Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Nikkor 50/1,8 czy Sb-600

Witam!
    Mam pytanko odnośnie sprzętu do Nikona D40. Jeśli niewłaściwy dział proszę moderatora o przeniesienie.

No więc tak. Myślę nad dokupieniem sprzętu i nie wiem co da lepsze efekty. Sb-600 + odbijanie od ścian/sufitu wg. fotojasiu.pl czy nowy obiektyw? Oczywiście obiektyw wydaje mi się lepszym ( pod względem ceny i jakości zdjęć_ wyborem, ale chciałem się upenić czy napewno warto. Mogę kupić tylko jedno a do Sb-600 można dozbierać. Oczywiście nie wykluczam w przyszłości kupna lapmy.

Domyślnie

a co fotografujesz ? gdzie? i jaki masz obiektyw teraz ?

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malibu Zobacz posta
    a co fotografujesz ? gdzie? i jaki masz obiektyw teraz ?
    Bez tych informacji to może Ci tylko wróżka pomóc

Chociaż osobiście skłaniam się ku lampie, ale to w ciemno bije ;]

Domyślnie

Głównie wnętrza i to ciemne. Czasem w kościele jakieś imprezy u znajomych jako 2 foto. No i portreciki.
    edit:\\ 2 kity można powiedzieć 18-55 i 55-200
    Ostatnio edytowane przez fotokornik ; 24-12-2008 o 23:13

Domyślnie

Kiedyś też zadałem podobne pytanie kolegom na forum i zdecydowana większość doradzała jasne szkło, w Twoim przypadku będzie to jasna stałka 50-a, również i ja takową zakupiłem rezygnując z lampy i nie żałuję, bo wcześniej fociłem N18-135, który z czasem uznawałem za niewystarczającą, gdy coraz bardziej rozumiałem znaczenie szkieł w fotografii, nie będę pisał jakie to szkło dobre itd., bo tych informacji jest multum na forum. Mimo, iż nie określiłeś to co fotografujesz obstawiam, bynajmniej w tym wyborze na stałkę.
    Pozdrawiam, Spokojnych Świąt.
    Darek

Domyślnie

wydaje mi się ze brałbym lampę a to dlatego ze 50 to taki dość niewygodna ogniskowa , ale naprawdę trudno doradzić , warto zauważyć ze przy 50 będziesz musiał ostrzyć ręcznie

Domyślnie

to nie problem, oczy jeszcze mam i jeszcze żeby się upewnić: Sabinka 400 nie obraca sie na boki prawda?

Domyślnie

jak Ci sie trafi ciasne wnętrze bo może być ciężko .. ogólnie to za tą kasę kup choinke i karpia , swięta mamy

Domyślnie

Kup sb-800: rewelacja!
    Lub patrząc dalej sb- 900.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Jasny obiektyw to jedno, ale moim zdaniem jeśli ktoś potrafi korzystać z lampy i robi to z głową i dobrze to ma większy zakres możliwości aniżeli samą 50'tką i to jeszcze na manualu... Nie mówię że to złe szkło ale jak będzie za wąsko to co wtedy?

Cytat Zamieszczone przez fotokornik Zobacz posta
    ...Sabinka 400 nie obraca sie na boki prawda?
    prawda
    Ostatnio edytowane przez Articool ; 24-12-2008 o 23:41

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów