Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie No to stało się

Witam szanowne grono ludzi którym zazdroszczę wiedzy sprzetowej.
    Do rzeczy.

Fakty:
    1. szlag trafił mi monitor CRT - poleciał w kosmos
    2. Miałem mało kasy więc kupiłem LCD z dolnej półki - więcej nie powiem
    3. poustawiałem po swojemu i zgrałem się nawet jako tako z labem - byłem zadowolony.
    4. pracowałem na NC 4 (RAW) + rózne małe rzeczy Corel PhotoPaint - było OK.
    5. zachciało mi się Photoshop 5.0 (bez uśmieszków proszę) i Adobe Gamma.

MAM TOTALNĄ ROZPIER.... KOLORYSTYCZNĄ.

Co chcę osiągnąć:
    1. Takie same kolorki w NC 4 , Corelu , Photoshopie (w XP nie koniecznie)
    2. Możliwość wyregulowania pod odbitkę z labu (mam oczywiście do niej plik wzorcowy)

Jak to zrobić po Bożemu - tylko prosto proszę i bez dodatkowych dziwnych programików - mam łeb na karku, ale profesorem z PC nie jestem

Aha - mam XP oraz nie za szybki (czyt. ma już dość) sprzęt PC

P.S. Dla zwycięzcy nagroda

Domyślnie

Hmmm, nie jestem specem ale tak na szybko może się nie dać. To co mi przychodzi do głowy to zmiana do CS4 gdzie masz możliwość w ACR wgranie profili kolorów jak z ACR. Ale specem nie jestem.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

A czy było majdrowane z Adobe Gamma? Jeśli nie to na początek można wyrzucić go z autostartu i wtedy popatrzeć co się dzieje.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T&T Zobacz posta
    A czy było majdrowane z Adobe Gamma? Jeśli nie to na początek można wyrzucić go z autostartu i wtedy popatrzeć co się dzieje.
    Było majdrowane .

Doszedłem po tym majdrowaniu do efektu, że obrazek testowy jest wyświetlany w tych trzech programach identycznie jeżeli chodzi o kolorystykę, ale ostrość w każdym z nich przy jednakowym powiększeniu jest inna.

1. Czy to norma?
    2. Czyli rozumiem, że kolorystyką w tych trzech programach rządzi teraz Adobe ?

Domyślnie

Jest jeszcze coś takiego co się nazywa "adobe gamma loader" i pojawia się w systemie po wgraniu PS-a. Instrukcje do kalibratorów sprzętowych podają, że trzeba go usunąć z systemu przed klaibracją ( co by potwierdzało tezę, że teraz rządzi adobe ). Ja w każdym razie dopiero dobrze sklibrowałem monitor po pozbyciu się tego. Jednak lepiej żeby ktoś bardziej znający się na rzeczy potwierdził to.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T&T Zobacz posta
    Jest jeszcze coś takiego co się nazywa "adobe gamma loader" i pojawia się w systemie po wgraniu PS-a. Instrukcje do kalibratorów sprzętowych podają, że trzeba go usunąć z systemu przed klaibracją ( co by potwierdzało tezę, że teraz rządzi adobe ). Ja w każdym razie dopiero dobrze sklibrowałem monitor po pozbyciu się tego. Jednak lepiej żeby ktoś bardziej znający się na rzeczy potwierdził to.
    Dziękuję Ci, mam nadzieję, że zaglądnie tu ktoś i coś napisze

Domyślnie

Naprawdę nikt nie pomoże ?

Domyślnie

Zmień w Preferencjach w ogólnych próbkowanie kolorów z adobe na windows.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wisa Zobacz posta
    Zmień w Preferencjach w ogólnych próbkowanie kolorów z adobe na windows.
    Pozdrawiam
    A co mi to da? Poważnie

Domyślnie

Zgodnie z zasadami kalibrowania podawanymi przez producenta np. xrite przed kalibracją monitora najpierw trzeba z autostartu usunąć "adobe gamma loader". Napisał o tym T&T. Następnie w preferencjach trzeba ustawić tak jak ja Ci napisałem. Ja tak zrobiłem i wszystko u mnie jest ok.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów