Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Awaria VR ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie Awaria VR ?

Witam,
    Panowie (i panie), mam problem z obiektywem 55-200 VR Nikona. Otóż co występuje: gdy VR jest włączone, naciskam migawkę do połowy (ostrzenie) i owszem, ostrzy elegancko, ale widoczny jest lekki przeskok obrazu widzianego w wizjerze (odbity od lustra). Wygląda to tak jak by blokowało siłownik z prawej strony na chwilkę, następnie słychać jak silniczek zaczyna pracować i obraz wskakuje poprawnie. Przy wyłączonym VR efekt taki nie występuje. Przy innym obiektywie z VR także nie. Czyżby awaria żyroskopu? (… 3 tygodnie po zakupie). Obiektyw nie został uszkodzony mechanicznie, nie upadł, nie walnąłem nim w nic.

Domyślnie

to nie awaria, ale normalna sprawa. To jest wlasnie naturalne zjawisko towarzyszace pracy VR. Wiec nie masz sie co martwic.

A jak chcesz zaobserwowac ciekawsze zjawisko zwiazane z VR, skieruj aparat obiektywem pionowo w gore i wcisnij spust migawki do polowy (oczywiscie z wlaczonym VR) .
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

CarlOOs Dziękuję za odpowiedź. Wcześniej nie było albo po prostu nie zauważyłem tego "skoku obrazu". W 18-55 na pewno tego zjawiska nie ma. Ale skoro twierdzisz że tak ma być to ok Ulżyło mi. Na szczęście nie ma żadnej różnicy w uchwyconym obrazie.
    Heh, skierowałem w dół i nacisnałem migawke Fajnie Pewnie też tak ma być.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj. śląskie

Domyślnie

Ale miałeś skierować w górę.
    Fujifilm X-T3

Domyślnie

Przenoszę do tele.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Uprawnienia umieszczania postów