jak radzicie sobie z niedoswietleniem d70s?
przez korekte naswietlenia czy stosujecie jakas krzywa?
a jezeli tak to jaka?
Szukaj
jak radzicie sobie z niedoswietleniem d70s?
przez korekte naswietlenia czy stosujecie jakas krzywa?
a jezeli tak to jaka?
D70s+18-70 KIT+ Lowepro nova2
dopiero co napisalem post na ten temat. nikon d70s naswietla prawidlowo.
侍
gdzie wrzuciles ten post?
ale przy jpg chyba jednak niedoswietla bynajmniej jest takie moje zdanie
D70s+18-70 KIT+ Lowepro nova2
MZ to tylko kwestia umiejetnego naswietlania klatki. jesli w kadrze znajduje sie jasny obiekt, to cale zdjecie zostaniet tak naswietlone aby nie przeswietlic najjasniejszego punktu zdjecia. przewaznie skutkuje to tym, ze cale zdjecie jest za ciemne (wystarczy ze zlapiesz rogiem cos bialego na ciemnym tle) swiadczy to tylko o tym iz wielopunktowy system naswietlania sprawdza sie znakomicie. masz mozliwosc zablokowania naswietlania klatki przyciskiem AE lock, wtedy na pewno Twoje zdjecie bedzie naswietlone tak jak chcesz a najjasniejszy obiekt zostanie przeswietlony.
Nie ma chyba jeszcze matrycy ktora selektywnie dobiera swiatlo dla poszczegolnych partii zdjecia![]()
侍
Nie ma czegoś takiego jak niedoświetlenie, jeżeli w Twoim subiektywnym odczuciu zdjęcie jest niedoświetlone to oznacza że użyłeś niewłaściwego pomiaru światła lub właściwego niewłaściwie, lub nie skorzystałeś z opcji korekcji ekspozycji której to należało użyć, żaden sprzęt nie zrobi Ci fotki takiej jakiej chcesz tylko taką jaka wynika z ustawień
Chyba kolego zaczynacie dopiero robic zjecia tym aparacikiem. Ja tez na poczatku myslalem ze nie doswietla i co zrobilem - przeczytalem dokladnie instrukcje i zmienilem monitor w kompie i oczywiscie go skalibrowalem a to jest polowa sukcesu. W 90% robie fotki na pomiarze matrycowym w odpowiediej ilosci swiatla i nie ma z tym poprolemu. Pozdrawiam
w razie ziezadowolkenia z ustawień-krzywych fabrycznych zawsze można skorzystać z innych krzywych podnoszących jasność o 0,33 EV lun 0,5 EV
MarcinWilk
A ja nie rozumiem kiedy wam D70(s) nie doświetla? Ja często wręcz muszę korygować EV na - żeby nie przepalać...
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
Dziwna sprawa , kiedys było duzo postów z niedoświetlaniem a okazuje sie że to iluzja i doświadczenie nabyte...Dodaję przewaznie (200 ISO) + 0,3 EV z lampą bez korekcji 400 ISO bez korekcji . Wgrana krzywa w opcji custom jak trzeba jakis trudniejszy motyw i tyle...
D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.
No cóż, to wytłumacz, dlaczego 90% zdjęć z D70s wymaga korekcji w PS, a zdjęcia wczytane do PC w opcji Levels zaczynają się ok. 25% od prawej strony? Nie dotyczy to wielu aparatów, ze zdjęciami których miałem do czynienia i wykonanych w tych samych warunkach (wymiana zdjęć pomiędzy uczestnikami jednej wycieczki). Można oczywiście tłumaczyć, że czarne jest białe i wynika z indywidualnych predyspozycji. Ale mało kto jest PhotoShopowym sadomasochistą i lubi się ćwiczyć w PS! Można też tłumaczyć, że każde zdjęcie trzeba robić indywidualnie albo w manualu, albo wprowadzać korektę automatu. Tylko po co w aparatach wobec tego jakikiolwiek pomiar światła? Dla ćwiczenia woli korekcji i treningów w ręcznych szacunkach? Nie chcę dołować Nikona, ale z tego niedoświetlania, albo złej tonalności zdjęcia (jak zwał, tak zwał), wynikają inne negatywne konsekwencje, takie jak nadmierne szumy, szczególnie dokuczliwe przy niedoświetleniu w cieniach! Nie ulega wątpliwości, że o ile nie wprowadzi się jakichś GLOBALNYCH korekcji (np. krzywe), to KAŻDE zdjęcie z D70 będzie wymagać "grzebania" przy nim, aby je wydrukować, wywołać w labie lub nawet oglądać na ekranie! Nie można tego uznać za normalność...Zamieszczone przez gregoire7
Skontaktuj się z nami