Tylko 5. Reszta nieszczególna...
Szukaj
te swiatełka w gwiazdki to od specjalnych filtrow, czy po prostu dobre szklo?
Gosiu, na sigmę 10-20 miałem założony skylight hoya, tak dla ochrony szkla, bo cenne
nie wydaje mi się więc by to była kwestia filtra.
te gwiazdki to - jak sądzę - wynik długiego naświetlania 15-20 sekund.
jednryn napisał:
też mnie to zaskoczyło, w pewnej chwili nawet wydygałem, ze przeciez gdyby ktoś chciał mi zabrać aparat i statyw, to nawet mojego wrzasku rozpaczy nikt by nie usłyszał....po za tym to,że trafiłeś w porę kiedy było zupełnie pusto. Byłem w Rzymie jakies 3 miesiące temu i ni hu hu żeby zrobic fotę w okolicy Coloseo bez ludzi w tle
no, może poza mną i złodziejem, haaa
thnx po raz wtory...
a tu właśnie na fashion tv pokazuja romę.
to naprawdę cudne miasto do fotografii...
teraz trza do aten, albo do stambułu
pozdrawiam
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
Ja jestem za połamanymi kadrami.Kadr wyprostowany w tym przypadku nie pasuje,czemu wszyscy się czepiają tak tego prostowania?
W większości przypadków trzeba prostowac, ale w tym...?
To nie jest pocztówka z kiosku tylko połamany kadr.Ale to tylko moja opinia.
Wy macie paranoje prostowania, ja mam paranoje kurzu na matrycy którą widac na kilku kadrach![]()
D80 |D50 | Tamron 70-300| Sigma 10-20 | Marumi DHG | Slick Pro 780 DX|
Kilka uwag:
1. Przyczyny gwiazdek: Długi czas, światło wpada w obiektyw. Kształt gwiazdek: okrągłe gdy jest max. otwarta przysłona, przy przymkniętej przybierają jej kształt. Ciekawy efekt uzyskujemy regulując głębię ostrości.
2. Robiąc budynek z dołu zawsze będzie się walił. Kolegom nie o to chodzi. Zdjęcia powinny być proste, to jest podstawa! Jeśli krzywizną chcesz nadać dynamikę, rób to zdecydowanie i mocno.
3. Zdjęcia li tylko pamiątkowe milej się ogląda gdy są ładne i sympatyczne.
4. Nie denerwuj się i nie obrażaj. Nikt nie chce sprawić przykrości. Dzielimy sie tylko własnymi uwagami na Forum. Każdy robił błędy, uczył się na nich i ... robi je nadal, tylko już inne.
Kilka uwag do zdjęć:
1. Porównaj pochylenie krawędzi bocznych budynku. Ustaw pion na linię środkową. Usuń pypcia na górze budynku.
2. Ustaw pion j.w. Usuń światło na lewej krawędzi.
3. Usuń latarnię i światło na lewej krawędzi oraz odblaski nad budynkiem.
4. Ustaw pion. Przyciemnij PG róg.
c.d.
5. Usuń odblaski - plamkowanie. Całe zdjęcie zrób ciemniejsze, w stronę czerni. Daj efekt nocy i tajemniczości ale nie zgub szczegółów w cieniach. Efekt będzie znacznie lepszy. Wersja 2 - kadruj: Zdjęcie pionowe. Tnij tuż za oknami wystawowymi, po obydwu stronach zdjęcia. Efekt będzie jeszcze mocniejszy!
6. Prostowanie i plamkowanie. Proponuję ujęcie pionowe z wieżą kościoła. Kadruj ciasno, po łączniach balustrady. Będzie super!
Dałem kilka uwag praktycznych, które rzuciły się na 1 rzut oka. Chyba o to Ci chodziło. Jest to tylko i wyłącznie moja ocena subiektywna. Generalnie wszyskie Twoje zdjęcia podobają mi się: temat, ujęcie, oddają nastrój chwili i pozostają w pamięci. A to jest bardzo dużo. Każdy z nas robi błędy, uczy się na nich i ... znów robi, tyle tylko, że inne. Zawsze zachodzi pytanie: czy dane zdjęcie można było zrobić inaczej, lepiej? Ja nie wiem bo mnie tam nie było. Wiem jedno,że mrożną noc na pewno zamieniłbym na gorącą i piękną Włoszkę. Doceniam Cię za to, aczkolwiek nie jestem pewien czy te piękne zdjęcia to zrekompensują. Naprawdę b. mi się podobają, po proponowanych korektach będą super! Masz dobre oko. Będą z Ciebie ludzie i to znacznie szybciej niż się tego sam spodziewasz. Życzliwy.
Szkoda mi chłopaka, ma oko i bedą z niego ludzie. Moim zdaniem niesłusznie mu dokopali. To mnie zmusiło do długiej wypowiedzi. Niestety nie przeszła, zatkało się. A ja tak nie mam czasu ..., szlag mnie trafił. Uważam, że prawie w każdym zdjęciu można coś znależć, "przyczepić się" . Patrzę bardziej generalnie i bez wygłupów. Z fotografikami to tak jak z prawnikami: 3 osoby a 7 różnych zdań. Trzeba uważnie słuchać co mówią, analizować, ale robić po swojemu, to co lubimy i jak nam się podoba, nie pod kogoś, gdyż wtedy na pewno nic nie osiągniemy. Trochę się zagalopowałem, mówiłem ogólnie, do przodu. Nie chciałem nikogo urazić. Pozdrawiam.
Skontaktuj się z nami