Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
    Oszczędny w słowach Awatar JLz1
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie D70s + Osram BSD 25?

witam,

otrzymałem od ojca starą lampę Osram BSD 25 (nie jestem pewien jej modelu, więc przepisałem to co widać na obudowie) i zastanawiam się czy mogę bezpiecznie podpiąć ją do D70s? słyszałem o zwarciach w korpusie po podpięciu starych lamp do nowego sprzętu, więc wolę nie ryzykować. nie wiem też za bardzo gdzie szukać pomocy w tym temacie.

oto zdjęcia lampy:

za wszelką pomoc wielkie dzięki!

Domyślnie

zmierz jakie ma napięcie na stopce, jeżeli nie większe niż 220v to nie powinno się nic stać. Ja starą Praktice z 220v podłaczyłem pod d40 i nic się nie stało, w instrukcji aparatu jest podane max napięcie na stopce jakie mozna dostarczyć (w d40 jest to 220, u Ciebie pewnie też)
    Z6, N24-70/4S, N35/1.8S, N50/1.8G, N85/1.8S, FTZ, N70-210/4-5.6

Domyślnie

Oj ryzykant z Ciebie !!! Ja bem lampy o takim napięciu nigdy nie założył do cyfrówki. Zmierzyłeś napięcie woltomierzem i uzyskałeś wskazanie 220V, a napięcie w tzw. pikach może byś dużo wyższe. Jeżeli lampa ma zmierzone napięcie w granicach do 12V to bez problemu można podłączyć wyższe to już ryzyko. Kiedyś miałem lampę Osram 282 STUDIO i miała ona napięcie ok. 4V więc myślę że ta też ma podobne, ale to nie znaczy że tyle ma. Trzeba zmierzyć.

Uprawnienia umieszczania postów