Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GeparD Zobacz posta
    wlanie mialem pisac to co carl00s, wszyscy doszukuja sie FF, BF a kolega uzywa stabilizacji na statywie, w takiej sytuacji to i na N70-200/2.8 bedzie mydlo
    Powiedzmy, że wyłącze OS, tylko co z wyostrzeniem w dzień? I po co robią OS skoro to takie wielkie g...?
    Instrukcje przeczytałem ze 100 razy... tylko, że ja potrzebuje akurat przykładów, które pomogłyby mi w doskonaleniu fachu amatora... oczywiście jestem wam bardzo wdzięczny i czekam na następne wskazówki ))
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-01-2009 o 17:02 Powód: znacznik
    cztram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cztram Zobacz posta
    Powiedzmy, że wyłącze OS, tylko co z wyostrzeniem w dzień? I po co robią OS skoro to takie wielkie g...?
    No proszę Cię...
    Po co jest OS? Jak myślisz? Do eliminowania czego?
    A na statywie po co włączać OS?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

szczerze mówiąc nie byłem świadomy tego, że włączona stabilizacja przy zdjęciach ze statywu pogarsza ostrość . Czy aby na pewno? Muszę sprawdzić u siebie jak to wygląda.
    D90/D40/50mm 1.8/18-200VR

Domyślnie

Dla nielubiących czytać instrukcji obiektywów:

UWAGI O STOSOWANIU REDUKCJI DRGAŃ

Zanim całkowicie wciśniesz spust by zrobić zdjęcie, poczekaj, aż obraz w wizjerze całkowicie się ustabilizuje. Jeśli prowadzisz aparat za ruchomym celem, upewnij się, że przełącznik trybu redukcji znajduje się w pozycji NORMAL. Podczas ruchu aparatu w kierunku poziomym redukcja drgań aktywna jest tylko w kierunku pionowym.
    Ze względu na specyfikę pracy układu VR, obraz w wizjerze po zwolnieniu migawki może być rozmyty.
    Nie wyłączaj aparatu, gdy układ redukcji drgań pracuje. W takiej sytuacji obiektyw może wydawać dziwny dźwięk podczas drgań korpusu. Nie jest to objawem uszkodzenia. Ponownie włącz aparat i układ VR pracować będzie normalnie.
    Nie wyjmuj obiektywu z korpusu, gdy układ redukcji drgań pracuje, gdyż mogą nastąpić objawy opisane powyżej. Aby usunąć nieprawidłowości, załóż obiektyw do korpusu i lekko wciśnij spust migawki.
    Jeśli fotografujesz ze statywu, wyłącz redukcję drgań. Wyjątek stanowi stosowanie statywu z luźną głowicą lub monopodu.
    W korpusach wyposażonych w przycisk AF-ON, jego wciśnięcie nie uaktywnia układu redukcji drgań.
    Pozdrawiam - uzma

Domyślnie

o uzywaniu OS na statywie na forum bylo wiele razy, wystarczy uzyc szukajki
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

A teraz, Kolego cztram - pod stół i... - hau, hau. "Odszczekać" to, co się złego powiedziało na temat systemów OS/VR.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

cztram - dodam tylko, że ta zasada dotyczy nie tylko szkieł Sigmy z wbudowaną stabilizacją, ale również innych w tym Nikona.
    Sam ostatnio wklejałem info ze strony producenta, gdzie w instrukcji szkła jest wyraźnie napisane jak postępować w przypadku zdjęć wykonywanych na statywie.

p.s.
    - informacja o średnicy filtra jest zbędna, jest ona cechą danego szkła, ale zazwyczaj nie ma znaczenia w takich dyskusjach
    - przesłona F/5,6 przy tej odległości od fotografowanego obiektu, raczej nie zapewni Ci odpowiedniej głębi, ale rozumiem że chciałeś maksymalnie rozmyć tło
    - program do podglądu zdjęć, pokazuje że wybrane /centralne/ pole ostrości, wypadło na "krawędzi" lokomotywy
    w tej sytuacji, wyostrzenie mogło spokojnie "nie trafić" w ciufę
    lepiej jest ustawić ostrość manualnie, na coś co powinno być ostre/czytelne np. na ten biały numer ewidencyjny i wtedy przekadrować ujęcie - piszę tu o sytuacji gdy masz czas na te wszystkie ustawienia.

p.s. 2
    powyższe nie zmienia faktu, że na 98 %, Twój główny problem był wynikiem włączonej stabilizacji, przy zdjęciach ze statywu
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zotornik Zobacz posta
    cztram - dodam tylko, że ta zasada dotyczy nie tylko szkieł Sigmy z wbudowaną stabilizacją, ale również innych w tym Nikona.
    Sam ostatnio wklejałem info ze strony producenta, gdzie w instrukcji szkła jest wyraźnie napisane jak postępować w przypadku zdjęć wykonywanych na statywie.

p.s.
    - informacja o średnicy filtra jest zbędna, jest ona cechą danego szkła, ale zazwyczaj nie ma znaczenia w takich dyskusjach
    - przesłona F/5,6 przy tej odległości od fotografowanego obiektu, raczej nie zapewni Ci odpowiedniej głębi, ale rozumiem że chciałeś maksymalnie rozmyć tło
    - program do podglądu zdjęć, pokazuje że wybrane /centralne/ pole ostrości, wypadło na "krawędzi" lokomotywy
    w tej sytuacji, wyostrzenie mogło spokojnie "nie trafić" w ciufę
    lepiej jest ustawić ostrość manualnie, na coś co powinno być ostre/czytelne np. na ten biały numer ewidencyjny i wtedy przekadrować ujęcie - piszę tu o sytuacji gdy masz czas na te wszystkie ustawienia.

p.s. 2
    powyższe nie zmienia faktu, że na 98 %, Twój główny problem był wynikiem włączonej stabilizacji, przy zdjęciach ze statywu
    Bardzo wam dziękuje za te wszystkie rady, jestem laikiem, więc pytam fachowców. Wszystkie te wskazówki postaram się wprowadzić w życie...
    Pozdrawiam Wojciech Liberda
    cztram

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Bardzo wam dziękuje za te wszystkie rady, jestem laikiem, więc pytam fachowców. Wszystkie te wskazówki postaram się wprowadzić w życie...
    Pozdrawiam Wojciech Liberda
    A więc... dalej będę drążył temat, który nie dawał mi spokoju... oddałem aparat do czyszczenia i poprosiłem aby sprawdził co jest nie tak... więc zrobił próbę i stwierdził, że nie jest tak jak powinno... więc zamiast się zamartwiając zadzwoniłem do sklepu w Chorzowie (autoryzowany dystrybutor Sigmy) tam gdzie kupowałem obiektyw i poprosiłem o radę... pan kazał mi zrobić fotki w trzech odległościach (fotka robiona na linijce, 18mm, 70 i 200). Wysłałem i okazało się, że autofokus łapie ostrość przed lub za obiektem lub wybiera sobie dowolny punkt. Więc zgodnie z instrukcjami wysłałem aparat (body+obiektyw) do Gdyni na kalibrację obiektywu. Oczywiście na koszt Sigmy (1,5 miesiąca minęło od zakupu). Aparat już dostałem z powrotem i jestem tylko po części zadowolony... "robi" lepsze fotki lecz teraz mam problemy z wybraniem pola ostrości, a dokładnie wyostrza mi środek, a rozmywa boki... Co teraz mam zrobić? Może coś w ustawieniach?
    cztram

Domyślnie

sampel Bracie, oto czego nam trzeba jako pozywki, coby pieknie jakas teorie skonstruowac. Opis slowny spoko - cos mniej wiecej jak sluchanie meczu bilardowego w radio...
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów