Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    ale między f2 a f2.8 widać wyraźną różnicę.
    No, ale przecież w 99% szkieł widać różnicę między maksymalnym otworem, a przymkniętym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    No, ale przecież w 99% szkieł widać różnicę między maksymalnym otworem, a przymkniętym
    "Różnicę", a "wyraźną różnicę", do drobna różnica .
    Nie muszę często robić zdjęć na f2, ale jeżeli już trzeba, to da się z tego wyciągnąć sensowną ostrość, ot tyle w tym temacie z mojej strony.
    Ostatnio edytowane przez piotr w ; 19-12-2008 o 13:32
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Za dnia, różnica pomiędzy 2 a 2,8 nie będzie tak znacząca w reporterce jak w ciemnym kościele (lub sali weselnej) z zewnętrzną lampą (i nie pisać mi tu o podbiciu ISO ) bo w tej drugiej sytuacji 0,8 różnicy jest znaczące dla drugiego planu, nieprawdaż? Mam nadzieję, że jutro odwiedzicie wszyscy ten wątek i ocenicie nowe zdjęcia. Uściślijmy, zdjęcia za dnia mają rzekomo pokazać wady szkła, wszak mam zamiar nim robić zdjęcia w niekorzystnych warunkach oświetleniowych więc zależy mi na tym, aby było sprawne.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Widzisz, cały problem jest ogólnie dość groteskowy, nie z uwagi na sam problem, ale z uwagi na alternatywne rozwiązania. Jedyną rzecz, jaką możesz zrobić, to stwierdzić, czy przypadkiem nie masz jakiejś mydelniczki wybitnej. Aleternatywą dla 35/2 jest tylko inny 35/2 , no i oczywiście Sigma 30/1.4, która ma jeszcze większy rozrzut jakościowy.
    Czekamy na zdjęcia, pamiętaj jednak, że coś, co dla mnie jest OK, bo zwykle robię na papierze 10x15, dla kogoś, kto ogląda zdjęcia na monitorze 22" może nie być OK. Trudno o obiektywną opinię. Najlepiej porównywać z inną sztuką.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Na szybko kilka strzałow do kalendarza z D80 (bo takowy autor tematu posiada, więc uznałem, że lepiej z tej puszki) od f2 do f3.2, pełne jpg prosto z puszki oraz cropy

http://www.photo-markowski.net/test/

ps. Są tam też dwie inne fotki na f2 (pilot tv i jakaś świeca), które kilka dni temu robiłem dla jakiegoś forumowicza, bo też chciał zobaczyć coś z f2 z tego szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Widzisz, cały problem jest ogólnie dość groteskowy, nie z uwagi na sam problem, ale z uwagi na alternatywne rozwiązania. Jedyną rzecz, jaką możesz zrobić, to stwierdzić, czy przypadkiem nie masz jakiejś mydelniczki wybitnej. Aleternatywą dla 35/2 jest tylko inny 35/2 , no i oczywiście Sigma 30/1.4, która ma jeszcze większy rozrzut jakościowy.
    Czekamy na zdjęcia, pamiętaj jednak, że coś, co dla mnie jest OK, bo zwykle robię na papierze 10x15, dla kogoś, kto ogląda zdjęcia na monitorze 22" może nie być OK. Trudno o obiektywną opinię. Najlepiej porównywać z inną sztuką.
    Własnie chodzi mi o to abyście bracia w nikon.org skupieni, pomogli ocenić. Jak się okaże, w warunkach forumowych, że szkło jest "mydelniczką wybitą" mam szansę na reklamację a jeśli tak to jak się wtedy do tego zabrać? O tym jednak jutro. A co do Sigmy, to ponoć to szkło pod DX i nie będzie miało takiej rozdzielczości na FX jak N35/2. Prawda to?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    A co do Sigmy, to ponoć to szkło pod DX i nie będzie miało takiej rozdzielczości na FX jak N35/2. Prawda to?
    Tak, Sigma jest tylko pod matryce DX.
    Ja robiłem podejście do Sigmy 30mm i dziękuję Bogu, że przez jej kapryśny AF (dla mnie nie do akceptacji) wybrałem Nikkora, bo mam teraz jeszcze fajniejsze z niego szkiełko pod pełną klatkę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Na szybko kilka strzałow do kalendarza z D80 (bo takowy autor tematu posiada, więc uznałem, że lepiej z tej puszki) od f2 do f3.2, pełne jpg prosto z puszki oraz cropy

http://www.photo-markowski.net/test/

ps. Są tam też dwie inne fotki na f2 (pilot tv i jakaś świeca), które kilka dni temu robiłem dla jakiegoś forumowicza, bo też chciał zobaczyć coś z f2 z tego szkła

Zdjęcia zapisałem na twardzielu, wieczorem na spokojnie popatrzę, poanalizuję na szybszym komputerze. Jutro zrobię też fotki 2-3 przedmiotów (nie wiem jak się robi test na bateriach) ustawionych w różnej odległości od aparatu i też umieszczę na stronie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    (nie wiem jak się robi test na bateriach)
    Ustawiasz baterie jak na poniższym rysunku (widok z góry i po kolei strzelasz do każdej). Patrzysz czy ostrząc na stojącą najbliżej Ciebie nie jest ostra np. ta oddalona dalej (jeśli jest to jest tzw. BF - backfocus, czyli aparat ostrzy dalej niż powinien). Analogicznie - FF - ostrzy przed.

Domyślnie

Czy ma znaczenie odległość między bateriami oraz bateriami i aparatem? Jakieś optymalne odległości dla naszego szkła? Info: w puszcze mam ustawiony standardowy (środkowy) rozmiar pola AF.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów