Szukaj
Rozumiem, że piszesz o D80. Mógłbyś napisać jak udało Ci się zrealizować podgląd ISO w celowniku? Miałem D80 przez ponad rok i nigdy nie dopatrzyłem się tego patrząc na matówkę. Dopiero przesiadka na D90 pozwala widzieć wartość ISO. Ale nie upieram się, że w D80 jest to niemożliwe, po prostu pytam.
Pod klawisz funkcyjny przypisujesz ISO. Ale niestety wartość ISO widać będzie dopiero wtedy, gdy go naciśniesz. Ze swego doświadczenia wiem, że jest to mało wygodne.
Pozdr.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
D70 - dlaczego się pozbyłem:
- loteria z balansem bieli w zdjęciach robionych nawet jeden po drugim
- nienaturalne zielenie
- uporczywa mora
- słaba dynamika (rozpiętość walorowa)
- blooming
- słaby wizjer
- słaby wyświetlacz
- kolorowy szum na wysokich ISO
- mocno walące lustro (nie tyle głośność co wyraźnie kopnięcie)
- przednie kółko za wąskie
- RAW+jpg tylko BASIK
- niemożność ustawienia precyzyjnego balansu bieli
Co w nim lubiłem:
- ergonomia
- bardzo dobry rysunek zdjęć
- możliwość zrobienia zdjęć z lampą z czasami krótszymi niż 1/500 s
W D80 nie lubiłem:
- pomiaru matrycowego (w D90 jest możliwość stałej kompensacji)
- sposobu odszumiania na wysokich ISO
- przesycone kolory w standardowych ustawieniach (zwłaszcza czerwienie)
Lubiłem:
- wizjer
- wyświetlacz
- piękny rysunek zwłaszcza na niskich ISO
- nie tyle ergonomia (o parę mm mógłby byś wyższy jak D70) co waga i guzikologia
- polskie menu
Tyle pamiętam...
Nie podpowidam, czy się przesiadać![]()
D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty
Różnicy w obrazowaniu i jakości fotek pomiędzy D80 a D70 nie ma. Powiem nawet, że obrazy z D70 wydają się być ostrzejsze - pewnie to kwestia filtra dolnoprzepustowego. Dlatego właśnie napisałem, żeby kolega nie myślał, że po zmianie będzie miał lepszej jakości zdjęcia. Różnica jest właściwie w komforcie pracy, który zawsze jest odczuciem subiektywnym. Dla mnie duże znaczenie ma różnica w LCD - po zmianie na 2,5" wyświetlacz w D70 jest po prostu niewygodny i niewiele na nim widać. Podobnie sprawaa wizjera.
Jak dla mnie jakość obrazów generowanych przez D70 była bez zarzutu, więc nie poprawy jakości oczekiwałem od zmiany korpusu.
D850 | D5300| D780 | N80 | S 24-105/4 | N18-140 3,5-5,6 | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800
D80 jest wyraźnie zrobiony z gorszych materiałów niż d50. Plastik taki bardziej tandetowaty.
Jest jeszcze jeden aspekt cenowy tej operacji - D70 ma karty CF a D80 ma karty SD - więc do tych 100 PLN musisz dodać jeszcze wymianę kart pamięci.
pozdrawiam
Dominik
Skontaktuj się z nami