Szukaj
jak dla mnie nie ma w tych zdjęciach nic ciekawego, od takie zwykłe pstryki.
Nikon D40 | N18-55 | N50 1.8
Oj widzę że nie bardzo się podobaszkoda
ale będę pracował dalej
dziękuje za szczery komentarz
Pozdrawiam
Nikon D40
Mnie również nie podchodzą. Próbuj dalej - na tym ta zabawa polega
Pozdrawiam
Tak zabawa fajnawydawało mi się że nie jest tak tragicznie no dobrze kadr Was nie powalił ale technicznie chyba nie jest źle chodzi o ostrość kolor. Nad kadrem cały czas pracuje chociaż czasu brakuje, był przemyślany ma tylko kilka zdjęć z tego miejsca, i właśnie ja to tak widziałem, no ale widzę że nie bardzo wyszło według Was. No cóż pomyśle nad jakimś lepszym kadrem
dziękuje za komentarze
Pozdrawiam
Nikon D40
Niestety, ale podzielam opinie przedmówców odnośnie kompozycji... Pierwsze dwa zdjęcia w ogóle nie przykuwają wzroku, bo i motyw przewodni mało interesujacy...
Trzecie zaś zdjęcie jakby z innej bajki i w moim mniemaniu zasługiwałoby na uwagę w osobnym wątku... Światło na plus, zaś z kadrem to bym powalczył będąc na miejscu... Jeśli zaś, nic ciekawego nie przychodziło do głowy, to pozwól, że przedstawię swój punkt widzenia, który można ewentualnie stworzyć, wykorzystując rzecz jasna Twoją fotografię... a mianowicie:
Tak na szybko, dla zobrazowania jedynie kierunku...
T_P_
P.S. Jak będziesz sobie życzył, to usunę... Jeśli zaś nie zdążę, to wybacz i zgłoś do moderacji...
analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...
najlepiej, żeby w kadrze była zamknięta jakaś całość, żeby to co chcemy przedstawić było w całości "zamknięte" w naszym kadrze, a nie poucinane z każdej strony. Dlatego bardzo trudno fotografować las, bo zawsze jakieś drzewo będzie ucięte. Wtedy trzeba szukać czegoś co na tyle przyciągnie naszą uwagę, że poucinane gałęzie nam nie bedą przeszkadzać w odbiorze. Przeciwnie - dużo łatwiej fotografuje się samotnie stojące drzewo, z wiadomych względów.
Na Twoich dwóch pierwszych nic nie jest w całości... nie wiadomo gdzie się patrzeć. Ładne światło (jak na zdj. nr 2) nie wystarczy, by przykuć uwagę.
Na zdjęciu nr 3 światło jest bardzo piękne, ale kadr znów nie jest dopracowany - skupiłbym się albo na tej samotnej górze albo na tym zamarzniętym brzegu jeziora, ciągnąc go np. od prawego dolnego rogu do lewego górnego..
Życzę udanych kolejnych prób
pozdrawiam
Dziękuje za rady teraz faktycznie widzę co nie tak w tych zdjęciach postaram się by następne były bardziej dopracowaneT_P_ nie mam nic przeciwko Twojej przeróbce faktycznie wygląda lepiej
Pozdrawiam
Nikon D40
Nr 2, ja bym się skupił na wzorze, który powstał z cieni na drodze, nr 3 jest wybitnie mało przemyślany a ma potencjał, są ciekawe kolory, są motywy (nawet dwa), ale zdjęcie nie skupia się na niczym, jest na nim wszystko, czyli nic. Szukaj dalej.
D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw
Co do trójki warto było zagrać na ciemnej "wstędze" wody. Na jej podstawie zbudować jakąś miłą oku i harmonijną kompozycję bo tło i światło miałeś idealne. Domyślam się, że z lewej strony nie było już zbyt dużo wolnego miejsca, ale zawsze trzeba próbować co oznacza, że przy komponowaniu dobrego krajobrazu czasem trzeba przesunąć się wiele metrów lub kilometrów![]()
Skontaktuj się z nami