Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Monitor LCD raz jeszcze

Witam wszystkich serdecznie.

Za miesiac planuje kupno monitora 19" LCD do obrobki zdjec, webdesignu i paru innych rzeczy (granie nie wchodzi w rachube). Cena - do 2500 zl.

Z postow na temat monitorow dowiedzialem sie, ze wazny m.in. jest kontrast, czas reakcji matrycy mniej, no i ze w tym przedziale cenowym to raczej Eiso, iiyama i Nec.

Zastanawiam sie nad firma, ale zauwazylem, ze z Eiso i tego przedzialu cenowego tylko model EIZO LCD 19'' M1900 (cena - 1903 zl) ma kontrast lepszy niz 1000:1 (czyli tu akurat 700:1) Eiso No chyba ze sa jeszcze jakies modele ktorych nie ma w tym sklepie, jezeli tak to prosze o linki.

Natomiast z iiyama w tym przedziale cenowym i z kontrastem 700:1 jest kilka tanszych modeli, plamka taka sama a czas reakcji nawet lepszy niz Eiso. iiyama

Na co jeszcze mam zwrocic uwage przy wyborze monitora? Czy kontrast jest rzeczywiscie taki wazny i czy 1000:1 a 700:1 to duza roznica?

dzieki za pomoc i pozdrawiam.

no i jeszcze taki Nec
    i taki Nec 2
    5D, 28 1.8, 17-35 2.8-4, 50 1.4, 85 1.8

Domyślnie

szukaj matryc S-IPS

najtansza sensowna propozycja to :
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17678

zanim napiszesz nastepny post prosze sprawdz najpierw archiwum
    Temat ten byl juz wiele razy poruszany np tu :
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=24704

Domyślnie

Jak dla mnie zakup 19-tki jest bez sensu. To taka powiększona siedemnastka któa nie oferuje wyższej rozdzielczości pracy a nieco nawet gorszą jakość przez większe fizycznie piksele. Osobiście do grafy kupiłbym co najmniej 20 cali - to ma już 1600x1200 i można spokojnie w PSie poszaleć. Jeśli chodzi o pułap cenowy to za ok. 2800 zł można kupić 21 cali samsunga z matrycą PVA - bardzo fajna matryca właśnie dla amatorów obróbki cyfrowej. S-IPS to jej jedynie szybszy odpowiednik i niestety już droższy. Ma go w ofercie w 20 calowym monitorze iijyama - gorzej z dostępnością bo kosztue podobnie co samsung...

[ Dodano: Sob 29 Lip, 2006 ]
    Olej kontrast i jasność - to parametry które już dawno przekroczyły potrzeby. Dodając do tego iż każdy producent podaje kontrast oparciu o własne metody pomiaru okazuje się że modele poważnych firm wcale się nie różnią wizualnie mimo iż na papierze czasem ogromnie... Mam na wystawie w firmie np. samsunga 600:1 i 300cd - obok stoi LG 1400:1 i ta sama jasność... LG wymięka
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Al Bundy : szybsze to sa TN a S-IPS to bardzo wolny typ matryc

Zreszta miedzy *VA a S-IPS jest tak ogromna roznica ze nie generalizowal bym tak bardzo.

Domyślnie

Z tą powiekszona 17-tka to racja - dlatego po roku zamieniłem na 19. Nie moge się zgodzić z gorsza jakością - pewnie teoretycznie pracująć z bardzo bliska jest to możliwe, ale przy normalnej pracy nie zauwazyłem tego. S-IPS nie jest szybszym odpowiednikiem PVA i faktycznie jest droższy. Co do kontrastu i jasności - im wyzszy kontrast tym czerń bardziej czarna - póki co to słaby punkt LCD. Producenci przeginaja i wprowadzaja kontrast np 1500, ale jest to kontrast dynamiczny - taki trochę z sufitu. Solidni producenci np eizo podają rzeczywisty. Tradycyjnie juz przy temacie monitorów lcd polecam strone do poczytania www.mva.pl - wiele informacji, testy większosci dostepnych i "ważnych" monitorów, forum.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klos
    zanim napiszesz nastepny post prosze sprawdz najpierw archiwum
    Temat ten byl juz wiele razy poruszany np tu :
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=24704
    Ten post oczywiscie czytalem, chodzilo mi tez o to, czy z tymi kontrastami, plamkami czy jasnoscia nie jest czasem tak jak z megapikselami - ze niektorym "odbija" na tym punkcie w mysl zasady, ze jak nie mam przynajmniej 10 megapixeli to moj aparat jest do d..., jak nie mam kontrastu 10000:1 i Bog wie czego jeszcze, to nie bede mogl poprawnie obrobic zdjecia.

Dzieki za propozycje, Nec wydaje mi sie najrozsadniejszy. No i 2800 zl to troszke za duzo, kupie sobie 50mm 1.8 za zaoszczedzona kase
    5D, 28 1.8, 17-35 2.8-4, 50 1.4, 85 1.8

raven77
    Gość

Domyślnie

Witam,
    polecam rozważenie jeszcze jednego modelu: Philips 200W6CS 20,1''. Również matryca S-IPS, 1680x1050 (16:10), 800:1 a co najważniejsze tryb sRGB. Mam go od ponad miesiąca i jestem bardzo zadowolony, porównywałem go do EIZO 17'' i myślę że lepiej jest różnice w kasie przeznaczyć na jakieś szkło (kosztował mnie tylko 1670 w tym sklepie).
    Zawsze możesz kupić monitor w jakimś sklepie internetowym a jak nie spełni oczekiwań zwrócić bez podania przyczyny.

Pozdrawiam
    Tom

Domyślnie

Generalnie to jaka jest matryca nie ma znaczenia (byle nie TN). Do grafiki najlepsze są jednak modele Nec Multisync 1990SXi i 2090UXi ze względu na możliwość sprzętowej kalibracji. Prędkość reakcji w grafice jest praktycznie bez znaczenia.

Uprawnienia umieszczania postów