Close

Strona 7 z 47 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 469

Domyślnie

Otrzymałem odpowiedz z Nikona. I właściwie nie dowiedziałem się niczego o czym bym nie wiedział.

"W takiej sytuacji proszę o odblokowanie karty pamięci przesuwając blokadę zapisu karty w położenie do zapisu (write), proszę również o sprawdzenie czy styki karty są czyste. Po wykonaniu tych czynności proszę o sformatowanie kart pamięci w menu aparatu oraz o zresetowanie aparatu do ustawień fabrycznych za pomocą dwóch zielonych przycisków znajdujących się na korpusie (jednocześnie przez około 2 sekundy) następnie aparat wyłaczyc i włączyc ponownie. Jeżeli wszystkie te czynności nie pomogą, o ile to możliwe proszę o sprawdzenie aparatu z inną (zatwierdzoną) kartą pamięci."

1. Karta jest odblokowana
    2. Karta jest nowa więc nie trzeba chyba czyścić styków
    3. Formatowanie chyba każdy posiadacz nowego aparatu czy karty wykonuje
    4. Restart robiłem po 2 zawieszeniu.
    5. Karty Sandisk są chyba kartami zatwierdzonymi....jakikolwiek model by to nie był.

Domyślnie

odpowiedź serwisu sugeruje niewłaściwe działanie karty.
    "2. Karta jest nowa więc nie trzeba chyba czyścić styków" -
    czasami trzeba i nową oczyścić, bywa róznie, można przez prrzypadek nawet rękoma zabrudzić.
    "3. Formatowanie chyba każdy posiadacz nowego aparatu czy karty wykonuje" -
    raczej tak, ale jak sugeruje serwis, po opisanych czynnościach warto to zrobić ponownie. Tak w ogóle to warto sformatować od czasu do czasu, aby uniknąć niespodzianek w czasie eksploatacji.
    pzdr. Bo.

Domyślnie

Witam,

pierwszy raz wypowiadam się na tym forum, D90 mam od około miesiąca z kitowym obiektywem 18-105, używam karty sandisk 30MB/sek o pojemności 4GB, pstrykam zdjęcia kiedy tylko mogę, jak dotychczas błąd nie pojawił się ani razu i mam nadzieję że tak pozostanie ;]
    D90 | 24-70 2.8 | 50 1.4 | 70-300 VR 4.5-5.6 | MB-D80 | SB-900 | Manfrotto 055 XPROB + 486rc2

Domyślnie

Czy wiadomo już coś więcej o tym błędzie??

Domyślnie

Witam,

Ja też miałem przypadek że wystąpił komunikat CHA0, ale to było bezpośrednio po dotknięciu paluchami styków karty. Po przetarciu ustąpiło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkowal Zobacz posta
    Ja też miałem przypadek że wystąpił komunikat CHA0, ale to było bezpośrednio po dotknięciu paluchami styków karty. Po przetarciu ustąpiło.
    sam komunikat CHA nie jest problemem

zaczyna mnie naprawdę irytować ta sytuacja. Niektórym po wymianie sprzętu znika ten problem, a używają tych samych kart. Więc bądź tu mądry. Problem puszki czy karty??. CHA - problem karty ERR- uszkodzenie aparatu.

Domyślnie

Instrukcja jak pozbyć się błędu Error CHA z D70tki. Wygląda na to że to problem ze stykami czytnika kart w puszcze.
    LINK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tommyfp Zobacz posta
    Instrukcja jak pozbyć się błędu Error CHA z D70tki. Wygląda na to że to problem ze stykami czytnika kart w puszcze.
    LINK
    Problem opisany w linku, dotyczy czytnika kart CF w D70. Powyginane bolczyki, co nie jest nowością w czytnikach kart CF.

W D90 jest czytnik SD, więc bolczyków tam żadnych nie ma i się na pewno nie powciskały.
    D7100+11-16 2.8; 35 1.8; 17-55 2.8; 70-200 2.8 VC

Domyślnie

Myślałem że w czytnikach kart SD też jest coś takiego. Tak więc temat nadal otwarty.

Domyślnie

Witam , posiadam nikona d90 od 2 tygodni i.......... witam w klubie osób które mają problem z błędem error u mnie jest to szerszy temat ponieważ pojawia się również błąd f-- wartość przysłony wariuje (ostatnio na kitowym obiektywie 18-105 pokazał mi wartość 36 po chwili wrócił do normy , błąd error pojawiał mi się zarówno z kitowcem jak i z sigmą 70-200 2.8 tak więc należało by wykluczyć temat obiektywów , ponieważ większość z was zwraca uwagę że błąd może wynikać z użytkowania niewłaściwej karty , ten element też raczej bym odpuścił (ja mam karte sandisc extreme III 8gb) ponieważ błąd ten występuje zarówno na kingstonach jak i lexarach (przewertowałem troszeczkę zachodnich forum powiem tak nikon odstawił jakiegoś babola tylko nie bardzo chce w tym temacie zająć oficjalnego stanowiska , natomiast w czeluściach internetu dogrzebałem ciekawej informacji dotyczącej problemów naszej kochanej puszeczki w komunikacji z obiektywami i tu bym dopatrywał się problemu ponieważ zarówno błąd error(na który pomaga tylko twardy reset , wyjęcie baterii) jak i w moim przypadku f-- jak najbardziej może być spowodowany błędem w przekazywaniu informacji między obiektywem a puszką a co za sobą ciągnie konsekwencje zwiechy systemu (prawie jak windows) remedium na te problemy ma być przetarcie styków na body nikona bliżej nieokreśloną substancją (na jednym z forum był człowiek który przetarł styki białym winem desperat i o zgrozo pomogło
    Reasumując mamy problem panowie a co za tym idzie ma problem też nikon wydając 3500- tyś na sprzęt nie mam ochoty go resetować , kombinować , ślinić i odprawić nad nim szamańskie czary on ma po prostu funkcjonować , panowie z serwisu nikona będą musieli coś wymyśleć ponieważ nadchodzę a mieszkam w Warszawie więc daleko do nich nie mam.....
    Pozdrawiam jeżeli otrzymam jakieś sensowne wytłumaczenie tej wpadki to dam znać (zapomniałem że temat dla nikona nie istnieje mimo iż fora nie tylko zachodnie huczą)
    Nieco poirytowany ale nadal kochający użytkownik puszeczek firmy ,,N,,

Strona 7 z 47 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów