Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Kicz Polski

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jchyra Zobacz posta
    No to ja tradycyjnie muszę wsadzić swoje trzy grosze oraz pochwalić. Innych postów pisać chyba nie potrafię. A więc:

Na strzechę dodałbym gniazdo z bocianem i od dziś mogę tam mieszkać. Jest tam uroczo i mam wrażenie, że do miasta nie daleko. Przez bramę. Patronka czuwa, podwórko czyste, schludne. Kupuję to!
    Jarek, to jest taki mały ahtystyczny fotomontaż. Brama jest z Lublina, a chata z Zagrody Guciów na Roztoczu. Bramę zrobiłem ostatniego listopada, a chatę w 2007.
    Dlatego dałem tutaj, do Grafiki.

Domyślnie

No ja wiem, za nieruchomość też chciałem płacić malowanymi dolarami, gdzie ja bym się ruszył z tej ciemnej puszczy. Zostaję tu chyba do końca życia.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jchyra Zobacz posta
    No ja wiem, za nieruchomość też chciałem płacić malowanymi dolarami, gdzie ja bym się ruszył z tej ciemnej puszczy. Zostaję tu chyba do końca życia.
    Jest coś taniego tam w tej puszczy? Tak dla spokojnych emerytów? Żeby sarny do okien mi podchodziły?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radek_1 Zobacz posta
    Boli to, że z tego się "nabijasz" - a to Polska właśnie!! W tym ( symbolach ) jest piękno właśnie moim zdanem. Nie kicz, a piękno!
    Pieją kury znamy ( nie Pieją Kury... )
    Dokładnie tak,zgadzam się w 100% słowo "kicz" jest delikatnie pisząc nie na miejscu,zwłaszcza jeśli autor twierdzi że fotografia ma podłoże nostalgiczne
    Pozdrawiam Tomasz

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2Cresky Zobacz posta
    Dokładnie tak,zgadzam się w 100% słowo "kicz" jest delikatnie pisząc nie na miejscu,zwłaszcza jeśli autor twierdzi że fotografia ma podłoże nostalgiczne
    A czy kicz nie może mieć podłoża nostalgicznego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Ależ może,jak wszystko inne...
    Pozdrawiam
    Andrzej.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Ależ może,jak wszystko inne...
    Właśnie się nad tym zastanawiałem, czyli jaka jest różnica pomiędzy kiczem o podłożu nostalgicznym, a nostalgią o podłożu kiczowatym... Czyli co (albo kto) jest na górze a co (kto) na dole....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Pewnie i może...
    Chodzi o to,że na Twojej pracy (bardzo dobrej zresztą) znajduje się obrazek który dla wielu osób sporo znaczy,jest symbolem.towarzyszem i świadkiem naszej historii dlatego gdy pojawia się w kontekście kiczu powoduje bardzo mieszane uczucia !!!!
    Sam mieszkam w małym miasteczku otoczonym wioskami, niestety nie są to już te wioski z drewnianymi płotami, szopami w których zawsze znajdowało się coś ciekawego, domostwami krytymi szczechą .... teraz to wszystko wyłożone poz-brukiem, a na podwórku ciągniki wysokiej klasy.
    Pozdrawiam Tomasz

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Opowiem pewną historię z mojego dzieciństwa.
    Otóż większość mojego dzieciństwa spędziłem w Józefowie Biłgorajskim. Spędzałem tam praktycznie każde lato. Wtedy to była taka sobie mała osada, z bardzo tragiczną historią okupacyjną, jak ktoś jest ciekaw to jest dużo materiałów na ten temat.
    Cały moje wspomnienie tej osady to pola tytoniowe i chmielowe, snopki, wozy drabiniaste, bielone chaty, baby w chustach, odpusty i zabobony. Cudowne dzieciństwo!

Któregoś lata baby józefowskie były bardzo poruszone bo zdarzył się cud. Otóż pewnego wieczora ktoś zauważył że święty obraz zszedł ze ściany i znaleziono go później na progu chaty. Po paru dniach te zjawiska się powtórzyły i wszystkie baby nic nie robiły tylko biegały podniecone od chałupy do chałupy że ło jezu świnte łobrazy ze ścian same schodzą i potem na progach chałup się je znajduje!
    Wtedy to pewnego lipcowego wieczoru moja ciotka siedziała przy świecach z sąsiadką i strasznie przejęte opowiadały sobie o tych cudach. Za oknem cykały świerszcze, na pobliskich mokradłach rzeki Nepryszki kumały żaby, gdzieś tam kolejne obrazy same ze ścian schodziły i na próg wędrowały, baby w chustach odmawiały litanie za te święte wędrujące obrazy, a ja w ciemnym kącie ciemnego pokoju przysłuchiwałem się modlącym babom.
    W tym to dokładnie momencie cichutko wstałem, na palcach podszedłem do obrazu wiszącego na ścianie, pamiętam ten obraz bardzo dobrze - Pan Jezus na łodzi przemawiający do ludzi na brzegu, obok wisiał inny z dwojgiem dzieci na dziurawym mostku i Aniołem Stróżem - i cichutko zdjąłem ze ściany obraz, ten z Panem Jezusem. Zrobiłem to bardzo cichutko, tak że baby zupełnie mnie nie zauważyły. Wziąłem ten obraz w ręce, i jeszcze ciszej na palcach zaniosłem go na próg domu, i na palcach wróciłem do pokoju z powrotem do mojego kąta.....

Domyślnie

Świetna historyjka domyślam się,że nie zostałeś zdekonspirowany ? Miasteczko z tego co pamiętam podczas II wojny światowej najpierw było pod Radziecką okupacją a potem wcielono je do GG ?? to był obszar dużej aktywności partyzantki
    Niestety tej atmosfery o której piszesz już nie ma,a szkoda...bardzo szkoda
    Pozdrawiam Tomasz

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów