Close

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Domyślnie [Pytanie] Dolomity, Włochy

W styczniu wybieram się na nartki do Włoch, konkretniej w Dolomity. Wycieczka zorganizowana, byłem w zeszłym roku i objeździliśmy niemal wszystkie doliny w promieniu 30km od hotelu. Pierwszy raz będę brał lustro i stąd moje pytania:

1. W co zapakować sprzęt, żeby był bezpieczny i jednocześnie łatwo dostępny?
    2. Jak mają się niższe temperatury do jego pracy (tudzież wilgoć)? (aczkolwiek na stok wybiorę się najpewniej z pancernym D200).
    3. Zamierzam zakupić jakieś szkiełko - pytanie: w górach focimy szerokokątnym?
    4. Zamierzam zrobić małą fotorelację z wyjazdu (uwzględniając ewentualne rozpowszechnienie zdjęć wśród uczestników wycieczki), na jakie aspekty techniczne powinienem zwrócić uwagę w przypadku focenia w białym otoczeniu?
    5. Czy przyda się filtr polaryzacyjny (zamierzam kupić)?
    6. Jest jeszcze coś, o czymś powinienem wiedzieć?

Dzięki serdeczne i pozdrawiam.
    D300, 10-24 mm f/3.5-4.5G, MB-D10, SB-900 i takie tam.

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

1. Każdy ma swoją koncepcję - ja używam fastpacka i jestem zadowolony.
    2. Nie miałem póki co żadnych problemów z aparatem, ani szkłami. Na forum kilka razy pisano o tym, żeby uważać na wilgoć przy wchodzeniu z zimnego powietrza do ciepłego pomieszczenia. Rozwiązanie to np trzymanie w zamkniętej torbie i czekanie aż się powoli ociepli. Ja co prawda nie specjalnie się tym przejmowałem i absolutnie żadnego problemu nie było.
    3. W górach focimy tym na co mamy ochotę Szeroki kąt to owszem bodaj najpopularniejsza opcja.
    4. Na przepały z jednej strony i na doświetlenie zdjęć z drugiej strony (ale to chyba oczywiste). Za to nie trzeba się przejmować aż tak bardzo blendą przy portretach
    5. Polar zawsze może się przydać. Ale niebo w Dolomitach jest na tyle czyste i ciemno-niebieskie, ze użycie polara często kończy się czystą czernią zamiast błękitu (oczywiście w zależnosci od pogody, kierunku, bla bla itp).
    Dwa losowe przykłady - sigma 10-20 bez filtra!
    http://picasaweb.google.com/m.rogack...49019492406018
    http://picasaweb.google.com/m.rogack...48551340970690
    6. Z pewnością
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Uprawnienia umieszczania postów