chyba popre tutaj Rychasz
Szukaj
chyba popre tutaj Rychasz
D70s+18-70 KIT+ Lowepro nova2
rychusz, każde zdjęcia wymagają korekcji. Pamiętaj że cyfra ma znacznie mniejszą tolerancję na światło vs cień i czas zaoszczędzony przy wywoływaniu zdjęcia analogowego trzeba niestety często poświęcić PSowi... Nikon raczej zrobił nam dobrze dbając by zdjęć nie przepalić - zobacz jaki problem mają canoniarze - oni muszę znowu minusować EVkę... Takie czasy i nie ma tu miejsca dla emerytów. Nie podoba się cyfrak - wróc do analoga i trać godziny na bieganie z kliszami i czekanie na odbitki. To w porównaniu z kilkoma minutami poświęconymi na obróbkę RAWa to całe wieki...
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
He he , zostałem tez emerytem. To jakiś post sponsorowany ?
D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.
Nie wydaje mi się, aby cyfra miała mniejszą rozpiętość, niż analog. W NEF-ie można z nocnego zdjęcia zrobić dzień - pojawiają się szczegóły, które były w pełnej czerni... A więc matryca REJESTRUJE! To raczej jpeg ma małą rozpiętość tonalną. Ale jeśli coś potrafi Photoshop - dlaczego nie wymagać tego od korpusu? DLACZEGO?! Niech chłopcy-nikonowcy myślą! Są już bardzo różne technologie - rzeczą klienta WYMAGAĆ!
Z jpg też z "czarnych plam" też można wyciągnąć detale np. w picassa2 ale myślę, że inne programy też to potrafią.
poczytajcie watek http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=27641
to jest o pomiarze punktowym, ale udzielona jest przy okazji odpowiedź na wasze pytanie.
w ogóle temat wałkowany kilka razy przy każdym body nikona po kolei, a odpowiedź zawsze ta sama.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
rychusz, mylisz rozpiętość tonalną z rozdzielczością tonalną . Nie jeden analogowiec z kilkudziesięciolenim stażem po przesiadce na cyfrę nie radzi sobie z cieniami i światłami co na kliszy nie dawało tak po oczach bo tam właśnie rozpiętość jest mniejsza ale rozdzielczość tonalna już znacznie większa...
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
rychusz to jak będzie wyglądał histogram zależy wyłącznie od Ciebie i od tego jakiego pomiaru światła używasz, matrycowy nadaje się do kadrów zrównoważonych oświetleniowo, rzadko takie idealne występują, a jeżeli używasz punktowego lub matrycowego to już tylko od Ciebie zależy czy dobrze ocenisz obszar odpowiadający 18% szarości i czy faktycznie to idealne jej określenie da Ci efekt jakiego oczekujesz, bo niestety prześwietlenie i niedoświetlenie to także w dużej części sprawa subiektywna
a to że w PSie da się wyciągnąć z czerni detale, owszem ale te detale w naturalnych warunkach też były ledwo widoczne, więc wyciąganie ich na siłę jest jakby deformowaniem naturalnego obrazu zarejestrowanego przez aparat
I żeby nie wiem jak gigantyczną rozpiętość tonalną miały w przyszłości matryce to i tak zawsze będą istniały szczegóły i detale widoczne dopiero po rozjaśnieniu czerni i wyciemnieniu bieli, tak samo ma się sprawa z forsowaniem filmów analogowych w jedną lub drugą stronę
Najgorzej jak owoc genialnej myśli technicznej wpadnie w łapy dyletanta
Tu nie do końca się zgodzę i jako przykład pokażę to zdjęcie:Zamieszczone przez gregoire7
W rzeczywistości szczegóły trawy były dosyć dobrze widoczne. Po zrobieniu zdjęcia tak, aby naświetlić poprawnie niebo i uzyskać rzeczywisty efekt szczegóły w trawie zniknęły. Musiałem wyciągnąć je w PS.
D70s | N50/1.4D | T17-50/2.8 | N70-300G | Coolpix 5400 | SB-600
gregoire7, no niestety, nie masz racji. Patrząc na daną scenę twój mózg rejestruje b. wiele ujęć na różnych przesłonach i składa to sobie w HDR-a. Jak zatem słusznie zauważył Wozik, musimy czasem wprowadzić korekcję właśnie po to, by przekazać to, co widzieliśmy w naturze. Oczywistym jest, że jeżeli np. przy kontrowym świetle poprawnie naświetlimy niebo, to ziemia stanie się czarną plamą - nie jest jednak powiedziane, że skoro tak wyjdzie na zdjęciu, to właśnie taką ją widzieliśmy. Inna sprawa, że trudno tak ustawić korekcję, by uzyskać naturalny efekt...
Skontaktuj się z nami