Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie D50 - Migawka, lustro ? problem..

Poszedłem dzisiaj do studia i spotkała mnie nieprzyjemna niespodzianka. Robiąc zdjęcia zauważyłem dużą winietę w ich dolnych częściach. Wygląda to tak:

Pojawia się ona przy krótkich czasach naświetlania, tutaj użyłem 1/500'' , znika dopiero przy 1/60. Zastanawiam się co może być powodem.. czy siadająca migawka, czy zbyt wolno podnoszące się lustro. To na pewno nie jest kwestia synchronizacji z lampami. Zdjęcia robiłem na obiektywie nikkor 85mm 1.8 i sigmie 17-70 i zawsze było to samo. Stało się to prawdopodobnie po tym, jak wczoraj otworzyłem matrycę, żeby usunąć kilka paprochów. Migawka ma przebieg około 70 000 zdjęć (licznik aparatu zresetował mi się 3 211 zdjęć temu, wcześniej było 67 000, co też jest dość zastanawiające).
    Spotkał się ktoś z Was z takim przypadkiem?

Domyślnie

Summa Summarum daje bardzo przyjemny w odbiorze efekt

Domyślnie

skoro "otwierałeś matrycę" to się nie dziwie...;P
    a serio wygląda to jak problem z synchro jednak.

Domyślnie

Jak odpalałem kiedyś lampę z czasami krótszymi niż 1/200 to tak to wyglądało...jak dla mnie tu tkwi problem.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Nikon D50 ma synchronizację z lampami do 1/500, zreszta wczesniej wszystko było ok

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

Velaskez - ale Ty w d80 masz migawkę mechaniczną. D50 i d70 mają hybrydę, do 1/200 jest mechaniczna (czy do czegoś w tej okolicy), a później już wygląda to tak, że migawka dalej otwiera się na tą 1/200, ale matryca włącza się na krótszy czas.
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

A tom nie wiedział. Dzięki
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Pomimo, że efekt niektórym się podobał, doszedłem do wniosku że nie będę sobie zmniejszał matrycy o 25% Byłem dzisiaj w serwisie. Okazało się, że jest to wina mechanizmu podnoszenia lustra. Urwał się jego plastikowy kawałek, przez co lustro nie podnosi się maksymalnie w górę. To ponoć dość powszechna usterka związana ze zużywaniem się sprzętu. Niezbędne jest rozkrecanie korpusu, a koszt naprawy wyniesie ok. 250zł.

Domyślnie

Na koniec tego wątku, co by się przyjemniej oglądał, wrzucam fotkę z tej sesji zrobioną pożyczonym D80.

Pozdrawiam

Domyślnie

no fajnie sie czyta (oglada) koniec watku
    Nikon D80 l S 17-70 Macro HSM l N 50/1.8 l T 55-200 l SB400 l kilka filtrów i duze checi

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów