Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Hmmm, zaraz przejrze allegro i zobacze czy tam podają w opisach jakie te matryce, bo chyba takiego czegos nie widzialem

a i jeszcze jedno, bo jak czasami widuje w laptopach takie jakby miekkie ekrany (w moim starym ibm) a sa tez takie normalniejsze szklane, i chyba te takie szklane jakies lepsze mi sie wydawaly dobrze mowie ??

w takich sprawach jestem kompletny laik, wiec pytam o wszystko
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1
    www.mjagielski.pl www.photoaction.pl

Domyślnie

mac book apple na intelu dual core z 13.3" matryca panoramiczna
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

odie, wszystko pięknie opisałeś tylko nie na temat Podane przez Ciebie typy matryc stosowane są póki co jedynie w monitorach a nie tanich laptopach ! Chyba że kogoś stać na wywalenie minimum 6 tysiaków...

phantomek, każda matryca w laptopie to TN. Oznaczenie XGA oznacza rozdzielczość 1024x786, SXGA - 1400x1050 i z popularnych jest jeszcze WXGA 1280x800 i tą Ci polecam. Matryce obecnie coraz częściej produkuje się w nowej technologii (te z połyskiem) które mają za zadanie poprawić postrzeganie kolorów i kontrastu. W praktyce jednak poprawiają tylko w domu gdy bezpośrednio na ekran nie pada "snop światła" - wtedy obraz jest zabójczo dobry jak na notebooka. Niestety w słońcu prawie nic nie widać - tak błyszczą że można się uczesać w nich Matryce tego typu oznaczane są np. jako BRITE z jakimś przedrostkiem...czy jak to określiłeś "szklane" Jeśli będziesz działał w terenie poszukaj zwykłej matowej panoramy - choć to coraz trudniejsze...
    Nie będę zanudzał jeszcze kilkoma typami bo nie ma po co

[ Dodano: Czw 27 Lip, 2006 ]
    Ostanio kupiłem żonie Toshibę A100 na celeronie 1,6, 512MB z TRUE BRITE i powiem szczerze od biedy można spokojnie na tym obrabiać nawet nefy. Testowałem podobną z pentium i wybaczcie - nie dołożył bym nawet centa dla wydajności której nie odczuwam...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

keidys tez mialem problem z wyborem laptoka, okazuje sie, ze bardzo dobra matryca jest trubite toshiby. da sie na tym dzialac.
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Domyślnie

Al Bundy, fakt - moje rozważania były z gatunku docent-doktor-teoretyk. Rozeznania na rynku laptopów nie posiadam, ale chciałem pomóc w miarę możliwości.
    Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

Ogólnie z LCD jest tak, że nie ma reguł - jedyna jest taka, że co drogie, to czasami dobre. Nie ma sensu doktoryzować się z technologii matryc, parametrów itp. itd., bo to wszystko miraże. Uwagi te szczególnie tyczą się wyświetlaczy w notebookach, gdzie producenci są niebywale tajemniczy.

Profesjonalni graficy mają jedną prostą metodę sprawdzenia, czy monitor nadaje się do pracy - oglądają go w akcji. Trzeba iść i przed zakupem samemu ocenić laptoka, wyświetlić kilka zdjęć, poobserwować szarości, detale w światłach i cieniach. Oczywiście Apple, Toshiba to dobre kierunki

Domyślnie

Jak Czornyj mówi, najlepsze matryce mają Maki. Z pecetowych laptoków wyróżnia się Sony Vaio, zaraz za nim są Delle. Oczywiście i wśród nich są modele lepsze i gorsze. To już najlepiej sprawdzić organoleptycznie.
    Osobiście mam HPka (z tych ciut droższych) i ma całkiem porządną matrycę. 15.4", 1680x1050, matowa. Przekłamanie kolorów jest na tyle delikatne, że lekko przeszkadza przy projektowaniu (trafiają się delikatne różnice w odcieniach po obejrzeniu na CRT), ale zupełnie nie wpływa na postrzeganie zdjęć czy innych obrazów, w których oko może "skalibrować" się na jakimś naturalnym elemencie.
    EDi .:. nabi.pl
    [D200 : SB900 : Nkr 18-70-300 : Sgm 18-50/2.8 : Ptn 50/1.8 : 3M5A 500/8]

Domyślnie

Mój ostatni laptop Toshiba M70-147 http://www.awnet.pl/images/Notebooki...te_M70/M70.jpg sprzedałem ze względu na matrycę. Typ ekranu TruBrite WXGA TFT 15,4. Laptop był pożądny 1GB DDR2 , ATI X700 256 , no i pożądny CENTRINO M740. Teraz zakupiłem HP-ka http://h41131.www4.hp.com/media.php/...dv5000_mid.jpg Dual Cor-e T 2400 z podobnymi parametrami 1GB DDR2,I GeForce 7400 go 512MB w karcie no i bardzo dobrą matrycą 15,4 Light Scrible. Powód ????? W laptopie Toshiba obraz był " blady " kolory nie ciekawe, normalne matryce aż świecą ale Toshiba poszła w innym nie ciekawym kierunku. Ale .. przy pracy na zewnątrz Toshiba wygrywa z każdym. Można było nawet pod słońce ustawić ekran by nie było problemów z wygodnym czytaniem. W HP-ku jest inaczej , ekran świeci bardzo jasno , ma ładniejsze kolory , i jest wyrażniejszy. Na początku w Toshibie mi to przeszkadzało i musiałem zakupić dodatkowy monitor no i teraz mam go w rezerwie
    D80, Nikkor 1:1.8 , Tokina AT-X 80-400 , SanDisc EXTREME IV 2 GB, LOWEPRO , VELBON SHERPA 600 R , SB 800.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów