Close

Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 161

Wątek: d300 a portret

Domyślnie

pierwsze próby wykonane - ostrość tam gdzie trzeba wszystko fajnie, jedynie na minus fakt że przy profilu portrait sporo żółtych odcieni się wkrada, fakt faktem przy wołaniu RAWa można jakoś ów fakt zaleczyć, ale jednak...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez postregiment Zobacz posta
    nadeszła ta wielka chwila gdy po d70s, d80 przyszedł czas na zakup d300, ale, że siedzę jednak głównie w portrecie i fashion to parametry parametrami, ale starałem się poszukać przykładów tego typu zdjęć i jest ich po pierwsze bardzo mało a po drugie przyznam się, że nic konkretnie mnie nie zachwyciło stąd mów ów wątek...

korzysta ktoś z d300 i którejś z 50ek lub 85ek czy portrecie i fashion? jakie efekty? jak ostrość oddanie kolorów? no właśnie apropos oddawania kolorów - czytałem o różnych poprawkach, profilach bla bla bla...więc łopatologicznie rzecz ujmując - kupuję nowe nieskażone d300, do tego 50 1.4 i pytanie - co ze wspomnianymi ustawnieniami, profilami, softwerami, co najlepiej powgrywać, poustawiać etc etc? oczywiście nie pytam o zagadania związane z techniką fotografowania, ale czysto z d300 pod portret, jakieś rady?

a no i dodam tylko jeszcze żem maniakiem ostrości na portrecie, ustawiać od razu podostrzone z poziomu aparatu?
    pozdrawiam!
    To już nie pierwsza tego typu wypowiedź, która mnie po prostu rozwala. Po co męczyć się w programach graficznych, kiedy można mieć od razu zdjęcie, które nam odpowiada? Przecież to strata czasu. Zawsze można poprawić zdjęcie na kompie, ale po co sobie dokładać pracy.

Domyślnie

oczywiście że można i do tego zawsze się dąży, ale nie czarujmy się, że robimy w jpgach i bez żadnych poprawek każdorazowo masz gotowe świetne zdjęcie.

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    To już nie pierwsza tego typu wypowiedź, która mnie po prostu rozwala. Po co męczyć się w programach graficznych, kiedy można mieć od razu zdjęcie, które nam odpowiada? Przecież to strata czasu. Zawsze można poprawić zdjęcie na kompie, ale po co sobie dokładać pracy.
    Moze dlatego, ze to fotografia cyfrowa. Kiedys tez mialem do wyboru zdjecia z Minolty, ktore trzeba bylo wywolywac w ciemni i "tracic czas", lub gotowce z Polaroida, wybralem Minolte.

Domyślnie

w sumie z pierwszych doświadczeń z d300 http://www.marekrzepka.com/fashion/images/ania.jpg mogę powiedzieć, że wszelkie obawy o ostrość i plastykę obrazu były niepotrzebne, wychodzi naprawdę fajnie. w portrecie dochodzi jeszcze do tego odpowiednie dobranie profilu kolorów i można naprawdę przyjemnie pracować

także dzięki za uwagi i pozdrawiam

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez postregiment Zobacz posta
    w sumie z pierwszych doświadczeń z d300 http://www.marekrzepka.com/fashion/images/ania.jpg
    Fajne pierwsze doswiadczenia

Domyślnie

co by nie zaśmiecać forum i nie zakładać kolejnego wątku pociągnę temat w tym wątku - rzecz ma się wgrania profili do d300, ale ściślej rzecz biorąc profili .NCP a nie .NOP. Chciałem wgrać do d300 jeden z bardziej polecanych profili do portertu Fuji_Velvia, ale niestety mimo trzymania się dokładnej instrukcji (folder NIKON a w nim Fuji_Velvia.NCP -> PICCON03.NCP nie jest możliwy do znalezienia przez aparat). Poróbowałem skorzystać z doświadczenia osób z forum (np. "U mnie działa to tak, na karcie w katalogu głównym tworzę katalog NIKON w nim CUSTOMPC w którym umieszczam pliki *.ncp Trzeba jedynie pamiętać o nazwaniu umieszczonych tam plików od: PICCON01.NCP i numerować kolejno jeśli jest więcej krzywych do wgrania (max. PICCON99.NCP)") niestetuy bezskutecznie, co może być przyczyną? Jakieś pomysły na rozwiązanie sytuacji? pozdrawiam

Witusch
    Gość

Domyślnie

Probowales zapisac te profile na karcie CF bez folderow?

Domyślnie

tak, próbowałem. próbowałem także zapisywać i za pomocą czytnika kart, jak również podłączając bezpośrednio aparat i o ile NOPy znajduje mi od razu o tyle z .NCP kompletnie nie widzi.

Domyślnie

Przed chwilą spróbowałem wgrać sobie Fuji_Velvia, bez problemu tak jak piszą wyżej na karcie folder NIKON,a w nim folder CUSTOMPC, a w nim profil fuji velvia ale z nazwą zmienioną na PICCON01.NCP. Może masz wszystkie profile zajęte w D300 i dlatego nie chce się zainstalować?
    SB-800 NIKON D300 - Nikkor 85/1,8 - Tamron 17-50/2,8

Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów