Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: roma nocą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    z balansem bym sie zgodził bo akurat tutaj mz.niezle to wyglada, ...
    a mz ,może wyglądać nawet lepiej...

I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Mam identyczny kadr jak 1, fajna seria, ale faktycznie przy takich szerokich kontach warto poprostować
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    a mz ,może wyglądać nawet lepiej...
    A mz Twoja wersja ma totalnie skopany WB , w ogóle nie oddaje klimatu tej ciasnej uliczki. Na pierwszej poprawce za żółto na drugiej za zielono/niebiesko, oryginał z tych trzech podchodzi mi najbardziej.

Wracając do zdjęc mnie się podoba 4-ka, po za tym to,że trafiłeś w porę kiedy było zupełnie pusto. Byłem w Rzymie jakies 3 miesiące temu i ni hu hu żeby zrobic fotę w okolicy Coloseo bez ludzi w tle
    D700 16,17-35,35

Domyślnie

Też wydaje mi się,że ten fiolet ostatniej poprawki to porażka.Stawiam na kolory wersji autora...Chciałoby się wyprostowaną ,ale....
    Pzdr
    Andrzej
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Noo ładnie lecz śniegu brak

Pozdr.
    Nikon System

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fumio Zobacz posta
    Noo ładnie lecz śniegu brak

Pozdr.
    I samotnej wierzby....
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    i samotnej wierzby....
    hahahahahaha
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jendryn Zobacz posta
    A mz Twoja wersja ma totalnie skopany WB , w ogóle nie oddaje klimatu tej ciasnej uliczki. Na pierwszej poprawce za żółto na drugiej za zielono/niebiesko, oryginał z tych trzech podchodzi mi najbardziej.
    ...
    No to po kolei...

a/ pierwsza fotografia jest wyprostowana kopią oryginału, BEZ jakichkolwiek zmian kolorów, zatem nie może być bardzie żółta
    b/ druga fotografia ma mz literalnie POPRAWNY balans bieli. Próbkowanie kolorów na zdjęciu nie wykazuje jednej dominanty, próbkowanie potencjalnie szarych miejsc, pokazuje neutralnosc (zblizone wartości RGB)
    c/ czym innym jest poprawność WB, a czym innym tonacja fotografii.
    Drugie zdjecie mozna ocieplic, mozna zdjąc niebieski, można selektywnie podbic saturację - ale to jest zupełnie inna inszośc.
    d/ ja porównałem oryginał z wersja z poprawionym WB, nie wyrokując, czy ta fotografia w sensie artystycznym jest lepsza.
    Dla jednego lepsze bedzie zdjecie żółte a dla drugiego zielone w ciapki.

Skorygowanie WB powoduje, iz na fotografii pojawia sie znacznie szersza paleta kolorów, tworząc z pewnościa lepszy materiał wyjsciowy do dalszych manewrów.

Wiec nie piszcie tu panowie o porazkach, tylko o faktach.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Lechu...
    Też wydaje mi się,że ten fiolet ostatniej poprawki to porażka
    Fiolet....o niczym więcej nie pisałem....Jak do tego doszło,czy tak ma być.../?
    Mnie sie nie podoba ten fiolet...i tyle...nic poza tym fioletem nie jest w stanie mnie ruszyć....
    Wyprostowałeś OK,ale przy tych transferach fota straciła na blasku i kolorze..czemu nie mogłeś zapobiec...
    Wsio gra...oprócz fioletu...
    Pzdr
    Andrzej
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Jędrzej Gadziński Awatar jendryn
    Miasto
    Frankfurt am Main

Domyślnie

Jeżeli Twoja wersja 1-ki była tylko prostowana to sorki, możliwe , że w mniejszej wersji wydała mi się bardziej żółta. Jednak co do dwójki i całej spekulacji od strony technicznej nic nie zmieni faktu , że ta wersja jest po prostu słaba. Twoim zdaniem jest lepsza , lub może byc lepsza. Moim zdaniem nie jest, po co wdawac sie w wywody, jeżeli i tak jeden drugiego nie przekona o swojej słuszności w tym przypadku
    D700 16,17-35,35

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów