Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Tanie filtry UV

Domyślnie Tanie filtry UV

Witam!
    Czy ktoś orientuje się jakie nieporządane efekty daje tani filtr UV?
    Zakupiłem coś takiego firmy King i jak zobaczyłem zdjęcia to zrobiłem wielkie oczy . Bo jednocześnie testowałem Fuji Pro400H i powinienem itrzymać obraz bardzo dobrej jakości. A tymczasem w cieniach zieleń... i ostrość też nie taka jak być powinna.

Domyślnie

Moją niegdyś zmorą, kiedy używałem jakiegoś badziewia UV, były flary... No i ostrość oczywiście.

Domyślnie

Nie orientuję się, co to są flary
    Nikon D70

Domyślnie

No, to rodzaj tych wnerwiających refleksów słonecznych, powstających na szkle. Tanie UV są zrobione ze szkła cienkiej jakości. W porównaniu z nim soczewki nawet najbadziewniejszych obiektywów są bez porównania lepsze, z powłokami antyrefleksyjnymi itd. Dlatego te badziewki tak bardzo pogarszają obraz.
    Najdroższe filtry mają już po kilkanaście powłok. I tylko te są sensowne... niestety...

Domyślnie

czyli jest niemal pewne, że to co zobaczyłem po wywołaniu pro400 to wina filtra UV
    wywołałem dziś realę - zobaczymy co będzie w pozytywie...
    słyszałem gdzieś o tych zieleniach, że filtr może podbić ten kolor, ale nie wiem czy ma to coś wspólnego z prawdą
    Nikon D70

Domyślnie

Daj sobie spokój z takimi filtrami, nie jestem specem, ale sam przerabiałem kiedyś ten temat, nawet najlepszej jakości szkło zepsuje byle jaki filtr.
    ot pstrykam....

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

tanie filtry, tanie efekty...zwłaszcza na filtrach UV...polecam jednak szarpnięcie się na marumi MC...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

dzięki

[ Dodano: Czw 03 Sie, 2006 ]
    mam jeszcze jedno pytanie
    dlaczego akurat marumi, a nie hoya czy cokolwiek innego?
    Nikon D70

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

cena podobna, a jakość nieco wyższa i czyści się lepiej :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Uprawnienia umieszczania postów