Super ! Leży mi ostatnio temat wiatraków, ale bardziej bezpośrednio - miałem ochotę wleźć na jednego w święta (starego typu, ze stopniami na zewnątrz)
5* !
Pzdr
Kijas
Szukaj
Super ! Leży mi ostatnio temat wiatraków, ale bardziej bezpośrednio - miałem ochotę wleźć na jednego w święta (starego typu, ze stopniami na zewnątrz)
5* !
Pzdr
Kijas
wiatrak na zdjeciu numer 5 nazywa sie "De Blokker" i jest to typ Wipmolen
http://www.molendatabase.nl/nederlan...hp?nummer=1000
szczegolnie popularny na terenie południowej Holandii (w znaczeniu krainy - nie kraju, jako calosci bedacego Niderlandami)
pozostale 18 wiatraków w Kinderdijku (na zdjeciach w tym watku nie ma wszystkich) to typ Grondzeiler,
a konstrukcyjnie Ronde stenen molen, czyli po prostu ceglane o okraglym profilu - dla odroznienia od
Achterkant-ow, czyli nie mniej popularnych w Holandii wiatrakow osmiokatnych.
pod tym adresem:
http://www.molendatabase.nl/nederlan...v=Zuid-Holland
jest mapa zachowanych wiatrakow prowincji Zuid-Holland, ale mozna tez przejrzec inne prowincje.
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Mocno sympatyczne.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Witam!
Akustyk - dzieki za wstep teoretyczny.
Szuwar - przyznam, ze 2 lata z tymi wiatrakami walczylem jak Don Kichot
i sie w koncu cos udalo - przyznaje, ze nie latwo je sfotografowac.
pozdr
McE
dwojka sliczna - reszta niewiele odstaje - szczerze gratuluje , fajne miejsce![]()
No, no, świetne prace... T_P_
analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...
Zdecydowanie 1 i 2 i tak jak napisał harb - pozostałe nie wiele odstają. Uczta dla oka. Bardzo dziękuję.
3 i 6 wymiatają! Piekne zdjęcia.
Reszta tak średniawo mi podchodzi, zwłaszcza kadrowo.
Nie będę wyrózniał ... podoba mi się cała seria![]()
Pozdro. Wojtek
5 znakomity kadr ,jak dla mnie najlepsze , ogólnie świetna seria..![]()
D610 | N 16-35 VR | N 85/1.8D | T 90/2.8 Di | T 70-300 VC || D70s | N 18-70/3.5-4.5
Skontaktuj się z nami