Który manual lepszy?
Wiem, że FM3 czyta szkła AI i AF natomiast jakie szkła czyta FM2?
Jakby ktoś mógł powiedzieć więcej na temat tych puszek to będę wdzięczny.
Szukaj
Który manual lepszy?
Wiem, że FM3 czyta szkła AI i AF natomiast jakie szkła czyta FM2?
Jakby ktoś mógł powiedzieć więcej na temat tych puszek to będę wdzięczny.
1. Oba dzialaja ze szklami AF (poza seria G) i MF
2. Oba dzialaja ze szklami MF ale z bagnetem pozniejszym niz non-AI, czyli mod-AI, AI i AI-S.
3. FM2 jest aparatem o mechanicznie sterowanej migawce (bateria sluzy tylko do swiatlomierza) i poza trybem M nie ma zadnego innego.
4. FM3a ma migawke hybrydowa, jak masz baterie to sterowana jest elektronicznie, jak padna baterie to mechanicznie, poza tym ma tryb preselekcji przylony (A) i pelen manual M
5. FM3a ma TTL blysku czego nie ma FM2.
StruceL, a co kupujesz? czy tak tylko sobie wstepnie rozmyslasz?
"Podchodź do tematu fotografowanego miękko, na czubkach palców. Ręka w aksamitnej rękawiczce, oko jastrzębia..."
http://www.jbstudio.eu
Na razie rozmyślam.
Natomiast, jak kupie korpus cyfrowy to prawdopodobnie F80 będę chciał zamienić ma manuala (do wyjazdów, w góry i do ogólnej fotografii). Po prostu nie chcę się rozstawać z analogiem, gdyż naświetlanie kliszy będzie zawsze dla mnie na pierwszym miejscu, a mając korpus całkowicie manualny, sporo się jeszcze nauczę.
FM2 fajny, FM3a fajnieszy ... ale i tak najfajnieszy FE2 albo FA
Pomiajam F3![]()
FA jest faktycznie zajefajny i swego czasu był dla mnie obiektem westchnień. Nigdy jednak go nie nabyłemZamieszczone przez gALL
Dziś jak dla mnie ma jedną zasadniczą wadę. Coś co nie ma mocowania AI-s nie za bardzo pozytywnie w pływa na współpracę z tym pięknym korpusikiem.
pozdrawiam Krzysiaczek
- przycisk AE-L przeniesiony na tylna scianke
- dodatkowy przycisk kompensujacy blysk TTL o -1EV
- lamelki migawki jak w FM2n (trwalsze jak w FE2)
- swiatlomierz dziala juz od klatki 0
Wlasciwie do idealu brakuje mu tylko spota.
Pozdrawiam
Jerzy
witam, a jak do tych modeli ma sie FE ?
pozdrawiam
FE2 mial 3 rodzaje migawki, wiec prosze nie pisac, ze FM2/n ma trwalsza, bo ma jedna z nich.
FE to nastepca Nikkormata EL a poprzednik FE2, jest odpowiednikiem FM, ma tylko migawke sterowana elektronicznie.
Wiecej o klasycznych Nikonach (i nie tylko) tu: http://mir.com.my/rb/photography/
A wracajac do FA ... to nadal jest obiektem moich westchnien, mam nawet jednego upatrzonego, w stanie idealnym (chyba ani jednej rolki nie zrobil) tylko ta cena.
O ile sie nie myle to FE2 miala tylko dwa rodzaje migawki, tytanowej z tzw. plastrem miodu i ostatnia wersja z aluminium alloy.Zamieszczone przez gALL
Tytanowa byla pierwsza migawka osiagajaca 1/4000. To FM2 i FM2n mialy trzy rozne migawki.
FM2n ma ten sam typ lamelek co FM3a, F100 itd (alloy).
Napisalem z rozpedu bo mialem FE2 z tytanowa a FM2n z aluminium alloy.
http://www.mir.com.my/rb/photography.../fm2/index.htm
Pozdrawiam
Jerzy
Skontaktuj się z nami