Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Proszę o pomoc

Domyślnie

to są całe kadry

Domyślnie

W takim razie za poprzednikami - mogles zaslonic sobie lampe

Moze np. palcem reki ktora machales zoomem (bo zakladam ze blyskasz z wbudwanej) Najlepiej wez aparat i zrob kilka fotek z uzyciem lampy uwazajac na paluchy i zobaczysz czy wszytsko gra. I od razu uprzedzam, ze jak zalozysz tulipan na szklo to tez bedziesz mial cien bo lampa wbudowana nie jest umiejscowiona wystarczajaco wysoko.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 05-01-2009 o 02:10
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    K/oświęcimia

Domyślnie

jaki masz obiektyw... Bo tak... dłuższa Luuufka, a wbudowana lampa będzie od dołu przysłonięta.. a chyba wbudowana to robiłeś z tego co widać. Można by sie było martwić jakbyś mial taki problem przy oświetleniu dziennym a nie przy użyciu wbudowanej lampki. Tak wiec dokładnie jak kolega wyżej mówi... Tulipan na optyce, lub wysunieta luffka... i efekt będzie jaki jest.
    \ D90 \ 18-105 3.5-5.6 \ 50 1.8 \ Sunpak PZ42x \

Domyślnie

aha dziękuje za odpowiedzi

Domyślnie

Niech zgadnę!
    Gdzie trzymasz lewą rękę gdy zmieniasz ogniskową? Pod obiektywem czy nad obiektywem trzymając kciuk pod spodem?
    Bo ja tu widzę że trzymasz nad obiektywem i zasłaniasz sobie lewy-dół zdjęcia palcami
    D90+mb-d80|T17-50diIIvc|N50f1.8|S70-300APO|SB-900|Benro A-650EX + BH-2 i drobiazgi

Domyślnie

niestety nietrzymanie palca nic nie pomogło
    I nawet gdy celuje na białą ścianę z wyłączonym światłem w pokoju czarny trójkąt mam też na celowniku aparatu

Domyślnie

znaczy tylko przy łapaniu ostrości gdy wciskam do połowy przycisk
    choć może jest to spowodowane tym że ta lampka co się włącza jest po prawej stronie obiektywu
    i nie oświetla przy podglądzie lewego dolnego rogu

Domyślnie

A jaki masz obiektyw? Już wcześniej ktoś pytał a nie odpowiedziałeś. Osłona przeciwsłoneczna zdjęta?
    D90+mb-d80|T17-50diIIvc|N50f1.8|S70-300APO|SB-900|Benro A-650EX + BH-2 i drobiazgi

Domyślnie

AF-S NIKKOR 18-55mm

Domyślnie

Tulipan zasłania dół kadru, pośrodku. Tu jest zasłonięty róg, czyli to nie tulipan.
    Może pasek od aparatu przysłania obiektyw, gdy fotografujesz? Albo zasłaniasz czymś część lampy. Albo coś ci lata w komorze lustra.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-01-2009 o 20:49 Powód: pis.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów