CZy ja wiem ? w komisie kolo mnie F90x stoi dwie polki nizej niz F80Ja tylko twierdze ze lepszy jest nowy/malo uzywany F80 niz dorżnięty F90x "bo to wyższa polka".
Szukaj
CZy ja wiem ? w komisie kolo mnie F90x stoi dwie polki nizej niz F80Ja tylko twierdze ze lepszy jest nowy/malo uzywany F80 niz dorżnięty F90x "bo to wyższa polka".
Zamieszczone przez Kaleid
![]()
![]()
![]()
z drugiej strony wolę dorżniętą sierrę niż nowego poloneza...a poza tym trza poszperać...ja F70 kupiłem od fotograf, który miał go jako zapasowy do zdjęć ślubnych - zrobił może 10 rolek filmu - i to było widać po puszce
![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
ALF, nie denerwuj sie
Ale prawda jest ze F90x ktore mozna kupic u nas na rynku wtornym to sprzet w 90% zajechany (bo jakis zawodowiec go uzywal), to samo tyczy sie F801s, FM2n, FE2, FA, czy teraz F100. Kupic sprzet nie problem, kupic sprzet z 2 reki w dobrym stanie i za rozsadnie pieniadze to juz sztuka. Smiesza mnie czasem aukcje na Allegro, gdzie ktos wystawia F5 za 2500-3000 zl i pisze, ze aparat ten zrobil tylko 100 rolek - w to nie uwierze.
ja się nie nerwię![]()
jest prosta metoda...umówić się ze sprzedającym telefonicznie na ogląd osobisty, jeśli robi problemy mamy polam!...jeśli jest chętny, jedziemy ze znajomym cykaczem i sprawdzamy puszkę...duzo cykając nie da się uniknąć jej drobnych uszkodzeń...
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
To wszystko prawda. Na szczęście od F90 dosyć łatwo to zweryfikować.Zamieszczone przez gALL
pozdrawiam Krzysiaczek
odbiegajac nieco od tamatu glownego taki FM2n to ponoc aparat nie do zdarcia, wiec nawet uzywany przez wyczynowca powinen sluzyc jeszcze bezproblemowa dlugie lata...chyba ze ktos nim rzucal lub wbijal gwozdzie
"Podchodź do tematu fotografowanego miękko, na czubkach palców. Ręka w aksamitnej rękawiczce, oko jastrzębia..."
http://www.jbstudio.eu
Witam serdecznie,
1. Odnośnie F75
Nie wiem dla kogo ten aparacik... Niemal identyczne parametry ma tańszy o 100-150 PLN F65 [z tego co pamiętam, F75 ma lepszą matrycę, ale prawie dwa razy wolniejsze zdjęcia seryjne, poza tym bebechy niemal te same, gabaryty też]. Jeśli ma się ciasny budżet - a wnioskuję, że tak, bo jeśli nie to w zasięgu jest niewiele droższy F80 lub F90, a to już zupełnie inna półka sprzętu... - to proponowałbym zaoszczędzoną na body kasę dołożyć do lepszego szkła lub filtra. Różnica w optyce jest o wiele ważniejsza, aniżeli w puszkach.
2. Odnośnie przewagi F80 nad F90 i odwrotnie...
Księgi już chyba o tym zapisano. Ważne do czego chce się mieć aparat.
Ja np. wybrałem "80", bo:
a) mimo znacznej ilości plastiku konstrukcja naprawdę jest solidna, a przy tym 1.5 raza lżejsza od F90;
b) na wypady górskie i tak nie zabieram pożyczonej lampy zewnętrznej, więc argument posiadania lampy wbudowanej - choćby słabiutkiej - jest dla mnie bardzo ważki;
c) nie przypominam sobie bym przez ostatnie dwa lata użył szybszej migawki niż 1/1500 sek., więc przewaga 1/8000 nad 1/4000 to dla mnie rozważania czysto teoretyczne;
d) nie korzystam ze zdjęć seryjnych - więc argumentacja analogiczna jak w punkcie "c)";
e) F80 to nowocześniejsza konstrukcja
... a tak naprawdę, to jestem pewien, że gdybym wybrał swego czasu F90, to też byłbym zadowolony i znalazł co najmniej tyle samo argumentów za jego przewagami mimo podobnych zastosowań.
Niestety, jak chyba większość z Was, jestem emocjonalnie związany ze swoimi zabawkami...![]()
Pozdrawiam, Adam.
F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF
Jeżeli chodzi o matrycę, to F65 ma po prostu mniejszą ilość pól. A czy jest lepsza, czy gorsza, to sprawa do dyskusji. Poza tym nie wiem, czy F75 nie ma przypadkiem spota? Bo F65 ma tylko "tryb skoncentrowany", czyli chodzi prawdopodobnie o CW i działa to tylko w M (ale podobnie chyba jest w F75).
Jak dla mnie F75 to jest całkiem fajny aparat, chociaż jest brzydki i dlatego kupiłem F65, który ma prawie wszystko to samo, tylko że jest lżejszy i ładniejszy i tańszy.
Osobiście nie brał bym się za F90, bo jest to ciężki kloc, nie działa z obiektywami G (tzn. działa, ale nie całkiem) i nie posiada wbudowanej lampy błyskowej oraz nie ma autobracketingu oraz multiekspozycji (tzn. autobracketing oraz multiekspozycję ma, ale tylko z drogą dodatkową tylną ścianką).
Witam.
Mam pytanie do posiadaczy F80.
Czy gniazdo obiektywu jest w nim metalowe czy plastikowae jak reszta obudowy.
Na co nalezy zwrócić uwagę przy kupnie używanego.
Co do autobraketingu i podobnych wodotrysków to się nie zgodzę z przedmówcą.
Mi osobiście są całkowicie nie potrzebne a używaną ściankę MF26 mażna nabyć
całkiem tanio.
I jeszcze jedna sprawa: czy AF w F80 jest wolniejszy czy szybszy niż w F90x ?
Pozdrawiam
Hmm...F65 nie ma pamieci pomiaru swiatla. F75 ma , oraz ma tez pomiar punktowy.
F75 jest bardziej konfigurowalny (CF-y)
F65 nie obsluguje 3D matrix fill`in`flash
F75 ma wprawdzie tryby pomiaru przypisane pod proggramy,
jednak pod pamiec przycisku pomiaru pozna przypisac SPOT
badz CW...czyli w zasadzie mozna korzystac z tego pomiaru
we wszystkich trybach w sposob nieco graniczony...jednak mozna
W F65 jest to praktycznie niemozliwe.. CW dostepny jest tylko
w manualu, w pozostalych jestes skazany na matryce...to IMHO
spore ograniczenie.
F75 ma podswietlany LCD (przydatne w zdjeciach nocnych)
oraz kolko wyboru pola AF na tylnej sciance (wybor pola w
F65 to koszmar)
F75 ma wolniejszy przesuw filmu (1.5 vs 2.5 w F75)
aczkolwiek dziala w kazdym trybie (mozna ustawic wybierakiem)
W F65 tryb zdjec seryjnych dziala tylko w programie sportowym.
F65 jest wiekszy i ciezszy od F75 i ma lepszy wizjer (szklany pryzmat....F75 ma lusterka)
poza tym to polecam F80....ceny teraz na prawde spadły![]()
Skontaktuj się z nami