Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    sharky_88
    Gość

Domyślnie nikon d60 a 3 punkty AF

chcę sobie kupić lustrzankę + obiektyw kitowy. zastanawiam się nad nabyciem d60, ale.. no właśnie ale .Czytałem mase recenzji i zawsze jako wadę wytyka się nikonowi tylko 3 punkty AF. hmm.. tylko co to mi właściwie mówi czy naprawdę potrzebuję więcej tych punktów ? dodam ,że zamierzam głównie fotografować architekturę, troche pobawić się w fotoreportaż na pewno nie krajobrazy czy portrety

Domyślnie

czy więcej, to już kwestia własnych upodobań. dla mnie 3 pola AF to stanowczo za mało
    w fotoreporterce d60 w ogóle nie zda egzaminu, nie mówiąc tu już o powolnym AF kitowego szkła

mierz wyżej: d70/s lub d80
    d700,N50/1.4d,N28-70,S14mm,SB900 - blog

Domyślnie

IMHO czesto 3 punkty AF to i tak za duzo. Technika przekadrowywania jest dosyc prosta i wydaje mi sie ze wiekszosc uzytkownikow aparatow fotograficznych potrafi ja stosowac. Takze nawet 1 punkt AF spokojnie wystarcza. Moim zdaniem dla architektury spokojnie wystarczy i gdybys jednak zmienil zdanie do krajobrazow i portretow tez. Inna sprawa z fotoreportazem lub z fotografowaniem wydarzen sportowych. Tu nie zawsze jest czas na lapanie ostrosci i przekadrowywanie, a czasem nawet nie ma czasu by lapac obiekt w srodku kadru. Sprawy nie ulatwiaja tez wszelkiego rodzaju obiekty ruchome, tutaj wiecej punktow AF wraz z automatycznym wyborem odpowiedniego lub/i AF z dynamicznym wyborem punktu ostrosci staje sie niewatpliwie przydatne. IMHO D300, D700, D3 i D3x ze swoim CAM3500(fx/dx) i 51 puntkami AF (w tym 15 krzyzowymi) to juz bajka jesli chodzi o AF (mialem okazje pstryknac pare fotek porownawczych, ale moze to moje subiektywne odczucie laika). Co nie znaczy, ze z jednym punktem nie dasz sobie rady. Wystarczy troszke wprawy.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Dla mnie 3 punkty to za dużo...
    A poważnie, używam jednego, środkowego - krzyżowego. Przekadrowywanie to bułka z masłem. W fotografii jaką wykonuję, zawsze świadomie staram się używać GO i przy pewnej wprawie w zupełności to wystarcza. Od kilkudziesięciu lat ostrzyłem manualnie i nigdy nie miałem z tym większych problemów. W DSLR, przy słabym opanowaniu automatyki, bardzo często mi ona raczej przeszkadza niż pomaga. Zwłaszcza, że najczęściej brakuje światła. Ale cóż, jestem początkującym amatorem. Mam nadzieję, że w moim wymarzonym modelu, 15 pól krzyżowych nie będzie przeszkodą...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Zwykłemu amatorowi powinno wystarczyć... przynajmniej mi wystarcza: wystarczy przekadrować i po kłopocie. Dla obiektywów ciemnych (takich jak kitowe, np.) wystarcza w zupełności 1 pole AF i przekadrowywanie. Przy jasniejszych obiektywach czasami może pojawiać się problem* przy "zbyt agresywnym" przekadrowywaniu i wtedy większa ilość pól AF jest wskazana...

*obiekt, na który ostrzymy "ucieka" z płaszczyzny głębi ostrości (staje się mniej ostry niż chcielibyśmy)
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 17-01-2009 o 10:20
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Zwykłemu amatorowi powinno wystarczyć... przynajmniej mi wystarcza: wystarczy przekadrować i po kłopocie. Dla obiektywów ciemnych (takich jak kitowe, np.) wystarcza w zupełności 1 pole AF i przekadrowywanie. Przy jasniejszych obiektywach czasami może pojawiać się problem* przy "zbyt agresywnym" przekadrowywaniu i wtedy większa ilość pól AF jest wskazana...

*obiekt, na który ostrzymy "ucieka" z płaszczyzny głębi ostrości (staje się mniej ostry niż chcielibyśmy)
    zgadzam się z Kolegą, nie używam go zbyt długo, ale już napstrykałem około tysiąca zdjęć - używam go do pracy, jako fotoreporter - i jestem z niego zadowolony! Im więcej pół tym lepiej - bynajmniej w przypadku Nikona, bo co do Canona słyszałem różne opinie, np. 1000D, że więcej wcale nie znaczy lepiej - łatwiej będzie fotografować obiekty w ruchu.
    Jednak w D60 nie jest to niemożliwe, trzeba po prostu nabrać wprawy i jakiegoś "sprytu"
    kiedy Ci obiekt ucieknie z wybranego pola, to masz go nieostry na 100%, trzeba opanować to powiedzmy "śledzenie" punktu - panoramowanie
    mi jednak nie przeszkadza - do pracy używałem FZ-18 i też dawałem radę, tak więc teraz mam wręcz ogromny komfort pracy - po przesiadce
    jak się ogarnę powrzucam na forum jakieś foty, żeby udowodnić, że można sobie poradzić nie będąc nie wiem jakim fachurą
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

Powiem wiecej - ostatnio tak sie rozleniwilem, ze z 5 pol jakie oferuje mi D70s uzywam... jednego. Srodkowe pole jest u mnie zafiksowane na stale i przekadrowuje sobie w miare potrzeb i mozliwosci. Oczywiscie uzywalem wszystkich pieciu pol, ale mowie - lenistwo wzielo gore.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

W Praktice przez wiele lat ostrzyłem na jakąś krawędź, następnie pomiar ekspozycji, kadr i pstryk. I tak mi zostało. W D60 tą technikę nadal stosuję - jest bardzo wygodna. Jak dla mnie. Tzn. troszkę ją zmodyfikowałem. Najpierw wybieram tryb i ustawiam wstępnie ekspozycję (czas lub przysłonę i ISO i jeszcze milion innych... hi, hi...). Może kiedyś zmuszę się do używania dwóch pozostałych w D60. Jednak na pionowych krawędziach, jako nie-krzyżowe, najczęściej nie działają.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Nie rozumiem czemu jak obiekt "ucieknie" z pola AF to na 100% będzie nieostry. ?
    Mi osobiście 3 pola w niczym nie przeszkadzają a generalnie i tak używam środkowego.
    D5100//// 18-105VR

Uprawnienia umieszczania postów