Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D70s i lampa błyskowa.

Witam!

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna niedrogiej lampy błyskowej. Jestem fotoamatorem, stąd też nie wymagam wiele. Mam pytanie: jak się mają lampy typu: Sunpak 440AF, 4000AF do lustrzanki D70s? Czy w przypadku tej pierwszej lampy będę mógł swobodnie regulować moc błysku? Z tego co wiem 4000AF nie ma takiej możliwości współpracując z cyfrowymi lustrzankami.

Czy ustawiając ISO wpływamy jakkolwiek na moc błysku?

Cały czas mówimy o współpracy z N D70s.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Nikon D70s + Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC

Domyślnie

SaBiny sa teraz modne
    Koniec i KROPKA !
    Innymi nie zawracaj sobie d....y

Pzdrw

Domyślnie

OK, rozumiem, ale mam konkretne pytanie i chciałbym, aby ktoś mi na nie odpowiedział. Póki co nic nie kupuje, rozważam to i owo, a jako, że te Sunpaki są w dobrej cenie chciałbym zasięgnąć w/w porady.

SB są zdecydowanie droższe, z lampami błyskowymi praktycznie w ogóle nie miałem styczności (zazwyczaj starczało mi światło zastane). Chciałbym zacząć od podstaw, dlatego też poszukuję raczej manualnej lampy, w której sam będę miał możliwość regulacji mocy błysku itp. itd.

Dzięki.

Exclamation

poczytaj sobie za to archiwum to się wyleczysz momentalnie z pseudo-oszczędzania !

Domyślnie

OK, poczytam. Póki co proszę o pomoc, jak wyżej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polsar74 Zobacz posta
    SaBiny sa teraz modne
    Koniec i KROPKA !
    Innymi nie zawracaj sobie d....y

Pzdrw
    Kiedyś Sunpak produkował lampy bardzo wysokiej jakości. Jak jest dzisiaj nie wiem, ale...
    Porównywałem kiedyś Sunpaka (niestety nazwy już nie pamiętam) z lampą Nikona SB 25 i okazało się, że Sunpak zdecydowanie równomierniej oświetlał kadr. Być może i dziś nie warto go z góry odrzucać.

Niestety S 440AF nie ma ręcznej regulacji mocy (czasu) błysku. Oczywiście działa TTL, ale na ile dokładnie tego nie wiem.
    Poniżej link ze specyfikacją.
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...specifications
    Ostatnio edytowane przez RBT ; 07-01-2009 o 19:00 Powód: uzupełnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RBT Zobacz posta
    Kiedyś Sunpak produkował lampy bardzo wysokiej jakości. Jak jest dzisiaj nie wiem, ale...
    Porównywałem kiedyś Sunpaka (niestety nazwy już nie pamiętam) z lampą Nikona SB 25 i okazało się, że Sunpak zdecydowanie równomierniej oświetlał kadr. Być może i dziś nie warto go z góry odrzucać.

Niestety S 440AF nie ma ręcznej regulacji mocy (czasu) błysku. Oczywiście działa TTL, ale na ile dokładnie tego nie wiem.
    Poniżej link ze specyfikacją.
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...specifications
    Dzięki za konkretną odpowiedź. Czy są może jakieś inne (z tych tańszych) lampy, w których będę miał możliwość manualnego ustawiania mocy błysku?

SB-600 jak na moją kieszeń są jeszcze trochę za drogie, poza tym wolałbym sam ustawiać moc błysku itp.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj. śląskie

Domyślnie

Niestety nie potrafię pomóc jeśli idzie o lampy Sunpak. W każdym razie do mojego d70s kupiłem sabinke 600 i nie żałuję, chociaż na początku też rozważałem innych producentów. Pozdrawiam
    Fujifilm X-T3

Domyślnie

Lampy takie jak SB-24, SB-25, SB-26 mogą być ustawiane manualnie? Czyli to, o co mi chodzi- moc błysku itp. itd.?

Domyślnie

Mają ręczne sterowanie mocą, ale nie będzie współpracy w TTL. Jedynie ręcznie lub automatyka lampy. Również zoom lampy nie będzie działał automatycznie. Ja wybierając pierwszą lampę, postawiłbym jednak na TTL, ostatecznie rezygnując z możliwości ręcznych, ale może nie do końca znam twoje potrzeby w tym względzie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów