Jakies dwa tygodnie temu zalozylem podobny watek, podobnie jak Bialogardzianin rozczarowany zdjeciami jakie mi wychodzily z tym obiektywem. Widze ze to nie tylko moj klopot. Teraz juz wiem. ze:
- autofocus jest wyraznie wolniejszy niz w innych moich obiektywach.
- Brak ostrosci wykonywanych przeze mnie zdjec , poglebial sie jak przechodzilem na pojedyncze pole ostrosci. Ale to juz byl ewidentnie moj blad, bo chcialem szybkko zrobic fotke, autofocus wolnniejszy. niedokladnie zmierzona moimi raczkami i okiem ostrosc - no i zdjecia byly takie jakie byly.
Ten obiektyw po prostu mniej wybacza bledy fotografujacemu. Jesli jezdzisz na nartach to bedziesz wiedzial o co chodzi - sa takie ktore wybaczaja i takie ktore poglebiaja bledy narciarza. Jak ktos jest swietny technicznie to twiredzi, ze ma idealne deski. Jak na nie wsiadzie ktos, kto nie ma juz takiej techniki, to mowi,ze te deski narowiste.
- Wiem ze nie ma co schodzic ponizej 2.8.
Przy tych zalozeniach teraz juz mniej wiecej wiem. jak nim robic zdjecia. Jast bardziej miekki od pozostalych moich obiektywow, rysuje z mniejszym kontrastem. Nie pokochalem go od pierwszego zalozenia, ale juz nie jestem na niego obrazony.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami