Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Panorama

Domyślnie Panorama

Witam. Mam takie pytanie. Co robie zle. Ustawilem balans bieli na slonecznie i jeszcze dalem -2. A snieg w cieniu dalej jest niebieski. tam gdzie bylo slonce snieg jest bialy.

N D80 | N 18-70 f3.5-4.5 | S 70-300 f4-5.6 Macro| N 50 f1.8 | Samyang 8mm | N SB-600 |
    Galeria Zapraszam do ogladania i komentowania

Domyślnie

Trzeba było dać +2
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

a na +2 nie bylo by bardziej niebieskie ?!
    N D80 | N 18-70 f3.5-4.5 | S 70-300 f4-5.6 Macro| N 50 f1.8 | Samyang 8mm | N SB-600 |

Domyślnie

Cytując za Bryanem Petersonem ,,Ekspozycja bez tajemnic" (zresztą bardzo ciekawa lektura) ustawiasz światło z nieba, blokujesz ekspozycję(chyba, że jesteś na M) i cyk. Zasada ponoć brzmi jak śnieg do EV na + , jak węgiel to EV na -.Tak w wielkim uproszczeniu. Pozdrawiam

Domyślnie

a jak mozna to uratowac w ps bo mi wychodzi cos takiego tylko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osttel Zobacz posta
    Cytując za Bryanem Petersonem ,,Ekspozycja bez tajemnic" (zresztą bardzo ciekawa lektura) ustawiasz światło z nieba, blokujesz ekspozycję(chyba, że jesteś na M) i cyk. Zasada ponoć brzmi jak śnieg do EV na + , jak węgiel to EV na -.Tak w wielkim uproszczeniu. Pozdrawiam

Ale rozumiem, że ta zasada ma obowiązywać tylko w przypadku gdy cały dół jest biały, bo w normalnej sytuacji ten pomysł nie byłby najlepszy.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Tam, gdzie slonce (z natury zoltawe) nie dociera, odbija sie niebo.
    Tak sie sklada, ze niebieskie. Czyli taki zestaw kolorystyczny jest naturalnym stanem rzeczy.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PabloF1fan Zobacz posta
    a jak mozna to uratowac w ps bo mi wychodzi cos takiego tylko

Więcej z tego nie wyciśniesz. Śnieg w cieniach już nie jest niebieski tylko po prostu ciemny, bo słabo oświetlony.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

no szkoda niebieskości, jak Ci na focie zależy to podratujesz, zaznacz lassem co trzeba i trza klepać złotym i czerwonym i wyciągnąć na poziomach
    fota sama w sobie przyjemna

Domyślnie

Tyle udało mi się poprawić. Wydaje mi się że jest lepiej.

pozdrawiam
    Tomek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów