Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie N17-55 2,8 - czy można brać "w ciemno"?

Witam.
    Z racji na fakt, że szukam dobrego, jasnego i PEWNEGO standardowego szkła do mojej D80 zastanawiam się nad nabyciem używanego w/w obiektywu. Nie mam siły na bawienie się w trafi - nie trafi z Tamronem 17-50 stąd pomysł zakupu Nikora. Na nowy mnie nie stać i będę chciała zapolować na używany. Zanim to jednak nastąpi, chciałabym się zapytać, czy można tego Nikora brać "w ciemno". Oczywiście kupując używkę nie bez znaczenia dla mnie będzie wygląd zewnętrzny obiektywu (co się często przekłada na stan wewnętrzny szkła ) ale czy w jego przypadku też trzeba bawić w testy? Jak to jest? Czy jak Wy kupowaliście to szkło, to zdarzyło Wam się, że było z nim coś nie tak? Czy napotkaliście mydło, problemy z celnością AF, BF/FF, czy też inne "atrakcje"?
    Chciałabym mieć standardowego zooma, który byłby zbliżony ostrością do N50, ale nie chcę bawić się w wybieranie 1 z 1000 Oglądałam w necie zdjęcia z takiego tandemu, jaki byłby u mnie i wydaje mi się, że byłoby to to, czego szukam. Pytanie tylko, czy za nie małą dla mnie kwotę, uzyskam to za pierwszym razem, czy może być tak jak z osławionym już Tamronikiem (17-50). Jakie macie w tej materii doświadczenia? Będę wdzięczna za Wasze wypowiedzi.
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Domyślnie

Niestety, biorąc pod uwagę doświadczenia forumowiczów wniosek mi się nasuwa jeden - pewniaków niestety nie ma. Zawsze warto/należy sprawdzić - chociaż pobieżnie - i to nawet w przypadku szkieł z najwyższej półki. Jeśli jednak chcesz kupować w ciemno, to wg mnie Nikkory dają najwięcej szans na dobre trafienie za pierwszym razem.

P.S> W moim przypadku, przy kilku zoom-ach Nikona nie miałem żadnego problemu - może jestem po prostu zbyt mało dociekliwy
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Właśnie ze względu na to, że chyba Nikory dają największe szanse trafienia za pierwszym razem pomyślałam o tym szkle. Gdyby nie to, nie szarpałabym się na nie (bo dla mnie, w tej chwili to spory wydatek), tylko poszła do sklepu i kupiła Tamrona. Nie znaczy to, że nie ma dla mnie między nimi różnicy, bo jest, ale w tej chwili Tamron by mi wystarczył, gdyby tylko szansa trafienia dobrego egzemplarza nie byłaby równoważna trafieniu 6 w Dużym Lotku
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mata_Hari Zobacz posta
    Nie znaczy to, że nie ma dla mnie między nimi różnicy, bo jest, ale w tej chwili Tamron by mi wystarczył, gdyby tylko szansa trafienia dobrego egzemplarza nie byłaby równoważna trafieniu 6 w Dużym Lotku
    Aż tak źle nie jest, wystarczy tylko sprzedawca z kilkoma sztukami i z pewnością da się wybrać w godzinkę ten jedyny

Domyślnie

Jakoś nie bardzo chce mi się w to bawić, tym bardziej, że nie mam nigdzie w pobliżu sklepu, który miałby na stanie tyle sztuk. Do tego obawiam się, że mogę czegoś od razu nie dostrzec, a potem będzie za późno na jakieś zmiany.

Domyślnie

Mam wrażenie, że już wybrałaś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Mam wrażenie, że już wybrałaś
    Nie no, nie wybrałam, tylko panicznie boję się problemów z Tamronem. Wcześniej myślałam, że to właśnie jego kupię, ale jak się zaczęły sypać narzekania i masowo został wysprzedawany przez ludzi, wpadłam w "nicość". Do tego jeszcze doszedł fakt, że stary Tami bez silnika ponoć lepszy od nowego, a starej wersji, nieużywanej już chyba nie znajdę. Nikora nigdy wcześniej nie brałam pod uwagę ze względu na cenę, ale potrzebuję coś zdecydowanie lepszego niż posiadany N18-200, który to sprawdziłby mi się w kiepskich warunkach oświetleniowych i miał jakość fotek chociaż zbliżoną do N50. Bardzo lubię 50-tkę, ale za wąska jest by mogła być standardem na DXie. Dlatego z "bólem kieszeni" zaczęłam się zastanawiać nad 17-55. Nie chciałabym tylko, by po wydaniu nie małej kwoty pieniędzy (nawet za używkę) okazało się, że trafiłam na wadliwy egzemplarz.

Gdybym miała pod ręką sklep z większą ilością Tamronów do wyboru, a u boku kogoś, kto by potrafił szkiełko dobrze sprawdzić na miejscu, nie zastanawiałabym się. Nie mam jednak pod ręką takiego sklepu, ani nikogo, kto mógłby mi pomóc w wybraniu tego jedynego egzemplarza. Mam wątpliwości, czy sama potrafiłabym go odpowiednio stestować tak, by potem nie wyszły jakieś hocki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mata_Hari Zobacz posta
    Witam.
    Z racji na fakt, że szukam dobrego, jasnego i PEWNEGO standardowego szkła do mojej D80 zastanawiam się nad nabyciem używanego w/w obiektywu. Nie mam siły na bawienie się w trafi - nie trafi z Tamronem 17-50 ...........
    Chciałabym mieć standardowego zooma, który byłby zbliżony ostrością do N50, ale nie chcę bawić się w wybieranie 1 z 1000 Oglądałam w necie zdjęcia z takiego tandemu, jaki byłby u mnie i wydaje mi się, że byłoby to to, czego szukam. Pytanie tylko, czy za nie małą dla mnie kwotę, uzyskam to za pierwszym razem, czy może być tak jak z osławionym już Tamronikiem (17-50).
    1 z 1000. Nie przesadzasz ? Piszesz osławionym Tamronikiem. Co ciekawe najgorszą opinie T17-50 wystawiają Ci którzy nigdy go nie mieli, podobnie jest w Twoim przypadku. Jakiś procent szkieł posiada wady i dotyczy to szkieł wszystkich producentów, również Nikon-owi zdaża się wypuścić bubla i to w segmencie szkieł profi. Ja mojego Tamrona kupiłem w necie, bez testowania. Mam kilku znajomych którzy również zakupili T17-50 w sprzedaży wysyłkowej. Wszystkie szkła są ostre i bez FF/BF. Masz kasę i potrzebę to kup N17-55 ale nie dorabiaj negatywnej opini obiektywom które nigdy nie miałaś. Zobacz w stopkach forumowiczów, T17-50 jest jednym z najczęściej wymienianych. Jak myślisz ? dlaczego. Pozdrawiam

Domyślnie

Miałem w przeszłości dwa Tamrony 17-50 (z silnikiem i bez) i jeden 28-75, wszystkie kupowałem bezpośrednio w sklepie. Zawsze testowałem na miejscu przynajmniej kilka sztuk, by wybrać najlepszą. Nie zdecydowałbym się na zakup w necie, widząc jaki był odrzut ..tym bardziej używki. Ale przyznam, że N17-55 pierwszego również odrzuciłem (kupowałem jeszcze pod D200) drugi był już idealny. Zatem nie ma zasady.. chyba, że sprzedawca wysyłkowy jest na tyle miły, że faktycznie sprawdzi przed wysyłką i dopuszcza przy tym możliwość wymiany (to mało realne, bo musiałby nie wypełnić karty gwarancyjnej).
    Mata_Hari, mieszkasz w Łodzi i mówisz, że nie masz gdzie wybrać i nie miałby kto pomóc? ..przecie to fotokrzemowa dolina ..a i pomocnych dłoni sporo
    Moja rada - nie kupuj bez przymiarki i nie szukaj tu potwierdzenia, że będzie dobrze. Ktoś uczciwie sprawdzi u siebie i będzie ok, a u Ciebie może być ruletka.

PS. ..jeśli 50/1,8 bywa dla Ciebie za wąski (..co rozumiem), to spróbuj 35/2, może się okazać idealnym, jasnym uzupełnieniem 18-200. Osobiście polecam.
    Ostatnio edytowane przez Yuras ; 14-01-2009 o 03:26
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yuras Zobacz posta
    Ale przyznam, że N17-55 pierwszego również odrzuciłem (kupowałem jeszcze pod D200) drugi był już idealny.
    Co było nie tak z pierwszą sztuką 17-55? Również zastanawiam się nad tym obiektywem, również pod D200?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów