Close

Strona 6 z 47 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 469

Miałem kiedyś model D70 i taki z nim problem jak tutaj opisywany. Miałem do niego 2 karty pamięci : Extreme III i Kingstona, oraz 2 akumulatory (oryginał i zamiennik) i problem występował zarówno na obu akumulatorach jak i z jedną i drugą kartą. Problem z tym zawieszaniem się stopniowo nasilał a serwis w Warszawie kazał mi wysłać aparat do ekspertyzy i ewentualnej naprawy (podejrzewali uszkodzenie mechanizmu lustra). Taka przypadłość była opisywana na tym forum wielokrotnie i ku mojemu zdziwieniu problem występował nie tylko z modelami D70/70s ale nawet z D80 i to z nowymi egzemplarzami !!! Teraz z tego co piszecie nowy D90 ma to samo i to chyba bardzo smutne, że coś się w tych aparatach dzieje... Z mojego "doświadczenia" w tym temacie nie jest to wina karty tylko chyba wciąż tego mechanizmu sterowania lustrem albo migawki. Autorowi tego wątku sugeruję poszukać w wyszykiwarce informacji na temat tego problemu, który był wielokrotnie tutaj przedstawiany. Ale jeśli ma aparat na gwarancji, to nie zastanawiać się tylko reklamować.
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

Cześć też mi się to przytrafiło ale tylko raz jak byłem w górach na ok. 900 m a temperatura -9 , od tego czasu działa bez problemu .
    Mam kartę 16 GB Extreme 30m/s .
    Nie wiem może nie lubi jak jest zimno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borys1000 Zobacz posta
    Nie wiem może nie lubi jak jest zimno
    na pewno błąd ten nie jest wynikiem temperatury. u mnie aparat się zawiesił w temperaturze pokojowej ok 25 stopni.

Wydaje mi się że spory problem może być z udowodnieniem że coś się dzieje z aparatem. Jeśli zawiesza on czasem raz na kilka zdjęć a innym razem, raz na 100, 200 czy 400 zdjęć, to jak udowodnić że coś się z nim dzieje. W serwisie zrobią kilka zdjęć testowych, wszystko będzie działało dobrze i odeślą z powrotem. A po odebraniu aparatu i zrobieniu przykładowo setnego zdjęcia aparat znowu się zawiesi.
    Wysłałem maila do nikona dzień przed Sylwestrem i czekam na odpowiedz. Jak będę miał jakieś informacje to dam znać. W najgorszym wypadku będę odsyłał do Warszawy.
    Ostatnio edytowane przez tommyfp ; 04-01-2009 o 13:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pierre Zobacz posta
    Problem z tym zawieszaniem się stopniowo nasilał a serwis w Warszawie kazał mi wysłać aparat do ekspertyzy i ewentualnej naprawy (podejrzewali uszkodzenie mechanizmu lustra).
    Więc usterka została stwierdzona a aparat naprawiony??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    FJ ma świetne układy z serwisem NIKONA.
    Stracisz rękojmie.
    Jesli piszesz o "niezgodnosci towaru z umowa" to mylisz sie.
    Jesli chodzi o gwarancje lub "niezgodnosc towaru z umowa" to do klienta nalezy wybor, na ktory z tych dwoch sposobow chce dochodzic swoich racji. Jesli zaczyna dochodzic swoich praw odnosnie danej usterki to MUSI dochodzic swoich praw odnosnie TEJ usterki wybrana przez siebie droga. Natomiast w przypadku innej usterki ma znow prawo wyboru.
    Dochodzenie roszczen z tytulu "niezgodnosci towaru z umowa" odbywa sie miedzy klientem a sprzedawca, natomiast z tytulu gwarancji - miedzy klientem a gwarantem (zwykle producentem), co oznacza zwykle (ale tak byc nie musi), ze w pierwszym przypadku zanosimy towar do sklepu, a w drugim do serwisu. Czesto sprzedawca moze pelnic role posrednika miedzy klientem a gwarantem (tak jest np. w mediamarkcie i podobno w FJ) - odbierajac uszkodzony towar i przekazujac do naprawy gwarancyjnej serwisowi, dlatego oddajac sprzet do sklepu nalezy zaznaczyc jaka droge wybieramy. Jesli decydujemy sie na naprawe gwarancyjna (bo np. zasady gwarancji sa korzystniejsze niz przepisy wynikajace z ustawy o szczegolnych zasadach sprzedazy kosumenckiej...) to nie ma znaczenia czy oddamy sprzet bezposrednio do serwisu czy przez sklep/sprzedawce (np. fotojokera).

Domyślnie Testy

Witam wszystkich forumowiczów,

Czytam sobie ten wątek od pewnego czasu.

Moje przemyślenia co do problemu D90.

Mam 3 karty Sandisk, A, B i C, wszystkie z pewnego źródła.

Używam wszystkich kart zamiennie z D90, Canonem G9, palmtopem i laptopem.

Testy:

1. Wszystkie karty chodzą bez problemów w Canonie i palmtopie.

2. Karty A i B chodzą bez problemów w laptopie i D90

3. Karta C przysparza problemów w laptopie i D90. W D90 dostaję raz na jakiś czas opisywany tu błąd. W laptopie problem z tą kartą polega na tym, że karta jest widziana tak, jakby była chroniona przed zapisem. Można z niej kopiować pliki na laptopa, nie można usuwać ani nic wgrywać. Problem w laptopie nie występuje zawsze, tylko od czasu, do czasu.

4. Problematyczna karta C jednak, działa wyśmienicie podłączona do laptopa przy użyciu czytnika, który razem z nią dostałem; SanDisk Micromate (działa też z innymi czytnikami bez problemów).

Mój wniosek:

Karta C "ma w sobie coś", co powoduje problemy w zapisie zarówno w laptopie, jak i w D90.

Ja stawiałbym na suwak chronienia przed zapisem, bo to raczej on tylko może powodować problemy z zapisem.

Wynikiać z tego może, że zarówno D90 jak i laptop, mają czytnik kart, który w połączeniu z właściwościami tej karty (coś z suwakiem chronienia przed zapisem prawdopodobnie) sprawia problemy.

Nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, czy nie, ale takie są moje wnioski na podstawie testów.

Pozdrawiam

Szadzik

Edit 1:

W wątku na dpreview: http://forums.dpreview.com/forums/re...0&changemode=1

Sugerują, że karta może być niewystrczająco mocno wciśnięta i trzebą ją docisnąć.

Edit 2

W laptopie kilkakrotnie wkładałem kartę i wyjmowałem, raz dociskając jwręcz na siłę, a raz wkładając tak jak inne karty i problem wówczas znikał.
    Ostatnio edytowane przez Szadzik ; 04-01-2009 o 15:45
    D7100+11-16 2.8; 35 1.8; 17-55 2.8; 70-200 2.8 VC

Domyślnie

Szadzik. Fajnie rozwinąłeś temat. Ale wydaje mi się że przy wkładaniu karty do D90 nie da jej się w jakiś sposób "mocniej docisnąć". Jestem nadal zdania że nikon powinien wydać jakieś oświadczenie w związku z tym problemem. Ale jeśli byłby to jakiś większy problem to Nikon na pewno tego oficjalnie nie ogłosi bo zostali by "zalani" przez osoby chcące reklamować swój sprzęt. Przeglądałem dzisiaj net i problem ten nie występuje tylko w D70 D80 czy D90 ale także na D700 czy D2. Więc faktycznie może to być problem z niektórymi kartami.
    nie mam pojęcia co o tym wszystkim sądzić. 1 raz error miałem jak robiłem fotki na koncercie, 2 raz w klubie jak robiłem zdjęcia dla portalu internetowego, a trzeci raz w domu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tommyfp Zobacz posta
    Szadzik. Fajnie rozwinąłeś temat. Ale wydaje mi się że przy wkładaniu karty do D90 nie da jej się w jakiś sposób "mocniej docisnąć". Jestem nadal zdania że nikon powinien wydać jakieś oświadczenie w związku z tym problemem. Ale jeśli byłby to jakiś większy problem to Nikon na pewno tego oficjalnie nie ogłosi bo zostali by "zalani" przez osoby chcące reklamować swój sprzęt. Przeglądałem dzisiaj net i problem ten nie występuje tylko w D70 D80 czy D90 ale także na D700 czy D2. Więc faktycznie może to być problem z niektórymi kartami.
    nie mam pojęcia co o tym wszystkim sądzić. 1 raz error miałem jak robiłem fotki na koncercie, 2 raz w klubie jak robiłem zdjęcia dla portalu internetowego, a trzeci raz w domu.
    No właśnie, jeśli chodzi o cztrniki ze sprężynką, to raczej nic się nie da w tym względzie zrobić.

Nikon musłaby przerabiać D90, żeby styki były bliżej a to oznaczałby konieczność wymiany zbyt wielu aparatów. Można zapomnieć.
    D7100+11-16 2.8; 35 1.8; 17-55 2.8; 70-200 2.8 VC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tommyfp Zobacz posta
    Więc usterka została stwierdzona a aparat naprawiony??
    Nie ! Tak jak napisałem w pierwszym zdaniu dotyczyło to Nikona D70, którego już nie mam bo sprzedałem (jak sprzedawałem to działał ). Teraz mam od 5 miesięcy D80 i jak narazie (odpukać) nie ma problemu z zawieszaniem się. Ale z tego co do tej pory zostało na tym forum napisane problem dotyczy migawki lub mechanizmu lustra. Ktoś kiedyś pisał, że D70s wysłał do serwisu z tym problemem i za naprawę zabecalował ok. 600PLN
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Strona 6 z 47 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów