie jednak to, że niektóre funkcje poprzestawiane są w zakładkach względem starszego brata (no chyba, że od PSE 5 coś się zmieniło).

Ja swego czasu zdecydowałem się na PSE, choć nie ukrywam, było to trochę z lenistwa i niechęci uczenia się nowego sposobu pracy w LR.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Domyślnie

Ja bym powiedzial ze glownie to zalezy od ilosci i typu wykonywanych zdjec.

Jesli bedziesz robil glownie studio (portret itp.) to tutaj napewno PSE, gdyz LR nie da Ci takiej mozliwosci obrobki detali (praprawa skory, makijazu itd). Jesli natomiast glownym zajeciem bedzie np reporterka to tutaj juz LR jest nie do przecenienia, bardzo wygodny w obsludze (szczegolnie wersja 2.0 na dwoch monitorach), swietny do katologowania zdjec.

Jak juz ktos napisal powyzej te dwa programy to tak naprawde 2 rozne swiaty i sa przeznaczone do roznych zastosowan, lecz prawda jest ze tandem LR + PSE czy PS to juz rozwiazanie tak wszechstronne ze chyba nie mozna prosic o wiecej. Z tym ze w tym momencie koszty rosna juz znacznie.

Napisz moze troche wiecej co i w jakich ilosciach bedziesz fotografowal a wtedy latwiej bedzie doradzic.
    Ja osobiscie posiadajac LR i PS powiedzial bym ze jedno na 100 zdjec laduje w PS reszta to tylko LR i z efektow jestem bardzo zadowolony.

downunder<< lubie twoj nick
    Ostatnio edytowane przez Yanluk ; 24-01-2009 o 08:06
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów