Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: D700 i NEF'y

Domyślnie D700 i NEF'y

Witam,

Przepraszam jeśli wątek się powtarza ale nie znalazłem niczego odpowiadającego na moje pytanie:

Jak otworzyć pliki NEF z N D700 np Lightroomem czy PS'em? Robiąc zdjęcie wyłączyłęm D-lighting (czytałem że wpływa na "otwieralność") i całą resztę udziwnień i nadal te dwa programy nie mogą sobie poradzić z otworzeniem nikonowskich RAWów. Jak temu zaradzić?

Dziękuje za pomoc.
    Nikon D700 i kilka niezłych szkiełek

Domyślnie

Najnowsze wersje (chyba) powinny otwierac bez problemow. Glowy jednak za to nie daje
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

lightrooma musisz miec w wersji 2.0
    ew. konwertowac NEFy na DNG - wtedy "stary" lightroom otworzy je bez problemow
    CS3 otwiera bez problemu - ale on mi sam przypomina o aktua;lizacjach ZCR-a

Domyślnie

Przyłączę sie do tematu gdyż i mnie dotyczy. Również jestem zainteresowany najlepiej na początek jakimś darmowym programem - może być wersja demo lub na kilka dni, abym mógł wybrać nabardziej mi odpowiadający przed jego zakupieniem.

Domyślnie

Proponuje zrobić aktualizację CS a dokładnie camera raw i powinno ruszyc wszystko od kopa.
    Damowy do obróbki to chyba tylko Gimp / ale nie dam sobie uciąć ręki / najlepiej sciągnij triala cs4 - no i odrazu się zakochasz
    Pozdr. - Grzesiek

Domyślnie

http://www.rawtherapee.com/?mitem=6

troche tylko bawilem sie tym programem - ale uwazam ze wart sprawdzenia

Domyślnie

Jeżeli chcesz program do przeglądania rawów a nie do ich obróbki to polecam FastStone MaxView wersja 2.2 jest darmowa.

Domyślnie

Jeśli o mnie chodzi to potrzebny mi typowy program do obróbki oczywiście z możliwością zapisu w jpg. /a tą możliwość to chyba wszystkie mają/. A co z CO4 - nie da się otworzyć Nefa z D700?

Domyślnie

A ja natomiast proponuję bibblepro. Używam z D300 i działa wyśmienicie (nie tylko pod windows!)
    Nie wiem, jak poradzi sobie z NEFami z D700, trzeba doczytać.
    Jest to w każdym bądź razie jakaś alternatywa...
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów