Close

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 185

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Pewnie Canon
    Nie, Zenita i jedną kliszę iso 50
    Dali wysłużonego D300 z przebiegiem 77500. Nawet działa jakimś cudem :P
    D300, D80, n18-200 vr, t28-75 f/2.8, n70-300 vr, n50 f/1.8, sb-900.
    http://nephilim1977.digart.pl/digarty/

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nephilim1977 Zobacz posta
    Nie, Zenita i jedną kliszę iso 50
    Dali wysłużonego D300 z przebiegiem 77500. Nawet działa jakimś cudem :P
    To dobrze wrozy, mojemu Deczysta

Domyślnie

tak czytam i czytam o Waszych problemach z AF i mając podobne zwyczajnie stwierdziłem, że po co się stresować takimi rzeczami, a że i tak focę głównie w plenerze to póki mam martwy sezon oddałem raz do serwisu w związku z AF, niby dokonano kalibracji / regulacji etc. ale na dobrą sprawę nic się nie zmieniło. teraz wysłałem drugi raz na Podstępu żądając już REALNEJ naprawy, a nie potrzymania przez miesiąc i nicnierobienia i niech oni się stresują, a nie ja. a jak znowu będzie nie tak to z nieskrywaną satysfakcją skorzystam z Ustawy z dn. 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach o sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego Art. 8 który mówi: "1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów."

i tyle

Domyślnie

Rozeznaj się lepiej z czego tak naprawdę skorzystałeś bo GWARANCJA PRODUCENTA a ustawa konsumencka, która cytujesz to 2 odmienne sprawy. Więc z ustawy o rękojmi czy niezgodności towaru korzystasz zanosząc aparat do sklepu - mają wtedy 14 dni na stwierdzenie usterki - mogą ci powiedzieć że takowej niedostrzegają, i i tak będziesz musiał słać do Nikona na ekspertyzę, jednak zwykle dobry sklep wysyła do nikona i jeżeli minie zbyt dużo czsu to spienionemu klientowi daje nowy.
    A sama karta Nikona nic Ci nie gwarantuje moga naprawiać ile się da razy i jak długo chcą. Oddając na gwarancji zgadzasz się na warunki w niej umieszczone. A w ustawie o gwarancjach (nie myliś z ustawą o niezgodności towaru) nie ma też czasu określonego, jest napisane że ma być przyzwoity.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez achpiotr Zobacz posta
    Rozeznaj się lepiej z czego tak naprawdę skorzystałeś bo GWARANCJA PRODUCENTA a ustawa konsumencka, która cytujesz to 2 odmienne sprawy. Więc z ustawy o rękojmi czy niezgodności towaru korzystasz zanosząc aparat do sklepu - mają wtedy 14 dni na stwierdzenie usterki - mogą ci powiedzieć że takowej niedostrzegają, i i tak będziesz musiał słać do Nikona na ekspertyzę, jednak zwykle dobry sklep wysyła do nikona i jeżeli minie zbyt dużo czsu to spienionemu klientowi daje nowy.
    A sama karta Nikona nic Ci nie gwarantuje moga naprawiać ile się da razy i jak długo chcą. Oddając na gwarancji zgadzasz się na warunki w niej umieszczone. A w ustawie o gwarancjach (nie myliś z ustawą o niezgodności towaru) nie ma też czasu określonego, jest napisane że ma być przyzwoity.
    Korzystałeś kiedykolwiek i gdziekolwiek z ww. zapisu ustawy konsumenckiej? nie? to skorzystaj a potem opisz swoje doświadczenia w praktyce, bo z tego co zwyczajnie widzę takowe doświadczenie w ww. materii posiadam, a kolega zdaje się nie. To, że gwarancja i ustawa konsumencka to dwie różne sprawy to rzecz jasna i niepodlegająca dyskusji, tyle tylko, że to ustawa jest dokumentem nadrzędnym. To, że sklepy i producenci migają się od realizowania jej zapisów to inna sprawa, wszak jakoś nie miałem zamiaru spocząc na wymigiwaniu się. Zaś co do samej niezgodności z towarem to mowa w ustawie faktycznie jest o 14 dniach ale w zupełnie innym kontekście

"3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione."
    i tyle w temacie.

ps. może podpowiem Ci tylko na marginesie, że pracowałem jakiś czas w handlu i dobrze znam realia takich przepychanek między sprzedawcą, a kupującym

Domyślnie

Myślę, że chyba się nierozumiemy - kompletnie nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
    Mi chodziło tylko o to że naprawa 3 krotna przez Nikon Polska w momencie kiedy sam do nich towar dostarczałeś (w sensie że nie oddałeś do sklepu a oni do Nikona) korzystając z gw. nikona to nie możesz moim zdaniem potem pójść do sklepu i powiedzieć że 3 razy Nikon naprawiał i nienaprawił i teraz sprzedawca ma Ci dać nowy towar; a sam Nikon jeżeli korzytsasz z ich gwarancji w ogóle takiego obowiązku nie ma i oddając na gwarancji ustwa konsumencka w ogóle nie wchodzi w życie bo oddając do nikona na gw. nikona zgadzasz się na ich warunki. Być może niezrozumiałóem twojego poprzedniego postu ale odczytałem jego część w taki sposób i myślałem że właśnie tak chcesz zrobić.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Chooopy pojechać na Podstępu ze szkłami. Pokazać miłym Panom o co chodzi i da się AF w D300 uratować. Mi się udało
    Za układ AF -za jego fabryczną regulację w D300 to się Nikonowi nagroda od mnie należy " bubel wszechczasów w branży foto"
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 29-03-2009 o 12:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Chooopy pojechać na Podstępu ze szkłami. Pokazać miłym Panom o co chodzi i da się AF w D300 uratować. Mi się udało
    Ja bym się zastanawiał co do propozycji jeśli chodzi o przestawienie na życzenie o kilka jednostek.
    Swojego czasu też wysyłałem do nich aparat w celu najpierw wymiany później ponownej regulacji.
    Niestety i tak z obiektywem 17-55 musiałem mieć na +20 i chyba już wystarczyło. Później się zorientowałem że jeżeli nie ustawiam regulacji indywidualnej tylko ogólną to wystarczy +15. Następnie po tym jak wyszedł nowy firmware indywidualna zeszła do +15 a Jeżeli ustawiam ogólną, to +8. Zatem jeżeli chodzi o ogólną, to różnica wynosi 7. Co by było gdybym na życzenie, a działo się to przed wypuszczeniem nowego firmware'u, przestawił to co było 15 na 0. Teraz najprawdopodobniej miałbym -7. A co jak wyjdzie kolejna poprawka??

Diabeł tkwi chyba w jakiś krzywych czy innych wzorach na podtawie których aparat oblicza korektę, czy wartości odpowiednie AF dla danego obiektywu. Mój 17-55 idealnie jest wyregulowany jak go podłaczyć do d200 czy d70s. Natomiast stary 18-70 nigdy nie miał takiego rozrzutu niezależnie do czego go podłączyłem. Zastanawiam się czy nie rozwiązałoby problemu wgranie, o ile taki istnieje, nowego firmwaru do obiektywu - może te elementy układanki nie pasują ze sobą.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-04-2009 o 14:01 Powód: ORTO! ("wyrególowany")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez achpiotr Zobacz posta
    Myślę, że chyba się nierozumiemy - kompletnie nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
    Mi chodziło tylko o to że naprawa 3 krotna przez Nikon Polska w momencie kiedy sam do nich towar dostarczałeś (w sensie że nie oddałeś do sklepu a oni do Nikona) korzystając z gw. nikona to nie możesz moim zdaniem potem pójść do sklepu i powiedzieć że 3 razy Nikon naprawiał i nienaprawił i teraz sprzedawca ma Ci dać nowy towar; a sam Nikon jeżeli korzytsasz z ich gwarancji w ogóle takiego obowiązku nie ma i oddając na gwarancji ustwa konsumencka w ogóle nie wchodzi w życie bo oddając do nikona na gw. nikona zgadzasz się na ich warunki. Być może niezrozumiałóem twojego poprzedniego postu ale odczytałem jego część w taki sposób i myślałem że właśnie tak chcesz zrobić.
    mylisz się KOMPLETNIE, warto przeczytać chociażby gwarancję Nikona punkt 12:
    "Niniejsza gwarancja nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień klienta wynikających z niezgodności produktu z umową sprzedaży", więc jak widzisz gwarancja i ww. ustawa to dwie różne sprawy
    Możesz oddawać i 10 razy do serwisu Nikona i o ile nie przekroczysz 60 dni od daty wysłania po raz pierwszy do Nikona, to spokojnie możesz korzystać z ustawy konsumenckiej. Dlaczego 60 dni? ano dlatego:
    "Kupujący traci uprawnienia przewidziane w art. 8, jeżeli przed upływem dwóch
    miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie
    zawiadomi o tym sprzedawcy."

czyli jeśli wysyłasz do serwisu Nikona to stwierdzasz, że coś jest nie tak (towar jest niezgodny) i masz dwa miesiące na powiadomienie o tym sprzedawcy, no chyba, że Nikon w między czasie naprawi aparat.

Domyślnie

Był 02.04 jak odebrałem swojego D300 od podstępnych po raz 3, af działa w miarę poprawnie. Niestety tylko w zasięgu jakichś 3m, potem na fotkach jest mydło do tego mam martwy pixel na matrycy i wydaje mi się że mocniej szumi. To chyba taki bonus od firmy. Nie wiem śmiać się czy płakać?? . Co gorsza minęło mi to ustawowe 60 dni od pierwszego zgłoszenia usterki. Mam pomysł: Spalmy tą budę na Postępu
    D300, D80, n18-200 vr, t28-75 f/2.8, n70-300 vr, n50 f/1.8, sb-900.
    http://nephilim1977.digart.pl/digarty/

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów