Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Dynamika obrazu D3 i D700

Według testu Zoom dynamika obrazu Nikon D3 jest dużo lepsza od tego co powstaje w D700. Prawda, fałsz, prowokacja? Na forum spotkałem się z opiniami, że jakość obrazowania w obu puszkach jest identyczna.

"Nieostrość" to CECHA obrazu a nie wada!
    http://www.dg.art.pl

Domyślnie

to jasne, mimo tego że się mówi że to te same aparaty tylko jeden jest szybszy nie jest tak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maryj Zobacz posta
    to jasne, mimo tego że się mówi że to te same aparaty tylko jeden jest szybszy nie jest tak.
    Mam podobne odczucia - w tych samych warunkach fotografowałem obydwoma korpusami i różnice w obrazowaniu widać. Być może jest to realizowane software'owo, ale jednak jest.

Domyślnie

W sumie to dziwne by było jeśli obrazowanie byłoby takie samo bo w końcu profesional to nie to samo co semiprofi
    http://saturnus1981.digart.pl
    Z ET; D340 + F180; SB-828; 1 x S, 6 x N...

Domyślnie

Na stronie http://www.dxomark.com/ możesz zobaczyć jakie są różnice pomiędzy D3 i D700 (i nie tylko) w dynamice (i nie tylko) numerycznie.
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

Nie pamiętam w jakich testach to było, ale D3 i D700 miał niemal identyczną dynamikę w RAW, natomiast naprawdę spora różnica była w jpg (oczywiście na korzyść D3).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale z kolei w teście gazety Fotokurier wyszło im, że D700 w jakiejś kwestii (nie pamiętam właśnie czy rozpiętość czy szum) jest lepszy... I bądź tu mądry

Domyślnie

Z tego co napisali to w d700 soft jest bardziej pod studio i ma podobno lepsze wyniki przy świetle błyskowym niż D3, to jeśli chodzi o szumy. Natomiast, jeśli chodzi o zakres dynamiki to piszą że jest on podobny w obydwu korpusach.
    Masz rację prz3mo, bądź tu mądry.
    Ostatnio edytowane przez danielkrol ; 17-12-2008 o 20:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danielkrol Zobacz posta
    Z tego co napisali to w d700 soft jest bardziej pod studio i ma podobno lepsze wyniki przy świetle błyskowym niż D3, to jeśli chodzi o szumy. Natomiast, jeśli chodzi o zakres dynamiki to piszą
    Polecam lekture - strona 19 czyli zalinkowana nizej i 20 - nastepna.

http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/page19.asp

Pisza wyraznie, ze konwersja do JPG robiona w puszce rozni sie od tej robionej przez D3, natomiast
    RAWy sa miod malina

The best result we could achieve was 11.6 EV which is almost 5 (!) stops more than the default JPG output.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 17-12-2008 o 20:09

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale z kolei w teście gazety Fotokurier wyszło im, że D700 w jakiejś kwestii (nie pamiętam właśnie czy rozpiętość czy szum) jest lepszy... I bądź tu mądry
    Chodziło o szumy. Człowiek który używa dwóch korpusów znaczy się ma dwa bo D700 służy jako zapas i czasem w studio do ślubniaków twierdzi, że poziom szumów przy świetle błyskowym takim prawdziwym studyjnym jest jakby niższy albo są ładniejsze. Panowie z FK też do tego wniosku doszli
    he he he reporterski aparat miał być, w wyszedł studyjniak
    Moim zdanie według mnie po duuurnemu by było gdyby te aparaty obrazowały identycznie. Tańszy powinien być "gorszy".
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 17-12-2008 o 20:27

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów