Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Domyślnie

d60 na początek jest dobre ale ... jak wciągnie cię fotografia to szybko się go pozbedziesz - choć biorąc pod uwagę jego obecną cenę jest dość atrakcyjnym wyborem - ja po pół roku zmieniłem d60 na d90 i straciłem na nim 50 % ceny ale jak go kupowałem była to nowość btw teraz jest dobry okres na jego zakup myślę że warto
    D90|N17-55|N501.8|190XPROB+322RC2|iMac 24'

Domyślnie

Tylko pytanie czy warto płacić za d60 skoro jest to ten sam aparat co D40. Dla mnie niczym się nie różni. Ktoś mówił w wątku ze denerwuje się na biadolenie na brak śrubokręta a ja się denerwuję jak ktoś wspomina ze aparat ma więcej megapixeli! Co z tego skoro ma taką samą matrycę .

Jeżeli nie chce się wydawać kasy to D40 ok. Jeżeli nie ma problemu z zakupem używanego aparatu to D70 jest idealnym wyborem. D60 kosztuje praktycznie tyle samo co D80. Nie rozumiem wyboru pierwszego. Dla mnie podstawą w Body jest ergonomia, wygoda. D40/40x/60 jest nie wygodny w uchwycie. To nie ulega wątpliwości. Dodatkowo jest za lekki.

Apropos 50mm f/1.8 może i jest to ciężka w użyciu ogniskowa ale to jedyne tak tanie szkło oferujące tak duże możliwości. Zaletą jest możliwość podpinania tego słoika. Może 85mm jest wygodniejsze do portretów ale kosztuje 5 razy tyle. Może i 30'tki są lepsze do ogólnego zastosowania ale znowu cena. 50'tka dzięki swojej cenie ma ogromne znaczenie w początkach nauki.
    Ostatnio edytowane przez The Fly ; 24-12-2008 o 11:43

Domyślnie

Moim zdaniem dla amatora D60 jest naprawdę świetnym rozwiązaniem. To, że nie wszystkie funkcje są pod palcem nie jest straszną wadą dla nowego użytkownika - szybko do tego przywykniesz, a potem, po przesiadce klasę wyżej będzie miłe zaskoczenie A dzięki temu aparat jest mały - a dla kogoś, kto przesiada się z małpki jest to ogromna zaleta - jeśli do D60 przypniesz stałkę 50/1.4 AF-S to ten aparat będzie naprawdę malutki. A jak fotografia Cię wciągnie to kupisz sobie nowe body (ale wtedy już pewnie wyżej od D80). Ja bym się zastanowił nad lepszymi szkłami. Albo chociaż dobry standard (oczywiście w granicach rozsądku, żeby kasy starczyło) i trochę gorsze tele, bo na więcej nie starczy.

Dlaczego takie jest moje zdanie? Body kupujesz na rok - dwa, a szkła na dużo więcej.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    D80 + N18-70 + N70-300 VR + N50/1.8

Domyślnie

The Fly d40-matryca z d70, d60-matryca z d80 dalej nie widzisz różnicy? pozatym aparat jest dla dziewczyny domniemam więc że ma mniejsze dłonie od moich do których d70s był może nawet przymały
    puszka plus słoiki

Domyślnie

A moim zdaniem dla ambitnego fotoamatora D60 jest złym wyborem. A już szczególnie takiego z małym zasobem $$$. Jeśli interesujesz się fotografią, chcesz się rozwijać to D80 będzie lepszym wyborem.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Agnieszka3,a jeżeli wolno spytać to czym dotychczas fotografowałaś?
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Wrzesińsk Zobacz posta
    Agnieszka3,a jeżeli wolno spytać to czym dotychczas fotografowałaś?
    Zwykłym kompaktem - Lumixem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agnieszka3 Zobacz posta
    Zwykłym kompaktem - Lumixem
    To moim zdaniem zestaw który podałaś w 1-wszym poście spełni w 100% twoje oczekiwania ! Wesołych Świąt!Pozdr.!
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Prawda jest taka, że w cobyś nie zainwestowała to powinnaś być zadowolona. Najlepiej przejdź się do sklepu i empirycznie sprawdź jak D60 leży Ci w dłoniach, D80 może wydać Ci się wielki tym bardziej po przesiadce z kompaktu. Poza tym zaleta zestawu który podawał, jest to, że będzie on nowy. W przypadku D80 pozostanie Ci albo uzbieranie większej ilości gotówki, albo szukanie używanego body/obiektywu na allegro lub forumowej giełdzie bo 2k5zł nie starczy na nowe D80 + standardowy zoom + tele.

PS 01.
    Jeśli już jesteśmy przy czepianiu się braku silniczka w D60, to ja się przyczepie, że D80 przepala na matrycowym

PS 02.
    Acha... Wesołych świąt

Domyślnie

Witam!!! Ja również jestem amatorem i tak jak ty "przesiadłem" się z Lumixa na lustro . Padło na zestaw z D60 taki nad którym się zastanawiasz i jestem BARDZIEJ niż zadowolony! Pewnie mogłem kupić coś lepszego (np.D80) który na pewno jest bardziej zaawansowany ale z racji mojego amatorstwa D60 w zupełności mnie zadowala jedyna moja sugestia dotyczyła by dokupienia do tego zestawu jakiejś lampy co ułatwi Ci robienie fotek w zamkniętych pomieszczeniach (np.wystawa psów) Pozdrawiam!

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów