Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Post Nikon D40 Czy D60

Witam.!
    Mam 15 lat i zaczynam zabawe z aparatem a dokladnie z lustrzankami cyfrowymi.!
    Chodze po sklepach gadniajac za jak najleszpymi ofertami 2 modeli Nikona D40 i D60.!
    Pytajac sie w sklepie doradcow Mowiono ze D60 ma 9polowy AF i to jest jeden z wiekszych plusow d60 jednakze niekotrzy mowili ze ma taki sam AF jak D40 czyli 3 polowy.!
    Wiadomo Nikod D60 powinien byc lepszy od D40 jedna za cene rozniaca te modele mozna kupic juz niezle szkielko badz lampe i czy warto dac wiecej za d60?.!d40 oferuja u nas od 1000-1100 zl [to takie najlepsze ceny w moim regionie] d 60 od 1600zl.!czy warto dac 500 zl wiecej czy moze jednak sie nie oplaca?Prosze o pomoc i przepraszam ale niestety takiego postu porownujac cenowo i technicznie tych 2 modeli nie znalazlem .! Jeszcze raz prosze o wyrazenie swojej opini i doradzeniu jak najlepiej

Przemek_4 Pozdrawiam

Domyślnie

Witam

Przeszukaj to forum w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie co wybrać. Jest tego więcej niż w niejednej książce.

A AF w obu ma trzy pola.
    D90|T17-50 2.8|N18-105|S10-20|D610|N24-50 3.3-4.5|T28-75 2.8|N50 1.8|N35 1.8|S70-200 2.8|S70-300APO|SB900|2xSB600|

Domyślnie

Krotka pilka: bierz D40. Sam mam od 1.5 roku i po dluzszym zastanowieniu, jesli mialbym upgradeowac to na D700. Jestes oczywiscie swiadom braku legendarnego srubokreta w obu korpusach? Bo zamiast D60 (jesli bys sie zdecydowal) za 1600-1800 masz D80.
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

Oszczędny w słowach Awatar matteo_
    Miasto
    Sieradz/Poznań

Domyślnie

na początku w ramach sprostowania chciałbym wyjaśnić że d60 ma także 3 pola AF-u a nie żadne 9!!!( ale i tak w 99% bedziesz uzywal centralnego pola wiec nie sądze ze to jest podstawowy priorytet jaki powinieneś obrac przy wyborze aparatu). a co do tych dwóch modeli to one nie różnią sie znacząco miedzy sobą. d60 jest po prostu nowysz ma wieksza matrycę ( to sie sprawdza w przypadku gdy chcesz wywolywac zdjecia np w formacie A4 ), oprocz tego ma mniejsze szumy (podobno) i system czyszczenia matrycy. no ale czy warto tak przepłacac?? nie lepiej kupic d40 i jakies lepsze szkło?majac d60 i kitowy obiektyw nie zrobisz lepszych zdjec od d40 z jakims lepszym szkłem. to szkło tak naprawde decyduje o jakości zdjecia. ja bym bral z czystym sumieniem d40 i lepszy obiektyw a z czasem sam zorientujesz sie jaka puszka jest Ci potrzebna. moim zdaniem na poczatek d40 to super puszka jak dla Ciebie. no chyba ze mozesz dozbierac troche kasy i kupic używanego d80 bo to juz inna bajka w porownaniu z d40 czy d60 pozdrawiam , gratuluje wyboru i zycze sukcesów w odkrywaniu tajników fotografii
    D300|Z 16 f/2,8|N 24-70 f/2.8G|N 180 f/2.8 ED|SB-900

Domyślnie

Witaj, według Ceneo różnica w cenie miedzy tymi modelami to ok. 250zł i myślę, że warto tyle dołożyc do D60, obszerny test tego aparatu możesz znaleźć chociażby na optyczne.pl. AF w D60 jest 3 polowy. Mnie osobiście w zupełności wystarcza środkowe pole, ale... każdemu według potrzeb. Duet D60 + 18-105 VR w moich zastosowaniach - jest to głównie fotografia krajobrazu, sprawdza się znakomicie.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Jaki masz budżet? Co będziesz fotografował? To są podstawowe pytania jakie musisz sobie zadać aby wybrać właściwy sprzęt... a nam pomoże w doradzeniu Ci co kupić

Domyślnie

matteo_ dzieki wielkie.! a co do uzywanej d80 to hm niezbyt mi sie to usmiecha zawsze wole kupic cos nowego ze sklepu.! i mysle ze d90 jest warta swoich pieniedzy i jak by nie bylo to jest model uleszonej d80 i roznica jest podobno ogromna. i jesli mialbym cos kupic pozniej lepszego do d90 badz jak dobrze pojdzie d300! ale to wybiegam w przyszlosc z 3 lata do przodu a teraz pewnei kupie d40 z jakims szkielkiem lepszym i to bedzie najlepsza opcja.!ale oczywiscie zachecam do ciagniecia dalej tego postu i moze ktos jeszcze ma do powiedzenia jesli chodzi o 2 wspomniane modele nikona.!

Domyślnie

kupujac ten aparat beda dopiero zaczynal robic cos dobrego w swiecie fotografi.! kto wie jesli mi sie to spodoba i bedzie mnie to krecic tak jak teraz to moze zostane fotografem.! mysle ze d40 za 1000 zl jest to bardzo dobra oferta, niestety nie mam zbyt duuzo pieniedzy tak ok 1500 zl;/ niestey.!
    jelsi mialbym wiecej kupilbym d90 ale kto wie bo z tego co slyszlame amatorzy moga sie zgubic,.!a co do aparatu to lubie robic dobre zdjecia i zwracam uwage na szczegolu czesto jestem nad morze w gorach i tam z aparatem w reku czuje sie swietnie, lubie fotografowac wszytsko naprawde wszystko

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

W takim razie kup D40. Jak Cię wciągnie to wtedy będziesz zbierał na lepszą puchę. Jeśli chodzi o szkło to dobrą opcją byłby N18-105VR bądź N18-70, ale oba szkła troszkę wychodzą poza Twój budżet. Możesz kupić N18-55VR ale on może się szybko okazać za krótki i będzie Cię ograniczał, dlatego wydaje mi się że racjonalnie będzie pokusić się o tamte szkiełka. Poczytaj forum bo naprawdę dużo było na ten temat, jakieś testy na necie i zdecyduj...

Chyba że jeszcze jest taka opcja i jak na początek całkiem przyzwoita: D40 + N18-55 + N55-200 tylko że byś musiał zamawiać online ;]
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 29-12-2008 o 23:03 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Domyślnie

ale ten obeiktyw 55-200 mm wymaga chyba lepszej lempy bo przyslania troche jest za duuzo do d40 i sa jakies cienie? no prawda

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów