Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    velaskez dobrze radzi... ale żeby nie było zbyt łatwo to można jeszcze zasugerować d80 z 18-70....
    czytaj wątek, już proponowałem

generalnie w tej cenie jak potrzebujesz w miarę uniwersalnie to można poszukać 18-200VR nie wiem po ile teraz idzie to szkło... Jeśli fotografujesz to co mówiłaś to zestaw D60 + 2 obiektywy powinien wystarczyć. To zależy też ile masz maksymalnie na wydanie? 2500zł, 3000zł?

na ilość postów nie patrz, ja dobijam 900
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    czytaj wątek, już proponowałem

to zależy też ile masz maksymalnie na wydanie? 2500zł, 3000zł?
    2500

na ilość postów nie patrz, ja dobijam 900:-p
    hehe spoko
    Ostatnio edytowane przez Agnieszka3 ; 24-12-2008 o 01:18

Domyślnie

to za taką kasę...D60 + te dwa szkiełka jest całkiem dobrym rozwiązaniem. Pewnie Ci co to czytają łapią się za głowę dlaczego nie D80... e tam. Spotkasz się pewnie z opiniami, że D60 to jest małe i nie ma wbudowanego silnika AF. To prawda. Ale jeśli zestaw, o którym mówimy Cię wciągnie w tą zabawę to przed zmianą puszki w przeciągu powiedzmy roku nikt Cię nie powstrzymuje. Ja bym brał to D60 i tyle.

I niech nikt mi nie wspomina o braku śrubki, popatrzcie na zdjęcia koffee i sami oceńcie. Da się? Da!

PS Jak problem silnika AF cię będzie gnębił wpisz w szukajkę (tam na górze pod "prywatne wiadomości") A znajdziesz milion odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 24-12-2008 o 01:29
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Na to wygląda, że na początek mi wystarczy... Myślę, że z czasem będzie lepszy sprzęcik, jednak na razie faktycznie musze tego delikwenta rozpracowac

Z resztą... najważniejsze to dobrze skadrować )
    Ostatnio edytowane przez Agnieszka3 ; 24-12-2008 o 01:39

Domyślnie

Jestem tu nowy, ale forum jako takie bacznie obserwuje już od dłuższego czasu. Parę dni temu miałem podobny dylemat : nowe D60 z kitami czy używka D80. Stanęło na drugim i nie żałuję, fotografia to studnia bez dna. Kupiłem D80 + S17-70 dając za to wraz z akcesoriami 1850zl. Dlaczego używane? Bo szlak by mnie trafił jakbym za rok czy dwa musiał sprzedać za 50% wartości. I szczerze... wydaje mnie się że za ten czas o wiele trudniej będzie sprzedać używane D60 / D40 itp niż co by nie mówić zasłużone już na placu boju D80. Choć oczywiście mogę się mylić. No i in minus dla takiego D60 ... Z N50/1,8D nie pogada jak trzeba a takie szkło posiadać muszę musowo i to w niedalekiej przyszłości.
    Podsumowując decyzja należy do Ciebie. Jeżeli w tej ofercie kusi Cię pełen zakres ogniskowych to okey. Bo prawda taka że to body jest tylko dodatkiem do tych obiektywów IMO
    Ostatnio edytowane przez mariobor ; 24-12-2008 o 02:03

Domyślnie

Ty posiadać musisz 50/1.8...poza tym jest już nowe 50 AF-S. I tak sprzedasz to D80 za rok dwa za 50% tego co kupiłeś teraz, albo i mniej. To body (D60) jest dobre i wcale nie jest tylko dodatkiem. Wiedziałem, że znajdzie się jakiś "znawca", co powie o D80... Nie chce mi się nawet nic więcej mówić.

Domyślnie

Też mnie denerwuje to psioczenie na brak silniczka, nawet mój kumpel co na codzień ma tampaxa pochwalił mi się, że odradził kilku osobom zakupu D60 bo słyszał "że to niema śrubokręta i nie da się podpiąć 50mm", myślałem, że mu z miejsca przywalę. Jak kogoś najdzie na stałkę to niech sobie kupi 50 1.4 af-s, będzie miał lepiej, jaśniej, ostrzej a sam autofocus jest dużo celniejszy od mylnych i przestarzałych AF'ów, poza tym w ofercie sigmy jest również kilka ciekawych obiektywów stałoogniskowych wyposażonych w silniki ultradźwiękowe dużo lepszych od 50 1.8D i wcale nie kosztujących fortunę. Acha... pomijając fakt, że 50mm na DX to ni to standard, ni to krótkie tele.

A od siebie dodam, że zestaw D60 + te obiektywy które wymieniłeś będzie bardzo dobry, dodatkowo masz stabilizację w pełnym zakresie ogniskowych.
    Ostatnio edytowane przez Bonthyc ; 24-12-2008 o 03:13

Domyślnie

Dzięki Bonthyc, wiem dla zagorzałych fanów to wygląda jak podcinanie sobie własnych nóg, jeszcze jak ktoś patrzy w moją stopkę ale taka prawda, czasy gdy ten silniczek się liczył powoli mijają. Jedyne w co wierzę, to to że pozostawią mi semi pro body z silnikiem amatorom dadzą stałki z silnikiem i wszyscy będą szczęśliwi. Co do 50 to fakt, ni to standard ni to tele ale ja tam lubię i prawie nie odpinam.

Domyślnie

Bardzo fajny i zgrabny (czyt. nie duży) aparacik. Sam poleciłem go kilkoru znajomym zaczynającym przygodę z fotografią i są zachwyceni a tu masz jeszcze dwa słoiki od 18 do 200 mm. brać i robić fotki, szkoda czasu na debaty a jak będziesz więcej potrafił to zawsze można zmienić.
    puszka plus słoiki

Domyślnie

Ja osobiscie pozbyłem się już jednej puszki ze śrubokrętem m.in. właśnie z powodu hałaśliwego śrubokręta. I planuję wszystkie nowe obiektywy kupować wyłącznie w wersjach ultradźwiękowych. Ciche i szybkie ostrzenie jest moim zdaniem bardzo cenną zaletą.
    Do D60 można przypiąć wszystkie AF-S-y, a i Sigma produkuje prawie wszystkie swoje nowe szkła pod Nikona z silnikiem HSM (np. 30, 50, 50-150/2.8, nowa wersja 17-70, itd itp)

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów