Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Kicz Polski

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Świetna historyjka domyślam się,że nie zostałeś zdekonspirowany ? Miasteczko z tego co pamiętam podczas II wojny światowej najpierw było pod Radziecką okupacją a potem wcielono je do GG ?? to był obszar dużej aktywności partyzantki
    Niestety tej atmosfery o której piszesz już nie ma,a szkoda...bardzo szkoda
    Pozdrawiam Tomasz

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2Cresky Zobacz posta
    Świetna historyjka domyślam się,że nie zostałeś zdekonspirowany ? Miasteczko z tego co pamiętam podczas II wojny światowej najpierw było pod Radziecką okupacją a potem wcielono je do GG ?? to był obszar dużej aktywności partyzantki
    Niestety tej atmosfery o której piszesz już nie ma,a szkoda...bardzo szkoda
    Pod ruską okupacją był bardzo krótko, praktycznie przez parę dni, bo na mocy Ribbentrop-Mołotow te rejony miały należeć do Hitlerowców.
    Tragiczna historia o jakiej mówię to że pewnego dnia Niemcy dokonali całkowitej likwidacji Żydów. Całkowitej. Obok w Bełżcu zresztą był obóz zagłady gdzie wszystkich pacyfikowanych wywieziono. Nie mylić Bełżca z miasteczkiem Bełz z przejmująco pięknej piosenki Magdy Umer. Ale historia ta sama...
    Z dnia na dzień osada opustoszała całkowicie i do tej opustoszałej osady jak sępy natychmiast wprowadziło się lokalne chłopstwo zajmując opustoszałe domy razem ze wszystkim w środku. Wkładali swoje dzieci do łóżeczek jeszcze ciepłych po dzieciach żydowskich, gotowali w tych samych garnkach gdzie jeszcze były resztki jedzenia żydowskiego. Rodzina mojego dziadka i babci była jedną z nich...

Domyślnie

Poczytam o tym na pewno !!!! wojna powoduje dziwne zachowania,przypuszczam że zasiedlanie tych domostw odbyło się pod auspicjami okupanta !?!?
    W mojej rodzinie było inaczej ... mój śp.ojciec był polakiem mieszkającym w Niemczech i został wcielony do Hitlerjugend, jego starszy brat był czołgistą w I armii pancernej, walczył na Łuku Kurskim gdzie dostał się do sowieckiej niewoli, miał szczęście i został wymieniony co było rzadkością !!!! wojna zakończyła się dla niego na terytorium Belgii
    Po wojnie ojciec mój wrócił do kraju i został wcielony do Ludowego Wojska Polskiego,gdzie miała miejsce inna ciekawa historia,ale to już temat na oddzielną opowieść ....
    Pozdrawiam Tomasz

Uprawnienia umieszczania postów