Ja bym testował na obiektywach które masz. Jak ma się zepsuć, to się zepsuje.
Szukaj
Ja bym testował na obiektywach które masz. Jak ma się zepsuć, to się zepsuje.
Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus
Dokladnie, jak sie zepsuje to lepiej naprawic poki masz gwarancje.
Sony A7R III / Sony 85mm 1.4 G master / Quadralite Atlas 600
www.facebook.com/jasinskifoto
www.instagram.com/marcinjasinskiphoto
Widzę, że D90 chyba generalnie ma jakieś problemy z AF. U mnie jest BF na Nikkorze 18-70, co stwierdziłem wczoraj (aparat kupiony niedawno). Niestety aparat na gwarancji, więc chyba będę musiał wysłać do WarszawyBryndza na całego. Aż przeszła mi "Radość fotografowania" che che.
Widac do Polandu sam szajs wysylaja, wiec reklamujcie do skutku.
Trzymam kciuki.
Moj 'brytol' takich cyrkow nie robi.
Moim zdaniem to trochę wynika z tego faktu, że w tym temacie odzywają się tylko osoby które maja jakieś problemy a jest cała masa która ich nie ma która nie ma po co pisać w tym wątku skoro wszystko działa![]()
Ja np. nie mam żadnych problemów z FF czy BF zarówno na 18-105 i na 50/1.8
D610, V1, FM2n
Ja nie mam problemów, u mnie wszystko działa z Sigmą 10-20 3.3-5.6, Sigmą 135-400 4.5-5.6 i Nikkorami: 35 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 80-200 3.5-5.6.
D90 - za te pieniądze maksymalna radość fotografowania. Muszę popróbować jeszcze naprawdę szybkich tematów jak jakieś rajdy czy coś w tym stylu.
A ja mam pytanie jak szybko działa AF z tele na śrubokręt ? Najlepiej porównanie z D70. Mam AF 300/4 i nie wiem czy nie lepiej zainwestować w Dxxx bo mają mocniejsze wiertarki i pewniejszy AF a fotografuję przyrodę.
Używam od roku D90 z następującymi obiektywami:
kitowy 18-105 VR, stałka Nikkor 50 f:1.8, tele Sigma 180-500 f:5 - 6.3 APO
Nie zauważyłem żadnych kłopotów z AF, ale nie robiłem dokładnych testów z ostrzeniem na prawe/lewe oko itp.
Poprzednio fotografowałem D100 z Sigmą 80-300 Macro. Ten zestaw ostrzył baardzo wolno i często nie we właściwą stronę zaczynał przeostrzać. To prawie uniemożliwiało fotografowanie z użyciem AF ptaków w locie.
D90 - z długą Sigmą AF działa bardzo pewnie i szybko. Zapewne to w dużym stopniu zasługa obiektywu, który ma tylne ogniskowanie a przy wyłączeniu AF - pierścień ustawiania ostrości lata tam luźno jak wariat, co też dobre nie jest, bo niezwykle utrudnia ręczne ostrzenie. Ale opór focusa jest malutki, co zapewne ma wpływ na szybkość działania śrubokręta.
Fotografuję najczęściej ptaki, ale też wszystko inne w tym zdjęcia nocne.
Dokładnie - jeżeli wszystko działa i hula to nie ma na co ponarzekać
A swoją drogą nie ma puszek idealnych, zawsze znajdzie się gorsza sztuka, partia - btw - moja d90-tka celuje idealnie, na razie tylko z kitem 18-105, ale niedługo ugoszczę Sigmę 50-150 - no i zobaczymy jak sobie z nią będzie radzić![]()
D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8
Ja z T17-15 f/2.8 (ten bez VR) nie miałem problemu. Nie mam również z 35 f/1.8 i T 11-16 f/2.8, choć czasem potrafi spudłować jak każdy...
Skontaktuj się z nami