Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: The Gate Keeper

Domyślnie

To wyciągnąłeś z tego NEF'a max możliwości Co do kadru to... szkoda tego dołu, oj szkoda Bardzo szkoda... piękne miejsce, świetna konwersja.... Mam wrażenie, że leci w prawo, ale chyba lepiej ciut krzywo, niż gdyby miało być jeszcze mniej dołu...

Domyślnie

Ja wiem, że przez autostradę nie wolno przebiegać, ale szkoda oj szkoda...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Zresztą obrazek jest jaki jest. Ma swoje wady, dałem go właśnie dlatego bo byłem z siebie dumny co wyciągnęłem z tego chaosu jaki jest na NEF-ie.
    W ogóle coraz bardziej dochodzę do wniosku że fotografia nie polega na fotografowaniu tego co jest. Jakby tak było, to fotografia byłaby na amen ograniczona do fotoreporterki, śłubów i nic więcej. Fotografia to jest to co jest w głowie zanim w ogóle zobaczysz obiekt, zanim w ogóle wyruszysz na plener czy sesję.
    Z tym obrazkiem też tak było. Chciałem zrobić pewien szczególny rodzaj fotografii czarno-białej, i jak zobaczyłem ten widok to od razu przypomniała mi się ta wizja i dlatego zrobiłem to zdjęcie. Słupy, druty i samochody w ogóle mi nie przeszkadzały. Liczyła się ta wizja.
    W ogóle też coraz bardziej czuję niechęć to wszystkiego co się nazywa "dobrze naświetlona, ostra i prawidłowo skomponowana fotografia". Coraz bardziej się chylę ku emocjonalnej stronie fotografii.
    Ostatnio się zapisałem do takiej lokalnej grupy artystycznej i robimy zdjęcia dla nas samych. Robimy sobie tygodniowe zadania tematyczne i we własnym gronie robimy sobie wystawy. Generalnie nie pokazuję tych zdjęć nigdzie indziej aby się nie narazić na śmiechy, bowiem wreszcie mam wolność ekspresji, wolność od ograniczeń technicznych i kompozycyjnych. Nie muszę się tłumaczyć że coś źle wyważone, że się chyli czy czegoś za dużo.
    Ostatnim zadaniem na jakim pracujemy to "coś niedokończone". Czyli szukamy kreatywnego podejścia do tematu "coś niedokończone".
    Jedno ze zdjęć jakie zrobiłem dla tego tematu nawet umieściłem na naszym forum:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83372
    Reszty nie mam zamiaru pokazywać na forum publicznym bo nie chcę się narażać na rechot krytyków...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    (...)
    W ogóle coraz bardziej dochodzę do wniosku że fotografia nie polega na fotografowaniu tego co jest. Jakby tak było, to fotografia byłaby na amen ograniczona do fotoreporterki, śłubów i nic więcej. Fotografia to jest to co jest w głowie zanim w ogóle zobaczysz obiekt, zanim w ogóle wyruszysz na plener czy sesję.
    (...)
    Też na to wpadłem

Domyślnie

Podoba mi się konwersja, zdjęcie średnio do mnie trafiało, dopóki nie zobaczyłem oryginału. W tym momencie z jednej strony gratuluję takiej przemiany zdjęcia, bo z takiego nefa zrobić fotkę, to trzeba mieć jakąś wizję ;D Z drugiej strony jednak, nie lubię kiedy w zdjęciu więcej jest PS'a, obrabiania itd., niż samego ujęcia prosto z aparatu. Wiem, że teraz to norma i konieczność i że w tym wypadku nie można było inaczej kadrować, ale jakoś dziwnie mi to zdjęcie wygląda jak zobaczyłem jak to naprawdę wyglądało.
    Ale jeśli brać fotografię jako coś, co rodzi się w głowie, to użycie shopa 100% uzasadnione
    Pozdrawiam,
    Qiubag
    D300, T12-24, N50/1.8, SB600
    Jakub Gruchot Price action Gruzja Distance learning

Domyślnie

A mówią z g.... bata nie ukręcisz.
    Muszę zweryfikować myślenie, bo i tu są jednak wyjątki.

swiatlo mimo niedoskonałości, o których piszesz, STWORZYŁEŚ BARDZO ŁADNY OBRAZEK.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qiubag Zobacz posta
    Wiem, że teraz to norma i konieczność i że w tym wypadku nie można było inaczej kadrować,
    Qiubag
    No wiesz, można było wogóle zdjęcia nie robić - konieczność ???

Cytat Zamieszczone przez downunder Zobacz posta
    A mówią z g.... bata nie ukręcisz.
    Muszę zweryfikować myślenie, bo i tu są jednak wyjątki.

swiatlo mimo niedoskonałości, o których piszesz, STWORZYŁEŚ BARDZO ŁADNY OBRAZEK.
    On nawet z tego robi marmoladę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    No wiesz, można było wogóle zdjęcia nie robić - konieczność ???
    Eh, pisząc konieczność miałem na myśli nie konkretnie to ujęcie, ale czasy jakie nastały w fotografii. Wyłączając fotografię reportażową, każda dziedzina foto wymaga obróbki zdjęć, jedne większej (glamour itd.), drugie mniejszej. W tym wypadku obróbka była moim zdaniem dość duża.

Można było zdjęcia nie robić, ale skoro jest już zrobione i obrobione, to ja wyrażam swoją opinię na jego temat, bo fotka i konwersja b&w mi się podoba. Jedyne co do czego mam obiekcje - to, że nie jest to zdjęcie w rozumieniu dosłownym, a obraz powstały poprzez twórczą obróbkę tego zdjęcia.
    D300, T12-24, N50/1.8, SB600
    Jakub Gruchot Price action Gruzja Distance learning

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qiubag Zobacz posta
    fotka i konwersja b&w mi się podoba. Jedyne co do czego mam obiekcje - to, że nie jest to zdjęcie w rozumieniu dosłownym, a obraz powstały poprzez twórczą obróbkę tego zdjęcia.
    Ja się w pełni z Tobą zgadzam

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    Ja się w pełni z Tobą zgadzam
    Ja też!

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów