Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie SU 800 ktos uzywa??

czy ktos moze nipasac o wadach SU 800?

Domyślnie

w moim odczuciu zalety vs lampa typu sb800/900 jako sterownik - pomijajac kwestie gakologii - ma dwie

- jest mniejszy
    - nie blyska

wada w zasadzie jedyna zwiazana z tym, ze kat "swiecenia" su-800 skorelowany jest scisle
    z katem widzenia aparatu, patrzy na wprost, jak puszka z operatorem

obrotowy palnik sb800/900 jako wyzwalacza ma te zalete, ze mozesz wyzwalac takze lampy
    znajdujace sie w roznych dziwnych wzgledem operatora pozycjach, ktorych su-800 by nie
    wyzwolil, np. lampy z tylu fotografa, i palnik dajesz w tyl

oczywiscie wszystko powyzsze w ramach ograniczen jakie niesie za soba CLSowe wyzwalanie lamp,
    bo kwestie czy wyzwalac lampy clsem czy radiowo to inna sprawa.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 17-12-2008 o 19:27

Domyślnie

1. Drogie bateryjki.
    2. Mógłby sam kumać czy focę makro czy normalnie. Trzeba przestawiać wajchę w komorze bateryjnej.
    3. Mógłby mieć większy zasięg.
    4. No i czas świecenia się LCD nie powinien być sprzężony z czasem działania pomiaru w body.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    wada w zasadzie jedyna zwiazana z tym, ze kat "swiecenia" su-800 skorelowany jest scisle z katem widzenia aparatu, patrzy na wprost, jak puszka z operatorem
    Co oczywiscie przeszkadzac moze jedynie w terenie otwartym. Nawet w duzych pomieszczeniach zawsze sie gdzies od sciany czy sufitu ta podczerwien odbije. 4 godziny temu fotografowalem tak w starym zamku (zreszta nie pierwszy raz w taki sposob):

Sabinki wyzwalaly bez zadnego problemu.

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    1. Drogie bateryjki.
    No, najtansze nie sa, ale tez nie jest to jakis specjalny koszmar cenowy. Mi wystarczaja dwie, trzy na rok. Najgorsze jednak, ze jak sie zaczyna problem z zasilaniem, to bateryjka zdycha wlasciwie po kilku nastepnych wyzwoleniach. Dlatego uzywajac SU-800, podstawa to miec jedna taka bateryjke w zapasie.

Czemu Nikon nie zrobil tego po radiu, to nie mam pojecia. Odbiorniki mogl juz wbudowac do SB-900, a i do tego wypuscic dodatkowe, przypinane do starszych lamp, lub do sprzetu studyjnego. Wtedy bylaby bajka. A tak -- jest ok, ale rewelacji nie ma. Szczegolnie, jak Sabine trzeba postawic za czyms, co ja przyslania.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Czemu Nikon nie zrobil tego po radiu, to nie mam pojecia. Odbiorniki mogl juz wbudowac do SB-900, a i do tego wypuscic dodatkowe, przypinane do starszych lamp, lub do sprzetu studyjnego. Wtedy bylaby bajka. ..
    Dokładnie. Odpadł by też problem błysku komunikacyjnego trochę widocznego na zdjęciu robionym w trybie REAR. Ale generalnie - dałoby niezawodność przy używaniu lamp do doświetlania w ostrym słońcu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Zadalem to pytanie poniewaz myslalem ze mam te su800 wadliwe Bateria starcza mi na 3 sesje. od ścian podczerwien mi sie nie odbija (moze dlatego ze sa czarne) jak lampe postawie za soba to nie zawsze mi ja wyzwoli , a o plenerze nawet nie wspominam. Takie same efekty osiagalem jak wyzwalalem lampy bezprzewodowo z aparatu i dlatego zastanawiam sie czy bylo sens wogole to kupowac. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Domyślnie

A może tego SU-800 ustawić sobie na sznurku SC-28. Wtedy mógłby patrzeć w różne strony.

Uprawnienia umieszczania postów