Cytat Zamieszczone przez Macumba Zobacz posta
Nadal nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie. Przy różnych ustawieniach lampy ( w tym Manual) exif podaje mi Flash used: Yes (Auto, return light detected - czasami not detected). Lampa świeżo zakupiona, więc proszę o wyrozumiałość jeśli pytam o oczywiste rzeczy. Instrukcję przestudiowałem, lecz odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem niestety.
W swoim pierwszym poście napisałem, że zgaduję, bo nie wiem jak wygląda twój exif a różne programy mogą opisywać funkcje inaczej. Nawet nie wiem jakiego programu używasz. Opanda, Kuso, Photoshop? Gdybyś wstawił zdjęcie z okienkiem danych exif moglibyśmy odczytać a tak znów możemy tylko zgadywać. "return light detected" - oznacza przedbłyski systemu CLS. Będą lub nie w zależności od trybu pracy lampy. Manual - to zapewne program ekspozycji.

Podtrzymuję swoje zdanie, że kopiowanie exifu to kiepski pomysł. Można go sobie czytać orientacyjnie, ale postępować krok w krok? Jeżeli masz wiedzę o trybach pracy aparatu i lampy dostosuj ją do tego co fotografujesz. Dobieranie parametrów a potem szukanie sceny prowadzi donikąd.

Ogólnie, tak jak pisałem wcześniej i jak potwierdził pebees: Manual + TTL, lub TTL BL