Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Szkło do D80.

Domyślnie

dziękuję za bardzo uprzejmą odpowiedź, ale jakoś odechciało mi się po niej dialogu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foksal Zobacz posta
    AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3.5-5.6G IF-ED
    a ten?
    co o nim sądzicie?
    To już lepiej pozostań przy 18-70 albo ewentualnie zakup 18-105VR.
    Canon & Nikon

Domyślnie

a mi się wydaje żebyś sobie poszedł na piwo. jak masz za dużo kasy to zawsze mozesz mi postawić kolejkę.

jaki sens ma kupowanie czegoś - ot tak żęby sobie kupić?! kretyńskie. jak nie wiesz co kupić to kup kompakta, bedziesz miał wyszystko na Twoim poziomie.

Domyślnie

Kupiłem używkę sigmy 70-200mm F2.8, w lokalnym sklepie.
    Dostałem 12 miesięcy gwarancji - wszystko na piśmie.

Teraz muszę sobie sprawić karnet na siłownię .

Tak więc mam nową zabawkę, a za oknem pada .

Domyślnie

Witam
    Ostatnio sporo zastanawiam się nad rozbudową szklarni mej. Owszem mam 2 szkła - oba Tamrony - 18-200 (lubię go i nie narzekam) i 28-70 (dostałem go jako gratis do D80tki - może ktoś na forum się na niego skusi - chodzi mi o obiektyw).
    Oczywiście jaki temat mnie interesuje, dokładniej tematy. No to tak:
    - pejzaże, krajobrazy
    - portret - niby ładnie wychodzi rozmazane tło na 18-200 - ale jest trochę za ciemny
    - LEGO (tak robię zdjęcia klockom lego - głupio stwierdzić coś takiego i pewnie zostanę wyśmiany, ale układanie scenerii z klocków lego i uwiecznienie jej na zdjęciu - bardzo lubię)
    - do imprez coś jasnego by się przydało.
    Budżet? Powiedzmy 600zł, może da radę to wyciągnę się do 800zł
    Manualne jak najbardziej, no na m42 (nie radzę sobie - nie próbuję nawet), automaty też mogą być.
    Wcześniej czytałem, że należałoby sprawić sobie 50 1.8 Nikosia. Dlatego, że jest jasna, a na imprezie można podejść blisko - czyżbym dobrze myślał?
    SIGMA + PENTAX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekB. Zobacz posta
    Witam
    Ostatnio sporo zastanawiam się nad rozbudową szklarni mej. Owszem mam 2 szkła - oba Tamrony - 18-200 (lubię go i nie narzekam) i 28-70 (dostałem go jako gratis do D80tki - może ktoś na forum się na niego skusi - chodzi mi o obiektyw).
    Oczywiście jaki temat mnie interesuje, dokładniej tematy. No to tak:
    - pejzaże, krajobrazy
    - portret - niby ładnie wychodzi rozmazane tło na 18-200 - ale jest trochę za ciemny
    - LEGO (tak robię zdjęcia klockom lego - głupio stwierdzić coś takiego i pewnie zostanę wyśmiany, ale układanie scenerii z klocków lego i uwiecznienie jej na zdjęciu - bardzo lubię)
    - do imprez coś jasnego by się przydało.
    Budżet? Powiedzmy 600zł, może da radę to wyciągnę się do 800zł
    Manualne jak najbardziej, no na m42 (nie radzę sobie - nie próbuję nawet), automaty też mogą być.
    Wcześniej czytałem, że należałoby sprawić sobie 50 1.8 Nikosia. Dlatego, że jest jasna, a na imprezie można podejść blisko - czyżbym dobrze myślał?
    Nie widzę nic śmiesznego w fotografowaniu LEGO
    Myślę, że 50/1.8 także do tego by Ci się przydała. Będziesz mógł stosować bardzo małą głębię ostrości i fajnie można sobie kombinować na zdjęciach klocków. Śmiało kupuj.

Domyślnie

W tej cenie i nowy, to chyba faktycznie tylko 50/1.8. Ale złego słowa o nim w tej cenie powiedzieć nie można Były czasy, kiedy to był mój jedyny obiektyw i świetne fotki się robiło. Musisz tylko pamiętać, że przy przysłonie 1.8 (zwłaszcza na brzegach) ostrość mocno spada (jak dla niektórych za mocno), ale po domknięciu do 4-8 nie wiem czy jest coś ostrzejszego. Raczej nie w tej cenie.

Hehe, sam się noszę z wyciągnięciem LEGO z szafy i porobieniu fotek...
    Ostatnio edytowane przez karolt ; 01-05-2009 o 20:01 Powód: uzupełnienie
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    W tej cenie i nowy, to chyba faktycznie tylko 50/1.8. Ale złego słowa o nim w tej cenie powiedzieć nie można Były czasy, kiedy to był mój jedyny obiektyw i świetne fotki się robiło. Musisz tylko pamiętać, że przy przysłonie 1.8 (zwłaszcza na brzegach) ostrość mocno spada (jak dla niektórych za mocno), ale po domknięciu do 4-8 nie wiem czy jest coś ostrzejszego. Raczej nie w tej cenie.
    Na samym początku gotowałem się z zamiarem kupna właśnie tego obiektywu - wtedy sam jeszcze denerwowałem się na jego cenę 400zł - za tyle to używki teraz chodzą. Naprawdę nie ma nic innego w zapasie takich pieniądzy?

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Hehe, sam się noszę z wyciągnięciem LEGO z szafy i porobieniu fotek...
    Zapraszam. Pochwalę się, że jeden z moim "klockowych" bohaterów znalazł swoje miejsce w krzywej wierzy Toruńskiej, a nawet oglądał stolicę z ratusza.
    SIGMA + PENTAX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekB. Zobacz posta
    Na samym początku gotowałem się z zamiarem kupna właśnie tego obiektywu - wtedy sam jeszcze denerwowałem się na jego cenę 400zł - za tyle to używki teraz chodzą. Naprawdę nie ma nic innego w zapasie takich pieniądzy?
    Nowe? To chyba jedyny obiektyw Nikona poniżej 1000 zł. Nie mówimy o kitach. No chyba że o kitowym 18-70, który obiektywem świetnym się okazał mimo swojej kitowości i chyba można go dostać poniżej 1000 zł.
    Czyli podejrzewam, że pozostanie Ci poszukanie w manualnych, może dorwiesz nawet 50/1.4 jakiegoś? To byłoby coś, zwłaszcza jeśli AF nie jest konieczny. Ja bym też zapolował na 24/2 (chyba było coś takiego).
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Kup Nikkora 35/2 i będziesz miał podstawowy obiektyw
    D80 |MB-D80|Tokina 12-24/4|Nikkor 35/2.0 |Nikkor 50/1.8| Nikkor 85/1.8 | Nikkor 70-300 VR | SB 600
    GG:1305596

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów