Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: cennik zdjec

Domyślnie cennik zdjec

Witam,

Ostatnio zbulwersowany cenami za zdjecia jakie ludzie oczekuja od Nas fotografow chcialem poruszyc temat.
    Mianowicie, czy daloby rade zrobic pewne zestawienie przykladowych naszych cen za powiedzmy jakies uslugi, wiem ze nikt nei chce mowic ile zarabia, ale czesc z fotografow moglaby sie nauczyc zeby nie PSUC rynku, robiac np sesje dla katalogu bielizny za 600 zl odaniem praw autorskich....

Dlatego tez fajnie byloby stworzyc taka tabelki, np:

Zdjecie na plakat do 50 szt - .... zl
    Zdjecie na plakat z prawami autorskimi do np 1tys szt-....zl
    Sesja komercyjna ok 20-30 zdjec - .... zl
    sesja slubna -.... zl

Cos takiego,
    CO o tym myslicie.

Pozdrawiam,
    Przemek

Domyślnie

Po pierwsze priomo to juz co takiego jest (ZPAF tabele poszukaj w googlach),
    a po drugie primo to, to ze cos takiego jest nie oznacza ze wszyscy sie do tego stosuja (jak widac na naszym rynku).
    I mysle, ze to tyle w temacie ktory byl juz poruszany bardzo duzo razy na forum.
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 16-01-2009 o 17:21 Powód: literowki

Domyślnie

Każdy i tak zawsze będzie stosował takie ceny jakie będzie znał i nikomu nic się nie narzuci.

Domyślnie

daj se siana
    probowalem nie raz zmobilizowac chocby tylko ludzi z forum to wyszedlem na komucha.
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

a ja dodam tyle że praw autorskich pozbyć się nie można, one są niezbywalne! co innego prawo majątkowe, prawo do publikacji itp. ale autor zawsze pozostaje autorem dzieła

Domyślnie

pomysł nie do zrealizowania. jeden sprzedał by jakąś fotę za 200 złotych a drugi ma smykałkę do interesów i sprzeda za 500. kwestia negocjacji i pozycji w jakiej znajduje się fotograf.

Domyślnie

Nie chodzi mi o to ze ktos ma zylke i sprzeda drozej, bo totylko lepiej.ale zeby nie sprzedawac po kosztach.... cennik ZPAFu znam... mozna duzo o nim mowic.. dzisiaj czytalem watek, w ktorym Sailor duzo mowil zeby pilnowac siebie i dbac o rynek, bo sami przybijamy wieko naszej trumny. Dzisiaj mialem taki problem ze klient "ponoc" nie wiedzial jakie sa stawki a plakat poszedl do druku,fakt ze naklad bardzo maly,ale pozniej stwierdzil, ze juz wiecej nie kupi ode mnie zdjecia bo zbyt drogi jestem. Moze i tak, ale nie sprzedam zdjecia w cenie 20 zl bo tak jak Sailor wlasnie napisal, bardziej by mi sie oplacalo marchewkami handlowac.

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

"Dzisiaj mialem taki problem ze klient "ponoc" nie wiedzial jakie sa stawki a plakat poszedl do druku,fakt ze naklad bardzo maly,ale pozniej stwierdzil, ze juz wiecej nie kupi ode mnie zdjecia bo zbyt drogi jestem"

Zaraz, zaraz... to nie ustaliłeś z klientem stawki za prace przed jej rozpoczęciem????
    Umowa, zlecenie... takie tam....
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Domyślnie

ja zdjecia robilem dla agencji reklamowej. to byly zdjecia dla jakiejs laski. a agencja wykorzystala jedno z nich na plakat. a jak powiedzialem cene za zdjecie to zaczal sie problem. o tak wyglada sprawa od poczatku. ja umowe mam z agencja.

Domyślnie

Witam
    to jaka cena za zdjęcie była takim problemem dla tej agencji ?
    Pozdrawiam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów