Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Sony Alfa 100 na dpreview!

Jest już szczegółowy test Alfy na dpreview! Link!
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

no i matryca rozmiarowo jak w D200, a chyba lepiej "oprogramowana".
    jakość zdjęć (a to sie ocenia, a nie to jakim body zrobione) moze być lepsza niż z półprofi nikona, mimo, że alfa to puszka niby amatorska. Nic tylko kupować. Czekam na nikona D80. Miejmy nadzieje, że nikon obroni swoją pozycję rynkową.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ale z pomiarem matrycowym mieli jakieś problemy. Także Askey się zastanawiał czy to nawet nie jest jakaś wada egzemplarza (taka była sugestia ze strony sony )! Tam było niedoświetlenie 2 działki - sporo!
    Ale na iso 800 już niezła kasza, a 1600 wg. mnie bezużyteczne.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

nie uzywam matryca w cyfrze i innym tez to radzę. czym wiecej pól tym gorzej - tu jest 40 i to taki efekt.
    Oczywiście o ile jesli prawda jest, że chronione przed przeswietleniem są najjaśniejsze partie obrazu.
    bo wtedy punktowe żródełko swiatła w kadrze daje na tej 1/40 matrycy mocno inne wskazanie - i niedoswietlenie gotowe.
    gdy matryca jest np 5-polowa, to jedna komórka już przez dużą powierzchnię uśrednia pomiar i jej wskazanie nie jest aż tak odległe od pozostałych 4.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Pomijając fakt, że to mógł być walnięty egzemplarz to tutaj wychodzi ewidentny brak doświadczenia Sony w projektowaniu slr-ów. Po prostu w tych aparatch wcale więcej nie oznacza lepiej.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Ale na iso 800 już niezła kasza, a 1600 wg. mnie bezużyteczne.
    Tylko nie zapomnij ze iso1600 to jest iso 2000, a iso800 to 1000 jak w Canonie.

Domyślnie

ja powiem tak. miałem okazje tesotowac alfe przez 3 dni i jestem zaskoczony (oczywiscie na plus) jakoscia gołych zdjec wychodzacych z tej puszki. A i obiektyw kitowy jest o niebo lepszy od kitowego 18-55 nikkora. Co to kultury pracy i łatwosci obsługi jest ok. poza jedna rzecza która myske jet kestia przezywaczajenia. chodzi o spust migawki. jak dla mnie jest on troszke nie fortunnie umiejscowiony, tzn trzeba bardzo cofac palec zeby go dorwac (mowie to z perspetywy nikoniarza, poniewaz sony to kontynuacja minolty a w nich spust był tak samo umiejscowiony).

ogólnie za ta kwote czyli cena sugerowana to ok 3500zł (ale pewnie bedzie to ok 3200-3300) naprawde jest to konkurencyjny korpus. A i dostepnosc szkieł jest b.duza.

Domyślnie

witam,

co do samych zdjęć to efekt całkowicie do zaakceptowania
    nawet te ISO=1600 – nie jest tak źle, może na jednym zdjęciu,
    ogólnie bardzo pozytywne wrażenie

szkoda, że ergonomia jest troszkę minolciarska a to mi zdecydowanie nie odpowiada
    tak jak miliony poczekam na D80 oby mnie nie zawiódł

pozdr.
    pozdrawiam
    MiNiStRy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Ale z pomiarem matrycowym mieli jakieś problemy. Także Askey się zastanawiał czy to nawet nie jest jakaś wada egzemplarza (taka była sugestia ze strony sony )!
    To jest wada odziedziczona po Minolcie. Moja D7D mocno niedoswietla przy pomiarze matrycowym, jezeli we w miare cienym kadrze jest jakis kawalek bardzo jasny, wystarczy jakies 5-10% kadru. Moglem to zaobserwowac teraz na wakacjach szczegolnie dobrze, przy tym sloncu. Czasami tak nie doswietla, ze nie daje sie z RAWa pozniej nic wyciagnac w cieniach. Rozwiazaniem jest pomiar centralnie wazony i/lub korekta ekspozycji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian_c
    ogólnie za ta kwote czyli cena sugerowana to ok 3500zł (ale pewnie bedzie to ok 3200-3300) naprawde jest to konkurencyjny korpus. A i dostepnosc szkieł jest b.duza.
    e-cyfrowe (z oficjalnej dystrybucji) ma A100 za 2919 goly za 3099 w kicie, a to sa dopiero ceny premierowe, za chwile spadna.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów